אי ספיקת כליות חריפה: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

בצקת ברגליים – מה הן הסיבות וכיצד מטפלים?

בצקת ברגליים נגרמת עקב הצטברות נוזלים בגלל עודף משקל, חוסר פעילות גופנית, ישיבה או עמידה ממושכות וגם בגלל בעיות רפואיות כמו אי ספיקת כליות חריפה או קרדיומיופתיה. איך אפשר לטפל בבעיה ומהי בצקת סוכרתית? עיקרי הכתבה: בצקת ברגליים שונה מנפיחות רגילה. העור באזור כפות הרגליים נראה דק ומתוח.   לעתים, בצקת היא סימן למחלה קשה המתפתחת בגוף ולכן צריך להתייחס ברצינות לכל הופעה של בצקת.  יש טיפולים פשוטים להפחתת הבצקת, כמו התעמלות, שינויים באורח החיים ובתזונה, קומפרסים ועוד.  __________________________________ בצקת ברגליים היא הצטברות של נוזלים ברקמות הרגליים, מסיבות שונות. הבצקת גורמת לרגליים להיות נפוחות, כבדות וכואבות, והמצב הזה יכול להיות זמני (למשל בעונת הקיץ, בהריון או בתקופות של מחלה) אך גם מתמשך וכרוני. האם ניתן לטפל בבצקת ברגליים או שצריך פשוט לחכות שהיא תעבור? האם זה מסוכן ועל מה זה מעיד? הכל בשורות הבאות. מה זה בצקת ברגליים? בצקת מתרחשת כאשר מסיבות כלשהן...
ללמוד עוד על אי ספיקת כליות חריפה
התרופות שעלולות לפגוע לכם בכליות-תמונה

סובלים מכאב שיניים ובולעים משככי כאבים? מתעקשים על בדיקת CT...

מאת: ד"ר נעמי...
19/03/2013
האם צבע הורס את השיער? אוסף מקרים רפואיים -תמונה

האם צבע הורס את השיער ומה הן הסכנות בהחלקת שיער? על הכימיה...

מאת: רני זהר
20/07/2022
בצקת ברגליים – מה הן הסיבות וכיצד מטפלים?-תמונה

בצקת ברגליים נגרמת עקב הצטברות נוזלים בגלל עודף משקל, חוסר...

מאת: ליהי גיאת -...
30/09/2023
היפוגליקמיה: האינסולין החכם-תמונה

היפוגליקמיה, ירידה חדה ברמת הסוכר בדם, היא תופעה מסכנת...

מאת: מערכת zap...
24/10/2013

אי ספיקת כליות חריפה: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום, מה עושים כשיש ערך גבוה של פוטסיום בדם (5.4) ? התבקשתי לחזור שלוש פעמים על הבדיקה וכל התוצאות מראות על ערך גבוה. תודה מראש

