תשישות נפש: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

הנוף, האוויר והיחס האישי: "מול כרמל" הוא לא עוד בית אבות

ליווי צמוד ואווירה פסטורלית - בבית האבות "מול כרמל" הדיירים יודעים שהם נמצאים בבית וגם המשפחות שלהם משתלבות נהדר. עובדות במקום מספרות על ייחודיות המקום האידיאלי למגורים בשלהי החיים בית האבות "מול הכרמל" ,הממוקם בקיבוץ שער העמקים, הוקם ב-1998. יש בו מחלקה סיעודית ומחלקת תשושי נפש ובמקום פועל צוות רב מקצועי: רופאה, אחיות, מטפלים, מדריכות תעסוקה, פיזיותרפיסטים, דיאטנית, מלווה רוחנית ומרפאה בעיסוק. פעילויות ייחודיות ויחס אישי מאיה יצחקי, מדריכת תעסוקה במקום, מספרת כי בית האבות מונה כ-70 דיירים ומספר דומה של אנשי צוות. נתון זה מעיד לדבריה על היחס האישי ועל תשומת הלב המוענקת למטופלים. עליזה שטרית, גם היא מדריכת תעסוקה, מסבירה כי הדיירים זוכים לטיפול מקיף הכולל, בין היתר התעמלות פסיבית ואקטיבית המותאמת ליכולתם ולמצבם, וכן גרייה חושית המתמקדת בהפעלת כלל החושים באמצעות פעילויות כמו אפייה, הקשבה למוזיקה ועוד. "אני אישית מדריכה את הדיירים בפעילות המוזיקלית, המשמשת...
ללמוד עוד על תשישות נפש
עייפות כרונית - מחלת היאפים-תמונה

עייפות שאינה מופגת על ידי שינה ומנוחה היא ממחלות העידן הזה....

מאת: אוסקר...
03/05/2010
תסמונת שדונים או מלאכים?-תמונה

במשך שמונה שנים הסתובבה רעות 45 עם ההרגשה שיש לילד שלה תומר...

מאת: ריקי אמה...
25/01/2021
בית אבות כבית אלטרנטיבי -תמונה

מהם היתרונות של מעבר למגורים בבית אבות על פני טיפול בבית...

מאת: מול כרמל
14/02/2021
החלטה גורלית: בחירת מוסד סיעודי-תמונה

אל תסתכלו בקנקן: כאשר בוחרים מוסד סיעודי לקשיש מומלץ לבחון...

מאת: יעקב צורי
01/04/2008

תשישות נפש: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב, כמעט בשבוע 16 להריון השני, כאשר הראשון הסתיים בהפלה נדחית סביבות שבוע 6 (לקח כחודש ימים לאבחן שעסקינן בהפלה נדחית כי לכאורה הייתה דינמיקה בגדילה). מאז אני בטיפול פסיכולוגי שהטיב עם מצבי לרבות שינויים שעשיתי לטובה בחיים. עם זאת, מהרגע שנודע לי על ההריון הנוכחי נכנסתי לחרדות ולבהלה שחלילה יכול להיגרם נזק לעובר אפילו על ידי דברים שאני עושה. לפעמים המצב מגיע עד כדי התקף חרדה ממש. אני חושבת שטיפול פסיכולוגי לא מטיב עם מצבי וכי אני כבר מצויה במצב של תשישות נפשית ממש כתוצאה מכך הבהלה - אני בוכה כשאני חושבת על כל הסיטואציה, לפעמים ממש יש לי פגיעה בתפקוד. בעלי לא תומך ברעיון של נטילת כדורים, אולם אני בשלב הזה מחפשת טיפול כדי לא לאבד את זה לגמרי.

בנוסף נוצר מעין מעגל סגור - אני חרדה על שלום העובר בגלל דברים שעושה (תנועות לא תקינות, חבלות) ואז אני חרדה על ההשלכות של החרדה על ההריון. עד כה הבדיקות, כולל הסקירה היו תקינות. אבל אני מפחדת שאני פוגעת בשלום העובר שלי עם כל החרדות. האם המצב עוד הפיך? האם הנזק הוא מצטבר לעובר?

שלום רב כאשר רמות החרדה גבוהות, לעיתים יש קושי להתייחס לתכנים במסגרת טיפול פסיכותראפי. במצבים אלה בהחלט מומלץ לשקול תוספת טיפול תרופתי על מנת קודם כל להפחית את רמות החרדה ולאפשר תפקוד תקין ורווחה נפשית ובהמשך לאפשר את קיום הטיפול שאמור לסייע למטופלת במהלך ההריון. מציעה לפנות ,בליווי בן זוגך להתייעצות עם פסיכיאטר המתמחה בתחום בריאות נפש האישה, על מנת שישקול יחד איתכם ויסביר את משמעות נטילת הטיפול התרופתי במהלך ההריון ואם יש צורך גם לאחר לידה ובמהלך הנקה.

