גישת המיינדפולנס: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

הפרעות שינה: מתעוררים בלילה בגלל החות'ים ועייפים כל היום למחרת

טילים ואזעקות בלילה, סטרס, חרדה ונדודי שינה - ד"ר עמית גרין, פסיכולוג ומומחה לשינה, מסביר על תופעות הלוואי של הפרעות שינה ומה ניתן לעשות כדי לשקוע חזרה לשינה שלווה אחרי אזעקה באישון לילה שינה טובה היא אחת מאבני היסוד של בריאותנו. היא משפיעה על מצב הרוח, על יכולת הריכוז שלנו, על הבריאות הפיזית והנפשית ואפילו על תוחלת החיים שלנו. ישראלים רבים שמתעוררים לאחרונה באמצע הלילה ומתקשים להירדם שוב עקב ירי טילים ואזעקות מתחילים לפתח הפרעות שינה, והסוף לא נראה באופק. התוצאה היא שאנחנו עייפים למחרת, מתקשים להתרכז בעבודה או בלימודים, אין לנו אנרגיות וחלקנו אף מפתחים בעיות נוספות עקב כך. כדי להבין אם אנחנו באמת בבעיה ולבדוק איך בכל זאת מתמודדים עם הפרעות שינה, שוחחנו עם ד"ר עמית גרין, פסיכולוג מומחה בתחום השינה, שמכיר מקרוב את האתגרים, הפתרונות ואת מה שלא תמיד נאמר למי שסובל בלילות. על הקשיים בשינה, ההבדל בין הפרעה זמנית לבעיה כרונית ועל הטיפול הנכון שעשוי להיות פשוט יותר ממה...
ללמוד עוד על גישת המיינדפולנס
העולם מציף אתכם? DBT-תמונה

האם קורה לכם הרבה שזעם, תסכול, התאהבות-נואשת, גורמים לכם...

מאת: ד"ר יוסף...
28/06/2017
הפרעות חרדה: איך לחזור לחיים?-תמונה

חוששים להיפגש עם חברים בבית קפה? רוצים להביע את דעתכם...

מאת: ד"ר...
08/06/2017
אכילה רגשית בחגים – מהי התופעה ומה עושים נגדה? -תמונה

בתקופת החגים, שעבור חלקנו מייצגת תקופה של ניתוק, שינוי...

מאת: ליהי גיאת -...
11/09/2023
טיפול בחרדת נהיגה: השיטות המוכחות להעלמת הפחד-תמונה

מחקרים מראים שחרדת נהיגה פוגעת בכעשירית מהאוכלוסיה....

מאת: רוויטל לביא...
03/05/2022

גישת המיינדפולנס: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

בחודשים האחרונים החלו לי בעיות במערכת העיכול. בהתחלה זה היה רק בלילות, בחילות וצרבות ללא הקאות. אחר כך זה המשיך גם למהלך היום שבמשך כל היום הייתה תחושה כללית רעה של הבטן לעיתים גם שלשולים בנוסף לתופעות שהיו לי של בחילות וצרבות. עשיתי בדיקת הליקובקטור והיא יצאה שלילית. בבדיקות דם שביצעתי היה רק המוגלובין נמוך ואנזימי כבד גבוהים יחסית..  אני סובלת 24 שעות ביממה ומפחדת להכניס אוכל לפה. אשמח להצעות לטיפול, בדיקות לעשות

