טיפול בנזעי חשמל: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

איך לצאת מדיכאון - המדריך המלא להתמודדות

אין לזה תרופת פלא: דיכאון על כל צורותיו עוד לא מוכר מספיק למדע ולכן גם הטיפול בו הוא עניין מורכב שיש להתאים אישית לכל מטופל. מה הן האפשרויות? עיקרי הכתבה: דיכאון קליני הוא הפרעה נפשית שמתאפיינת בדפוס מתמשך, בן לפחות שבועיים, של מצב רוח ירוד אליו מתלווים מגוון תסמינים גופניים ונפשיים. לדיכאון אין תרופת פלא ועבור כל מתמודד יש להתאים תכנית פעולה שתסייע לו לצאת מהמצב הנפשי ממנו הוא סובל, כולל טיפול פסיכולוגי, טיפול קוגניטיבי, טיפול תרופתי ועוד. דיכאון עלול להיגרם עקב נסיבות חיצוניות כמו אבל, שברון לב, גיל ההתבגרות וכו׳, אך הפתופיזיולוגיה של הפרעה נפשית זו אינה ידועה מספיק למדע.  ____________________________________________________ איך לצאת מדיכאון? כל אדם יעבור בחייו תקופה שבה קשיים חיצוניים ופנימיים יכריעו אותו והוא יחווה שינויים במצבי הרוח, כולל תחושה של עצבות, חוסר מוטיבציה, חוסר ביטחון, עייפות וכו׳, מצב שבשפה...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לטיפול בנזעי חשמל

ליקוי קוגניטיבי - תמונת המחשה
ליקוי קוגניטיבי אבחון פסיכודידקטי לילדים ונוער נעשה פופולרי למדי, וילדים רבים המתמודדים עם בעיות התנהגו...
דיכאון קליני - תמונת המחשה
דיכאון קליני מהחשש לתופעות לוואי ועד להתמודדות עם סטיגמות חברתיות, ד"ר שלומית כהן, פסיכיאטרית בכירה,...
איבוד זיכרון - תמונת המחשה
איבוד זיכרון האזינו לפודקאסט עם מנכ"לית מכללת מדיטבע, ד"ר הילה גבע אבירם: "13 הקומות" בדרך אל פסגת ה...
הרדמה - תמונת המחשה
הרדמה ת', בת 46, סבלה מחרדה דנטלית עוד מילדותה בעקבות טיפולי שיניים שהשאירו חותם שלילי. בשל ה...
הפרעה דו-קוטבית - תמונת המחשה
הפרעה דו-קוטבית הפרעה דו-קוטבית (מאניה דיפרסיה) הינה מחלה כרונית, הפוגעת בכ- 2% מהאוכלוסיה - מה חדש בט...
בלבול - תמונת המחשה
בלבול עלייה דרמטית במקרי תחלואה נשימתית בבתי חולים בסין מעוררת דאגה בקהילה הרפואית העולמית. מ...
ללמוד עוד על טיפול בנזעי חשמל
בריאות הנפש: מיתוסים מול אמת-תמונה

האם תוספי מזון באמת עוזרים למנוע דיכאון? האם מחלות נפש...

מאת: זאפ דוקטורס...
02/10/2019
המסת צלוליט: בדרך למראה הנכסף-תמונה

טיפולים חדשניים הקיימים כיום מאפשרים להיפטר מהצלוליט -...

מאת: הלגה רקנטי
16/02/2016
דיכאון: מיתוסים ואמיתות-תמונה

מחלת הדיכאון כבר הגיעה לממדים של מגיפה, אולם רבים לא...

מאת: נגוהה...
30/04/2013
טיפול בנזעי חשמל: לא מה שחשבתם-תמונה

הטיפול בנזעי חשמל הינו הטיפול היעיל ביותר במקרים של דיכאון...

מאת: ד"ר פנינה...
18/07/2017

טיפול בנזעי חשמל: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

"אמנם נזעי חשמל נמצאו יעילים ב 90% של מקרי דכאון קשה ואמיד. אך האם יש מדד למצוא את ה 10% שאינם נהנים מן הטיפול? קרובת משפחה, עברה כבר 40 נזעים. אין שום שיפור. למה ממשיכים????"

שלום מעיין. טיפול בנזעי חשמל הינו טיפול יעיל בדיכאון עמיד לטיפול תרופתי רגיל. בד"כ טיפול כזה עוזר ואם אין שיפור התחלתי ניתן לעלות בעוצמת הטיפול. אם לאורך 40 נזעים הטיפול כבר אינו עוזר ניתן לשקול הפסקתו ולשקול במקום זאת טיפול באסקטמין. בהצלחה.