שלום רב אימנו זקוקה לטיפול סיעוד אך מסרבת לקבל טיפול כל שהוא,לא לטיפול בביתה, ולא להעברה לטיפול סיעודי מוסדי. למרות שקיבלנו אפוטרופסות לטיפול באה כיצד מבצעים העברה לאדם שמסרב לעבור . בנוסף לפי מה שהבנו מביקורים באין ספור מקומות שלא ניתן לכפות את השהיה שלו שם באם מתעקש הוא לעזוב תודה רבה

בוקר טוב, לאמך מונה אפוטרופוס מה שמעיד על אי יכולתה לנהל את ענייניה ולדאוג לעצמה.נראה כי סירובה לטיפול אינו רציונלי ומעיד על שיפוט לקוי.ייתכן והיא חרדה לגבי שינוי הסביבה וזקוקה ליעוץ גריאטרי הן בשאלה של תשישות נפש והן לטיפול הרגעתי. במקביל היתי ממליצה ללוות את אמך בתהליך ברגישות מירבית, לנסות להעבירה בהדרגה למסגרת שתבחרו לתקופת נסיון והסתגלות תוך כדי ליווי צמוד של בני המשפחה.

אודי הגבתי לסוריקטה למטה להי אביב .. אשמח אם תמצא את התגובה תודה

הי אביב, ראיתי שם למטה ואמשיך קצת. אקח כיוון מחשבה מהטיפול שהיה ואומר לך ולעצמי - לא חבל ואולי פחות נכון לומר שעבודתנו ירדה לטמיון. גם אם השגת בעבודתך המאומצת כמה שנים של הטבה בתחום הנפש ואיכות החיים ואחר כך נאמר יכולה להיות הדרדרות, זה יותר טוב מכלום. מה גם, שאומרים שאם יש הכנה כזאת מראש לזקנה, הסיכויים טובים יותר משמעותית.בעיקר מוכנות לתלות עקב הקטנת העצמאות האישית. מניחה שאת מכירה מאד בתחומך את ההתנגדות לתמיכה, וגם את ההקשר שעושים בדרך כלל לדמנטיות. טוב לשמוע את כיווני המחשבה שלך במיוחד משום שאת בתחום ממש. תודה רבה. באמת. סוריקטה

עניתי לך קודם ארוכות לא בטוחה שזה נקלט ...ענייני טכנולוגיה תודה על מילותייך , בהחלט מכירה את עולם הקשישים ובמיוחד את עולם תשושי הנפש בגיל השלישי . המחשבה על הפרוק בגיל מאוחר בהחלט חולף במוחי ואת צודקת מאוד כל יום שהתקדמנו זה רווח שלנו ... אתך אביב (באתי לחתום בשי האמיתי)

הי אביב יקירתי, אהבתי את השימוש המדויק במונחים תשושי נפש והגיל השלישי. מאחלת לנו לנסות, לפחות עכשיו שאנחנו קצת יכולות, לנתב את הדרך כך שלא בהכרח תוביל למסלול של שבר ופירוק רציניים. מאמינה שניתן להשיג שליטה מסוימת. אומרים שאפשר איכשהו להתכונן מלכתחילה. אני קצת חושבת, למרות שיש קול שמאד מאד מסווה, שהטיפול שלנו שינה באופן מסוים את הדרך ל'סוף ידוע מראש'. בראש :-) אלו הימים הראשונים מאז סוף שנת 2020 שבהם בראש שלי יש לעתים גם תחושה של מנוחה והקלה. שבוע טוב לך, וראי - גם אני, שם למעלה, התכוונתי לחתום בשמי האמיתי. חיוך, סוריקטה

הי אביב, כמובן. אודי

שלום, יש לי שתי שאלות: 1) אם חלילה בן אדם קשיש נקלע למצב סיעודי, והוא מעדיף להיות בבית עם מטפל, האם יכולה להיות סיבה רפואית כלשהי שבעקבותה הוא יהיה חייב להיות בבית אבות\דיור מוגן\מוסד כלשהו שעלותו גבוהה בהרבה משהיה בבית עם מטפל פיליפיני?. אני שואל כי אני עוזר להוריי המבוגרים להתכונן מבחינה כלכלית לסיכון של מצב סיעודי. היות וההבדל הכספי בין שהיה במוסד סיעודי לבין שהיה בבית עם מטפל פיליפיני הוא עצום, חשוב לי לדעת האם ישנם מקרים המחייבים את הקשיש להיות במקום יקר כזה ולא בביתו עם מטפל כפי שהיה רוצה. 2) האם ישנן הוצאות רפואיות בגיל מבוגר מאוד שאינן קשורות לסיעוד והן גבוהות מאוד וגם אליהן צריך להתכונן? אם כן, אילו סוגי הוצאות ובאיזה סכומים מדובר פחות או יותר? תודה רבה!.

שלום רב, היום ברוב המקרים החולים סיעודיים, תשושי נפש וסיעודיים מורכבים יכולים להיות מטופלים בבית עם מערך טיפולי מותאם הכולל סיוע צמוד ומערך טיפולי בית של הקופות במידת הצורך. לרוב מדובר בבחירה חופשית של מטופל ו/ או בני משפחתו לגבי העדפות טיפוליות. המקרים שמחייבים טיפול ייחודי במסגרת הן נדירים יותר. שאלתך שניה מאוד ספציפית למתן מענה בפורום.