שלום תמרה, ראשית התנצלותי על הופעת התואר ד"ר לפני שמי, זוהי טעות ואפעל לתקנה. לענייננו, מצבך דורש בדיקות רפואיות מקיפות על מנת להגיע לאבחנה, ככל שהבנתי הבדיקות עד כה העלו כי אין ממצא גופני המסביר את הסימפטומים מהם את סובלת. כשאנו באים לקבוע את הקשר בין הופעת הסימנים הגופניים למצב נפשי זה או אחר, עלינו לעשות זאת בזהירות ואחרי ראיון פסיכולוגי אבחוני מקיף. על פניו, סטרס זמני או מתמשך, שינויים בולטים במצב הרוח, שינויים בנסיבות חיים הם חלק ממשתנים שבכוחם לעורר תגובות גופניות שליליות במערכת העיכול. נסי לבחון את סגנון החיים שלך ולברר האם יש משהו שמטריד אותך ומדיר שינה מעינך או שאת מוצאת שהוא/הם קשים לעיכול נפשי. במידה וכן ובמקביל לפניה לעזרה יותר מקצועית, נסי להעריך מה ממצבים אלה נמצא בשליטתך גם אם היחסית, ונסי לבנות תכנית כללית איך את משנה לאורך זמן את המצב. בנוסף, הוכח שתרגול טכניקות גוף-נפש כגון דמיון מודרך או מיינדפולנס מסייע בהפחתת אי נוחות כרונית במערכת העיכול. מקווה שהייתי מעט לעזר.

שלום..רציתי לשאול לגבי אובססיות רק במחשבה ללא קומפלסיביות, האם לדעתך ברגע שאני לא דוחה את המחשבות ולא מתנגד אליהם, האם זה נקרא גם סוג של חשיפה ? הרבה פעמים במהלך היום ותוך כדי העיסוקים השונים מגיעות מחשבות אני משתדל לא להתנגד אליהם ולא לדחות אותם אלא ממשיך בעיסוקי כרגיל האם זה סוג של חשיפה?לפי הבנתי זה כמו מיינדפולנס אך השאלה אם זה נחשב חשיפה..כי אני לא פועל באופן אקטיבי אלא פשוט לא מתנגד למחשבות.

היי משה, לשאלתך, זה לא סוג של חשיפה וגם לא מיינדפולנס. בתרגול מיינדפולנס מנסים להתבונן מהצד במחשבות או בגירויים אחרים ולא להמשיך בעיסוקים רגילים, אלא לעסוק בהתבוננות. בתרגול חשיפה מעוררים את המחשבות באופן מכוון, כדי לפחד מהן. מה שאתה עושה הוא ניסיון לשנות את הגישה שלך כלפי המחשבות, שזה מצוין, וגם זה מהווה חלק מהטכניקות שעוזרות. בברכה, שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794975

תודה על התשובה...אחת האובססיות הקשות שלי זה האוסידי זאת אומרת הצלחתי בצורה כזו או אחרת להצליח עם כל האובססיות ולנצח אותם,וגם אם תבוא אחת אחרת אם אצטרך אעשה לה אובססיה...אבל ישנה אובססיה אחת שאני לא יודע איך לטפל בה וזאת אובססיה על האוסידי עצמו..כל הזמן בראש שלי שאולי אני לא מספיק יודע איך לפתור את האוסידי , ואני בודק אפשרויות נוספות חוץ מחשיפה, אני בעיקר סובל מאובססיות טהורות..כמו כן הגוף שלי די רגיש להתכווצויות שנובעים ממצבי לחץ כאלה ואחרים וכמובן שהאוסידי עצמו גם מלחיץ...אני לא נבהל מההתכווצויות וכמובן שאני לא מתנגד אליהם אני נותן להם לעבור לבד...שאלתי מה עצתך ,איזה חשיפה אני יכול לעשות לאוסידי עצמו?

היי משה, אני חושבת שכדאי לך לעבוד קודם כל על איך לקבל את ה- OCD ולא על איך "לנצח" אותו. הניסיון לשלוט במחשבות ו"לפתור" את ה- OCD בדרך כלל רק מוביל לתוצאה ההפוכה, כי כדי שלא יהיה לך OCD אתה צריך שלא יהיה לך אכפת שיש לך OCD. לכן, הכיוון הוא לא איך "לקטול" את המחשבה אלא יותר להרפות ולהניח לה להיות. אני מקווה שמה שכתבתי מובן. כדי לדעת איזו חשיפה צריך לעשות, צריך לדעת ממה אתה פוחד בדיוק, כלומר מהי המחשבה המפחידה על ה- OCD עצמו. ואגב, אין באמת דבר כזה "אובססיות טהורות", שכן כל התנגדות וחוסר קבלה של המחשבה הוא בבחינת "טקס". יכולים גם להיות טקסים פנימיים ותהליכים נפשיים מאוד עדינים שנחשבים טקס, ולפיכך מתחזקים את ההפרעה. אובססיות ללא התנגדויות פשוט לא יכולות להתקיים לאורך זמן. בברכה, שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794975