בדיקה בודדת בה רמת האשלגן גבוהה אינה מעידה על בעיה אם בבדיקה חוזרת רמת האשלגן היא בטווח התקין. זאת אומרת ראשית כל לחזור על הבדיקה לפני שמתחילים לחשוב מדיי עקרונית להסתכל על תפקוד כילייתי ושאר המחלחים בבדיקה לראות אם יש כיוון לאבחנה אם זה מתמיד - לבצע אקג לשלול הפרעת קצב בלב ישנם מצבים שבהם ההיפרקלמיה אינה אמיתית, כלומר שרמת האשלגן הנמדדת במעבדה אינה באמת רמת האשלגן בדם של הנבדק. זה נובע מהרס של תאי דם אדומים בזמן לקיחת הדם, או כתוצאה מחוסם ורידים שנקשר חזק מדי, שייתכן וזו הסיבה של ההיפרקלמיה אצלך. היפרקלמיה אמיתית מתרחשת כתוצאה מהרבה יותר סיבות, כגון: אי ספיקת כליות אקוטית או כרונית, הפרעה בתפקוד בלוטת יותרת הכליה, מחלות זיהומיות, סוכרת, הרס תאים מוגבר ועוד רבות אחרות. אחת הסיבות השכיחות והחשובות לעלייה ברמת האשלגן הן תרופות. קיימות תרופות רבות שגורמות לתופעת לוואי זו, החל מתרופות ליתר לחץ דם, משתנים מסוג מסויים, תרופות נוגדות כאבים ועוד. אז דבר ראשון יש לחזור על הבדיקה מצב בו רמת האשלגן גבוהה מהנורמה נקרא היפרקלמיה. ראשית כל, בדיקה בודדת בה רמת האשלגן גבוהה אינה מעידה על בעיה כלל וכלל, בעיקר אם בבדיקה חוזרת רמת האשלגן היא בטווח התקין. רופא המשפחה שלך צודק. אם רמת האשלגן גבוהה ללא כל הפרעה אחרת בבדיקות הדם, כולל תפקודי הכליות והמלחים האחרים, ואין כל סימפטומים אחרים, אין מקום לדאגה. הסיבות להיפרקלמיה רבות ביותר. ראשית ישנם מצבים שבהם ההיפרקלמיה אינה אמיתית, כלומר שרמת האשלגן הנמדדת במעבדה אינה באמת רמת האשלגן בדם של הנבדק. זה נובע מהרס של תאי דם אדומים בזמן לקיחת הדם, או כתוצאה מחוסם ורידים שנקשר חזק מדי, שייתכן וזו הסיבה של ההיפרקלמיה אצלך. היפרקלמיה אמיתית מתרחשת כתוצאה מהרבה יותר סיבות, כגון: אי ספיקת כליות אקוטית או כרונית, הפרעה בתפקוד בלוטת יותרת הכליה, מחלות זיהומיות, סוכרת, הרס תאים מוגבר ועוד רבות אחרות. אחת הסיבות השכיחות והחשובות לעלייה ברמת האשלגן הן תרופות. קיימות תרופות רבות שגורמות לתופעת לוואי זו, החל מתרופות ליתר לחץ דם, משתנים מסוג מסויים, תרופות נוגדות כאבים ועוד. אם אכן אתה נוטל תרופות שמעלות את רמת האשלגן, עליך לשוב ולבדוק את רמת האשלגן, ואם היא אכן גבוהה - יש מקום לשינוי תרופתי ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא מומחה לרפואת משפחה, גמילה מעישון ורפואה טבעית עמוד פייסבוק : ד"ר מיכאל ויינפאס מוזמנים לעשות לייק לעמוד אתר www.refoua.co.il

תודה רבה על התשובה. חזרתי בהנחיית הרופא שלוש פעמים על בדיקת הדם והתוצא נשארה 5.4 (גבוהה מהטווח). בעבר ביצעתי את הבדיקה כחלק מבדיקות שגרתיות לפני טיפולי פוריות. הבדיקות יצאו תקינות.מזה מספר חודשים אני לא עוברת טיפולי פוריות ואינני משתמשת בתרופות כלשהן. לפני כחודשיים עברתי הפלה שהחלה כהפלה טבעית ובבית החולים קיבלתי פעמיים מנות של 4 כדורי ציטוטק (כלומר, 8 סה"כ). כאשר שוחררתי מבית החולים התבקשתי להגיע לרופא משפחה ולבצע בדיקות של תפקודי כלייה.וכאמור בטווח של חודשיים אחרונים ביצעתי שלוש פעמים את הבדיקות שתוצאות הפוטסיום בדם היו 5.4. האם יתכן שהציטוטק שקיבלתי פגע באופן תמידי בתפקודי הכלייה שלי? תודה מראש על התייחסותך

שלום, לסבתא שלי יש בעיה של אצירת שתן ולכן הגיעה לבית חולים בחודש מאי וקיבלה כמות גבוהה מאוד של פוזיד כל יום. כשיצאה מבית החולים לאחר 12 ימים של טיפול אינטנסיבי, ראינו בבדיקת דם שנעשתה שהמדדים עולים ועולים. כעת הurea צמח בחודשיים ל132 ובדיקת GFR מראה תוצאה במרץ של 58 וכעת של 38. קריטיים אם עלה ל1.34 בחודשיים האחרונים בלבד. האם מוגדר אי ספיקת כליות חמורה?? לרוץ לבית חולים? מה לעשות? היינו אצל נפרולוג פרטי בחודש מאי והוא אמר שהוא לא רואה בעיה חמורה בכליות אבל מאז החמיר. חשוב לציין שיש בעיות של יתר לחץ דם, עודף משקל וסכרת אבל לפני שלושה חודשים ניתן לראות תוצאות בנורמה לגמרי! זה שינוי של שלושת החודשים האחרונים. אנחנו ממש מבקשים את עזרתכם, לא רוצים להגיע למצב בלתי הפיך!!!