שלום, אני בת 26 עם עבר של חוסר תפקוד חוזר מילדות/נעורים. חשוב לציין שיש היסטוריה משפחתית של חוסר תפקוד ובעיות נפשיות )אבא עם ptsd ברמת תפקוד נמוכה ומשפחה שסובלים מדיכאון( אני סובלת מדיכאון קשה, חרדה, אנחדוניה, מחשבות אובדניות ללא סיכון מיידי ואני מוכרת בביטוח לאומי וזכאית לסל שיקום. יש לי פגיעה קלה בזיכרון לטווח קצר כתוצאה מהטיפול בחשמל אבל לא ברמה של בלבול קשה או חוסר התמצאות. הייתי במסגרות שונות במהלך החיים )אשפוז נוער שנמשך 8 חודשים, פנימיה פוסט אישפוזית, אשפוז יום, טיפול ect, dbt/נזעי חשמל( בשל חוסר תפקוד שכולל הזנחה עצמית בשל "חוסר כוחות". למשל אי יכולת לקום מהמיטה, לצחצח שיניים, להתקלח או לצאת מהבית. אני על תרופות וליווי פסיכולוגי+פסיכיאטרי מגיל 14 אך עדיין לא מצאתי טיפול או מסגרת שמתאימה לצרכים שלי ולתנודות התפקוד. אני כן חווה תקופות טובות שבהן הצלחתי להתנהל באופן כמעט עצמאי לחלוטין )לעבוד ואפילו לסיים צבא( אבל הן לא נמשכות יותר משנה ולאחריהם יש נפילה מאוד קשה בתפקוד. כרגע אני מחפשת מסגרת שתתאים לצרכים שלי מאחר ואמי מן הסתם כבר לא יכולה להמשיך לתמוך בי. ביקרתי בקהילה תומכת אך הבנתי שהם לא מעניקים מספיק תמיכה וליווי. הלכתי גם לראות הוסטל אחד וגם שם אני מבינה שאין סיוע ברמת התפקוד שאני זקוקה לו. האם קיימת מסגרת שמסוגלת לתת תמיכה או ליווי פיזי לאורך זמן ? אחרי הכל אשפוז הוא נחשב קצר טווח. חשבתי גם על כלב שירות לצורך הליווי הפיזי אבל אין ממש הכרה בארץ בנושא. אני מרגישה חסרת אונים ומפחדת שבלי סביבה תומכת אני אתמוטט שוב. רוב המקומות שבהם רמת התפקוד היא ממש ירודה מזהירים אותי שהם יותר מתאימים לאנשים עם בעיות שכליות ועם "מנת משכל יותר נמוכה". אני כן מעוניינת לנהל חיים עצמאיים אבל זקוקה למעטפת תמידית. אני שומעת מהרבה גורמים שאני אצטרך "להנמיך" את עצמי למקרים יותר קשים בגלל שאלו המסגרות היחידות שמסוגלות לענות על הצרכים שלי. אני לא רואה פתרון אחר. אשמח לשמוע את חוות דעתך בנושא ולשאול האם שמעת על מסגרת אחרת/שיטת טיפול או ליווי חדשה.

שלום, התאמת מסגרת שיקומית היא לעיתים משימה מורכבת ובדרך כלל יש צורך להתנסות במספר מסגרות שונות עד שמוצאים את זאת שמתאימה. חשוב לקבל סיוע מעו״ס שמכיר/ה את המסגרות הקיימות וכן כשמגיעים לועדת סל שיקום, מקבלים לרוב הכוונה משמעותית מהגורמים שמכירים היטב את המסגרות ויודעים לכן על פי הצרכים של המטופל.

נפגשתי עם לא מעט פסיכאטרים בכירים, לרובם לא היתה תשובה ברורה לכן חשבתי שאולי אפשר לקבל ממך תשובה כנה לגבי חולה שאובחן וסובל מתסמינים שליליים חריפים כבר כ-שנה. דווקא בגלל שאין היכרות ולא מעורב כסף בעניין. עברתי כבר את כל הרפואה הקונבנציונלית מה עוד אפשר לעשות? - ניסיתי לפונקס (ועוד תרופות רבות) - ניסיתי ect אין שום שיפור במצב. אני כל היום תקוע בחדר ולא עושה כלום ולא רוצה לעשות כלום, לא נהנה מכלום, ומרגיש חיי-מת בלי רגשות, סל שיקום והוסטל זה לא טיפול זה שיקום וקבלה של המצב-לזה אני לא מוכן. להירקב בהוסטל כל חיי. מה שווים החיים ככה? למה לחיות? מה היית ממליצה לי לעשות אילו היית במקומי? אולי תחום הפסיכדלים?

נשמע שיש לך דה פרסונליזציה

א. אתה לא רופא (אז תימנע מלחלק אבחנות שגויות לאנשים) ב. זה לא דה פרסונליזציה (אני אחרי אירוע פסיכוטי מלפני 9 חודשים) ג. יש לי את רוב הסמנים שלילים פשוט אין צורך לפרט אותם, הרופאה מכירה אותם היטב

אחרי כל משבר נפשי יש תקופה של החלמה ולא תמיד מה שמכנים סימנים שליליים נשאר לאורך זמן אלא משתפר, לכן כל כך חשוב מעבר לטיפול התרופתי טיפול בשיחות להתמודד עם המשבר ושיקום. שיקום הוא לא קבלה של המצב, להיפך, שיקום הוא בניית מדרגות להתקדמות לעצמאות. כמו שללכת עם קביים אחרי שבר הוא לא קבלה של נכות אלא עזרה שתאפשר לדרוך בצורה מדורגת עד שחוזרים ללכת לבד. אין עדיין מחקרים טובים שמראים על שיפור בסימנים שליליים עם שימוש בחומרים הלוצינוגנים. כדאי למצוא פסיכיאטר שאתה סומך עליו ולהתייעץ איתו לקבל טיפול מלא יותר.

אני סובלת מדיכאון מאחרי הלידה הראשונה שלי, כבר 6 שנים, כרגע בהריון נוסף שבוע 20, נוטלת ויפקס. ההריון עובד עם דיכאון קל למזלי... אבל אני חוששת להיות עד סוף ההריון עם נוגד דיכאון בגלל השפעות על היילוד אחרי הלידה. יסכימו לעשות ECT כדי עם הפסקה של הנוגד דיכאון כדי שלא אצטרך להגיע למצב שאני בכלל בלי הגנה? הבנתי שECT הכי בטוח לעובר. מפחדת לבקש ושלא ישקלו אפילו לעזור לי, מפחדת להפסיק ולחטוף שוב דיכאון קשה אחרי לידה.

מזל טוב תמר. דווקא בשלב זה של ההריון אין חשש מהמשך טיפול תרופתי. ECT יעיל תחת טיפול תרופתי ולא בהכרח במקומו.