תודה רבה כמו שחשבתי שאני צריך ללמוד לקבל את ההפרעה... לגבי עניין החשיפה לא מובן לי משהו , האם וכאשר אני לא מתנגד לתחושות שעולות בי למשל יצאתי מהבית ואני מסופק אם נעלתי את הדלת ועולות בי תחושות של ספק ומחשבות טורדניות, כאשר אני לא מתנגד אליהם ,האם זה לא סוג של חשיפה ? כי הרי אני חשוף לאיום ואני לא מתנגד אליו, הרבה פעמים אישית אני רואה שזה עוזר לי כבר לאחר פעם אחת כזאת לפעמים זה לוקח כמה פעמיים, אבל מה שאני בא להגיד זה שאני לא נחשף באופן מכוון אלא אם וכאשר נתקלתי באיום אני לא מתנגד אליו ,לפי דעתי זה גם סוג של חשיפה, האם אני טועה?כי את אמרת שמחשבות שעולות בי במהלך היום ואני לא מתנגד אליהם זה שינוי גישה ולא חשיפה, אבל יש פה מימד של חשיפה גם, כמובן שאני יכול להיחשף עוד יותר אבל הרבה פעמיים אני רואה שזה מספיק לי .

חשיפה בהגדרה שלה היא סיטואציה מכוונת, כלומר אתה יוצר מראש את הסיטואציה במטרה ליצור "הפחדה עצמית", ולא התמודדות ספונטנית. כמעט כל המטופלים שואלים אותי בשלב מסוים: "אני נחשף למחשבות שלי כל הזמן, אז למה אני צריך לעשות חשיפה מכוונת? מה ההבדל?" ואני עונה שזה לא אותו הדבר בכלל. אתה צריך "להביא" את המחשבה כשהיא לא שם, כלומר ליצור מצב שבו אתה רוצה בה, ולא רק להתמודד איתה כשהיא רוצה לבוא אליך. כשאתה בוחר בה ורוצה בה, אתה בשליטה הרבה יותר גדולה מאשר בסיטואציות הספונטניות.

אוקיי אני מסכים ומזדהה שאכן יש מחשבות שמצריכות היחשפות מכוונת...אבל האם תמיד באופן קבוע?הרי הרבה פעמים אני מצליח להעביר את המחשבות ללא חשיפה מכוונת,ומספיק להיתקל בגירוי המאיים מספר פעמים בודד ולא להתנגד לו וזה כבר לא מלחיץ אותי לפעמים הבאות.אז בעצם מה הכלל אלו אובססיות צריך להביא לחשיפה מכוונת ?מן הסתם רק אלו שממשיכות להציק ושלא עברו בחשיפה הספוטנית,האם אני טועה האם זה הגיוני שהאובססיות עברו מעצם החשיפה הספונטנית?כי לא יתכן שאתחיל לרשום את כל המחשבות שעברו עלי במהלך היום ואתחיל לעשות להם חשיפה כי אחרת אני לא אצא מזה.

היי משה, בהחלט אין צורך לעשות חשיפה על כל מחשבה ומחשבה. המוח, בסופו של דבר עושה הכללה, ואם נחשפים לפחדים מסוימים, זה בדרך כלל משליך גם על אחרים. החשיפה מתבצעת בצורה כזו, שבכל יום אתה בוחר לך שעה מסוימת ל"הפחדה עצמית". בשעה הזו אתה נחשף לפחד אחד או לכמה פחדים (תלוי בזמן שלוקח להיחשף אליהם), ונשאר איתם עד שהחרדה פוחתת במידה משמעותית (חשוב מאוד להישאר ולא להפסיק באמצע). התרגיל צריך להימשך בין עשר דקות לשעה, לפי הזמן שלוקח לפחד לדעוך.