לא נותנים לאצירת שתן פוסיד. פוסיד נותנים כשיש קושי של הכליה להפריש עודפי מים ומלח והדבר נובע פעמים רבות מאי ספיקת לב ו/או כליות. פוסיד עלול לגרום לעליית קראטינין אם הוא גורם להתיבשות וצריך למצוא את המאזן הנכון. אפשרות נוספת היא שבאישפוז התחילו לה טיפול תרופתי נוסף ליתר לחץ דם, אי ספיקת לב או לסוכרת שמשפיעים על הכליות. מומלץ להתיעץ עם הנפרולוג שמכיר אותה.

תודה רבה דוקטור! השאלה שלי האם יש איך לעזור למצב. קוריאטנין 1.34 וurea עלתה ל132 זה המון! מבחינת כדורים באשפוז לא החליפו כלום חוץ משהחליפו גלוקופאז בטרגנטה. וכן ידועה בעיה של אי ספיקת לב עם טפטוף בינוני לכן מקבלת פוזיד. השאלה האם יש איך לאזן את התרופות ככה שהכליות לא ימשיכו להפגע. כי כרגע הנתונים מדרדרים מבדיקת דם לבדיקת דם.

זו לא שאלה לפורום. לא נוכל להמליץ על שינוי טיפול בלי לראות ולבדוק את המטוםלת.יש לפנות לרופא המשפחה ןגם לנפרולוג שנתן את הייעוץ הפרטי.

שלום רב אבי בן 64 סובל מ: סוכרת סוג 2,יל"ד דרגה 2,היפרליפידמיה,אנמיה מחסר ברזל,היצרות אאורטלית בינונית,מיקרואלבומינוריה שהייתה 40 אחר כך 80 וירדה ל 60 . נוטל ג'ארדינאס דואו,סטטור,דופלקס,טרוליסיטי,תרידיפירון. רציתי לשאול 1.מבחינת שמירה על הכליות והורדת המיקרואלבומינוריה עוד יותר, האם כדאי להחליף לו את הדופלקס במעכבי ace ? האם עדיף מעכבי ace או arb ? 2. ואם כן ,איזה סוג מקבוצת התרופות הנ"ל הכי יעיל להורדת ל"ד ומיקרואלבומינוריה ?? (בבדיקות שלו קריאטינין 0.71 ו egfr 100) תודה !

אין הבדל משמעותי בין שתי קבוצות התרופות ואין המלצה להעדפת תרופה אחת על פני האחרת. יכול להיות שיש תרופות מסוימות שהן פוטנטיות יותר להורדת לחץ דם אך לאו דווקא להורדת פרוטאינוריה. הכל שאלה של מינון - האם הוא מקבל את האקספורג במינון מכסימלי. בכל מקרה נראה שהגיע ליעדי הטיפול מבחינת ערכי האלהומינוריה, השאלה אם לחצי הדם מספקים.

אבל קראתי שמעכבי ace מונעים תמותה במיוחד מסיבות קרדיווסקולריות ב10% לעומת arb שלא השפיע על התמותה.. הוא לוקח דופלקס 5/160 לחצי הדם שלו משתנים סביב 140 /80 ולפעמים קצת פחות.. האם לבקש מהרופא להעלות מינון ל 10/160 ? איך אפשר להוריד עוד את המיקרואלבומינוריה לכיוון התקין (פחות מ 30) ? האם אפשר לשלב ace יחד עם arb ? תודה לך.

כפי שכבר נרשם אין הבדל משמעותי בין משפחות התרופות. לא משלבים בין מעכבי ace ל arb עקב חשש מעליה בסיכון לתופעות ללואי - אי ספיקת כליות חריפה ועליה ברמות אשלגן. שינויים במינונים זו שאלה שצריכה להיות מופנית לרופא המטפל

יש מרשמים שרשום שאסור לקחת את התרופה באי ספיקת כליות חמורה ( לו דוקא על התרופה הזאת שהבנתי שהיא טובה) מה הכונה אי ספיקת כליות חמורה על כמה קראטנין מדובר או gfr ?

חמורה זה דרגה 4-5. כלומר gfr 30 ומטה

תודה רבה על התשובה. לפעמים הרופאי משפחה בעצמם מטעים