ירידה קוגניטיבית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

מהפכה באבחון ובטיפול באלצהיימר: סמנים ביולוגיים ותרופות חדשות למאבק במחלה

אגודת האלצהיימר הבינלאומית פרסמה קריטריונים חדשים לאבחון המחלה, המשלבים לראשונה סמנים ביולוגיים לצד הערכה קלינית. במקביל, אושרה בארה"ב תרופה חדשה המאטה את התקדמות המחלה. עידן חדש באבחון מוקדם ובטיפול באלצהיימר מחלת האלצהיימר, הגורם השכיח ביותר לדמנציה, עומדת בפני שינוי משמעותי באופן האבחון והטיפול בה. אגודת האלצהיימר הבינלאומית פרסמה לאחרונה קריטריונים חדשים המשלבים לראשונה סמנים ביולוגיים באבחון המחלה, לצד ההערכה הקלינית המסורתית. במקביל, מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר תרופה חדשה, "דוננמב" שמה, המראה תוצאות מבטיחות בהאטת התקדמות המחלה בשלביה המוקדמים. שינויים אלה מבשרים על עידן חדש באבחון מוקדם ובטיפול באלצהיימר ומעניקים תקווה חדשה לחולים ולמשפחותיהם.  מהפכה באבחון: שילוב סמנים ביולוגיים האבחון המסורתי של אלצהיימר התבסס בעיקר על הערכה קלינית של ירידה קוגניטיבית ופגיעה בתפקודי היומיום. הקריטריונים החדשים מרחיבים את תהליך האבחון ומשלבים בו סמנים ביולוגיים, המאפשרים זיהוי של...
ללמוד עוד על ירידה קוגניטיבית
העייפות הבלתי נסבלת של הקיום-תמונה

במשך שנים התעלם הממסד הרפואי ממטופלים שהתלוננו על תשישות...

מאת: מערכת zap...
12/12/2002
תנו לישון בשקט! ההתקן שפותר את בעיית הנחירות-תמונה

נחירות הן מטרד עבור הנוחר והסובבים אותו, אך מדובר גם בתופעה...

מאת: לילה רגוע-...
06/01/2024
אנטומיה ופתולוגיות של מערכת העצבים-תמונה

כאן תוכלו לקרוא על מערכת העצבים המרכזית והפריפרית: המוח...

מאת: כאן תוכלו...
18/01/2002
היפרגליקמיה: סכנה!-תמונה

סובלים מסוכרת או מטרום סוכרת - ורמות הסוכר ממשיכות לטפס? אל...

מאת: ד"ר נירית...
30/05/2018

ירידה קוגניטיבית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

האם טיפול בתא לחץ יעיל במקרים של ירידה קוגניטיבית טבעית של הגיל המבוגר? תודה

שלום רב ישנם מספר מחקרים שבוצעו על מטופלים ללא מחלות רקע שסבלו מירידה קוגניטיבית טבעית על רקע גיל. על פי עדויות המטופלים ומבחנים קוגניטיביים שבוצעו לפני ואחרי הטיפול ו נמצא כי הטיפולהמטופלים חוו שיפור במהירות החשיבה, בזיכרון ובתפקוד כללי.בנוסף בחלק מהמחקרים הראו שיפור גלובלי בתפקוד המוח ע"י ביצוע הדמייה (fMRI או מיפוי SPECT) לפני ואחרי הטיפול .

בן משפחה שלי לוקח מודיקט כבר כמה חודשים והוא אומר שהוא מרגיש ירידה בתפקוד הקוגנטיבי כמו הזכרון שלו משובש הוא לא מסוגל לחשוב בהגיון וכו' ואני רוצה לדעת אם זה קשור לזריקה הזאת ?

ירידה בזיכרון או התפקוד הקוגניטיבי יכולה לנבוע מהרבה סיבות, גם תופעות לוואי של הטיפול התרופתי. כדאי להתייעץ עם הפסיכיאטר המטפל כדי לאבחן מה הסיבה, אם הסיבה היא הטיפול התרופתי להתייעץ איתו לגבי שינוי.

שלום רב אבי בן 75 עבר לפני שבוע מיפוי מוח PET בגלל ירידה קוגניטיבית עם הפרעות בזיכרון כולל ירידה במשקל בשנתיים האחרונות . המיפוי נעשה לאחר הזרקת 3 מיליקירי FDG נעשתה רגיסטרציה בו זמנית עם CT דיאגנוסטי ללא הזרקת חומר ניגוד. נראה בסיטי מנינגיומה זעירה פרא סגיטלית פרונטלית משמאל. מיפוי ה PET מראה ירידה קשה בקליטת FDG באונות הטמפורו-פריאטליות ובמידה בינונית באונות הטמפורו פריאלטליות משמאל.ירידה בינונית בקליטה גם באונות הפרונטליות ובקליטה בפריקונאוס. קליטת חומר טובה בגרעינים הבזליים בתלמוס ובמוחון. אובחן מחלה ניוונית מוחית מסוג AD או LBD. שאלתי האם יש קשר לכל כזה מהגידול הזעיר שיש לו ולאיזה סוג של דרך טיפול את יכולה ד"ר להמליץ לי עבורו? המון תודה

בסיכוםכ כתוב ושכחתי לציין "ירידת מטבוליזם כנ"ל...." מה הכוונה בירידת מטבוליזם? תודה

קרוב לודאי שלמנינגיומה הזעירה אין שום חשיבות במצבו של אביך, ואין צורך בטיפול בה.

בפעילות של התאים.

אבי עבר ניתוח במוח להוצאת גידול שפיר דרגה 2. יכולות פיזיות נפעו והיה במהלך שיקום. התגלה זיהום אבצסט גדול במוח ועבר ניתוח חירום לניקוי ומטופל באנטיביוטיקה. מאז פגיעה קוגניטיבית קשה (הזיות, פרנויות, בלבול). עדיין יש בצקת מהניתוח הראשון. האם טיפול היפרברי יכול לעזור?

שלום לך שירי, כללית, מעיקרי הדברים שבשאלתך, לדעתי, יש רציונל מבוסס ואף סיכוי טוב שטיפול נכון בתא לחץ עשוי לעזור במקרה של אביך. מינוני חמצן גבוהים בתא לחץ גורמים לספיגת בצקת, שיפור זרימת הדם, שיפור החמצון הרקמתי, דיכוי הזיהומים ועזרה למערכת החיסון ועוד. (טיפול באבצס מוח בתא לחץ נמצא בסל השירותים של החברה האמריקאית). כמובן שכל מקרה נבדק לגופו. ממליץ לפנות לאחד ממרכזי תאי הלחץ המאושרים על ידי משרד הבריאות, בחיפה בית חולים אלישע, באסף הרופא, באיכילוב, או ביוספטל באילת.