שוב תודה על התשובה.. עלתה לי שאלה בנוגע להיחשפות פיזית, הרי כתבת שאסור להפסיק את ההיחשפות בזמן שהפחד עולה ולפי מה שאני מבין זה משום שלאחר מכן הפחד מאותו אובייקט יכול להתחזק. לפי זה עלתה לי שאלה, כאשר אדם עושה היחשפות פיזית למשל יש לו פחד קהל, והוא צריך להרצות בפני קהל גדול, והוא מחליט להיחשף ןלהרצות , כאשר הפחד עולה לו נניח שהוא מרשה לו לעלות ואז הוא עושה טקס מנטלי כי הוא כבר אינו יכול לסבול את הפחד( הוא שהוא חושב ואומר לעצמו תוך כדי הפחד מה יכול לקרות לו גם אם "יעשה פאדיחות( אגב האם בכלל זה נחשב טקס?) בכל אופן הרי ברגע זה הוא גרם לפחד להסתלק ולכאורה לפעם הבאה הפחד שלו מפני פחד קהל יהיה יותר חזק ,כי הוא עשה סוג של טקס, מה את חושבת לגבי זה ?האם היחשפות מסוג זה מזיקה ולא מועילה?

לגבי פחד קהל, זו חרדה "רגילה" ולא OCD, ולכן אין פה שום "טקס". מותר לעשות פעולות מרגיעות בזמן הדיבור מול קהל, שכן יש פה אלמנט של ביצוע, והפעולה יכולה לעזור בביצוע טוב יותר. מאחר שחרדת ביצוע היא הפחד מכישלון בביצוע, דברים שעוזרים לביצוע טוב יותר יכולים לעזור. זה בדיוק ההבדל בין אובססיה לבין פחד "רגיל", שכן פחד שאינו אובססיה מגיב להיגיון. למשל, מחשבות מתקנות כמו "אני אעשה כך וכך וזה יעזור לי לבצע טוב יותר", "גם אם אפשל, זה לא יהיה סוף העולם" יכולות להועיל. אובססיה, מצד שני, לא מגיבה להיגיון ול"מחשבות מתקנות", אלא אך ורק לחשיפה ולהפסקת הטקס.

מעניין..אני שואל זאת מכיוון שאמרת לפני כן שאסור לעצור את הפחד תוך כדי ההיחשפות, האם הסיבה היא שבגלל שהוא יכול להתחזק אם אני מפסיק באמצע? אני שואל זאת מכיוון שחוץ מאוסידי שיש לי, אני סובל מהתכווצויות רבות באזור הגרון וכן הבטן,אמנם לאחר עבודה רבה שלי עם עצמי מתוך קבלת ההתכווצויות ולא להילחם איתם הם ירדו בצורה משמעותית, הנחת היסוד שלי להתכצוויות זה שיש איזה איזה גורם מסויים שהוא בעיקר לחץ וכו..שגורם לי לכך, לכן אמרתי ככל שאני אקבל אותם ככה אתרגל לאותו גורם וכך הפחד מאותו גורם יעבור כי אני לא מתנגד לו, ולאחר שאמרת שאסור להפסיד באמצע החשיפה לפחד, באה לי שאלה חזקה מה קורה עם אני אסיח את דעתי למשהו אחר תוך כדי שיש לי התכווצות חזקה באזור הגרון ,האם בגלל שהסחתי את דעתי ולא נשארתי עם הפחד ( הלחץ או סיבה אחרת שגורמת לי להתכווצות) האם בעצם אני יגרום להתכווצות פעם הבאה להיות יותר חזקה? מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי זה קצת שאלה מסובכת.

הסיבה שלא כדאי להפסיק חשיפה באמצע, היא שהמוח לומד מכך שהפחד עבר בגלל שעצרת אותו במכוון, כלומר שהתנגדת לו וניסית להירגע. על מנת להתגבר על חרדות, המוח חייב ללמוד שהן עוברות לבד, גם בלי שום ניסיון להירגע, ורק כך הוא לומד שהדבר שממנו הוא מפחד איננו מסוכן. החרדה לא חייבת להתחזק אם עוצרים חשיפה באמצע או מנסים להירגע, היא יכולה גם להישאר אותו הדבר. אפשר בהחלט לעשות דברים אחרים תוך כדי ההתכווצות וסימפטומים פיזיים אחרים, ואפילו רצוי. אבל כדאי לעשות זאת פשוט כחלק מההתנהלות הרגילה שלך, ולא על מנת להירגע. בברכה, שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794975

היי, אנחנו זוג בני 27 נשואים 6 שנים עם 2 ילדים קצת רקע.. כשהכרנו בעלי היה הכי טוב שלי, ממש מטורף. אפילו היינו עושים מספר פעמים ביום כמו שצריך. לא היה לילה בלי לעשות פעמיים באותו לילה.. מאז עבר זמן ומין הסתם עם השנים זה פוחת אבל עדיין תמיד היה למו ממש כיף והייתי מסופקת. לאחרונה פתאום התחילו להיות פקשושים.. גמירה נורא מהירה ברמת האחרי 2 דקות או לפעמים פחות גם אם זה יום אחרי יום לעיתים פתאום נופל לו וצריך להעמיד מחדש ותהליך (לפעמים זה קורה גם כמה פעמים באקט אחד ) וכשעומד אז עד שזה קורה הוא גומר גם מאוד מאןד מהר ולא מחכה על זה כדי שלא ייפול שוב אני מאוד מאוד פתוחה איתו ודיברנו בצורה של רוגע ללא שפיטה ושאלתי אפם זה אני או איך אני יכולה לעזור בנוגע לנפילה של האיבר הוא טוען שהוא בלחץ (היו לנו כבר כמה מקרים כאלה של לחץ ולקח לו המון המון זמן להשתחרר מזה ) הוא אפילו נלחץ להביא קונדום או איזה אפילו אסור לשניה לשנות תנוחה כי הוא בחרדה שאם הוא יוציא זה ייפול.. זה נהיה סיוט (מאמינה שבשבילו יותר) אבל ממש אני מרגישה לא מסופקת ובלי יכולת לשלוט על זה גם נורא פגועה. אני מנסה לא להראות לו ולתמוך בו ולהיות שם בשבילו ושיחות וסבלנות אבל אני מרגישה שקצת קצת נמאס לי.. האם יש משהו או איזן עזרה רפואית לזה? ראיתי שהוא כבר מחפש ויאגרה וכל מיני תרסיסים מוזרים באינטרנט וניכר שהמצב משפיע עליו. האם זה הכרחי?

לא, אין צורך לקחת טיפול תרופתי בלי אבחון רפואי רגשי אישי זוגי מקיף. לפעמים קורה לכל אחד שיש גמירה מהירה נקודתית, ירידה בזקפה נקודתית ואז יכול להתחיל לופ של לחץ ביצועי שגורם שוב לבעיה. לא צריך להחזיר זקפה אלא זה קורה מעצמו באוירה רגועה של מיינדפולנס כשיש גרוי . אנחנו מטפלים בבעיות האלה כל הזמן בהצלחה. תפנו יחד למרפאה מוסמכת לטיפול מיני או למטפל מיני מוסמך דרך אתר איט״ם לאבחון וטיפול

ויש גם מרפאות ומרכזים לבריאות מינית, שם הגישה הוליסטית (ביו-פסיכו-סוציאלית) - כלומר, הגישה והבירור יקחו בחשבון מרכיבי גוף, רגש וזוגיות.

היי רציתי לדעת מהי הדרך הכי טובה להתמודד עם עומס והצפה של רגשות שכבר לא יודעים מה לעשות ואין מוצא רק בורחים לאינטרנט ואז זה רק מחמיר.... אשמח לתשובה תודה רבה

שלום לך, זה מצריך הרבה תרגול. פעמים רבות יש מענה בתרגול מדיטציה או מיינדפולנס. גם טיפול פסיכולוגי יכול לסייע לווסת את תחושת ההצפה הרגשית. אודי