בדיקת כליות: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

לא על הקונדום לבדו- אמצעי מניעה אטרקטיביים לכבוד יום האיידס הבינלאומי

יום האיידס הבינלאומי, שחל היום מעלה למודעות הציבורית את חשיבותו של מגע מיני בטוח כחלק משמעותי למניעת התפשטות מחלת האיידס. במשך שני עשורים, מאז המחלה החלה להתפשט, קונדום עדיין ועודנו אמצעי המניעה היעיל ביותר, אך האם הדבר נכון? ומה קורה, כשהקונדום נקרע? כדאי שתכירו את אמצעי המניעה האטרקטיביים, שהופכים את ההגנה מפני האיידס ליעילה במיוחד האם הקונדום הוא אמצעי ההגנה היעיל ביותר? הקונדום הגברי מהווה היום את אמצעי ההגנה הרווח ביותר להגנה מפני מחלת האיידס, רבים מבצעים בו שימוש ובוחרים בו למפגשים חד פעמיים עם בני זוג לא קבועים. יחד עם זאת, גם השימוש בקונדום עצמו עלול להיעשות באופן שגוי ומכאן לחשוף את הפרטנר למחלות מין. הוועד למלחמה במחלת האיידס מעידים, שהקונדום לבד אינו משמש הגנה מספקת וכדי להשיג את ההגנה המרבית ביותר חשוב להקפיד על שלושה צעדים נוספים: להעלות את המודעות למניעת איידס על ידי ביצוע בדיקות תקופתיות לאיתור נשאות כחלק מהשגרת החיים. מתביישים לשאול את הפרטנר המזדמן על סטטוס האיידס כדי לא להרוס את האווירה? אל תקלו ראש בכך, רוב ההדבקות נעשות כאשר אחד מהצדדים כלל אינו מודע לכך שהוא נשא, ויותר מכך מחקרים מצביעים...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לבדיקת כליות

בדיקת קריאטינין - תמונת המחשה
בדיקת קריאטינין בעשור האחרון עלה מספר הישראלים הזקוקים לדיאליזה או השתלת כליה ב-75%, אך מספר תורמי הכלי...
ללמוד עוד על בדיקת כליות
היריון בסיכון גבוה-תמונה

אישה הרה בריאה מתמודדת עם השינויים האנטומיים, הפיזיולוגיים...

מאת: דרורית...
08/04/2013
סרטן כליה: פרדיגמה טיפולית חדשה - תקווה גדולה-תמונה

סרטן כליות היא מחלה שמתקדמת אט אט, ללא תסמינים. בשלבים...

מאת: ד"ר דוד סריד
08/11/2018
אורולוגיה-תמונה

כאן תוכלו לקרוא על בדיקות מאבחנות באורולוגיה ועל מיני...

מאת: כאן תוכלו...
18/01/2002
המדריך המהיר לפענוח בדיקות דם-תמונה

כל כמה זמן יש לעשות בדיקת דם? כיצד יש לקרוא את תוצאותיה?...

מאת: פרופ' חיים...
30/01/2012

בדיקת כליות: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

ביום שבת והיום בשעות הבוקר המוקדמות (שתן ראשון) ראיתי שהצבע של השתן הוא שחור! (כמו צבע נפט) קראתי יכול להיות שהמקור הוא בעיה כלשהי בכליות? מה עלי לעשות? האם עליי לפנות לרופא או שזו תופעה שכיחה? תודה לעונות :) יום טוב.

צבע שתן כהה נוטה לשחור אינו תקין. עלול להיגרם מהפרשה מוגברת של המוגלובין מחומצן בשתן (כתוצאה מפירוק כדוריות דם אדומות) או כתוצאה מהפרשה מוגברת של מיוגלובין מחומצן בשתן (כתוצאה מפירוק של שריר). שני המצבים הם מצבים חמורים המלווים בתלונות נוספות . הראשון עקב התפתחות של אנמיה קשה והשני עקב הנזק השרירי המאסיבי. לא סביר להניח כי התלונה היחידה בשני המצבים הייתה "רק" שתן שחור. יש מחלה תורשתית נדירה בשם Alkaptonuria בה השתן נראה בצבע תקין בהיותו "טרי" אך הופך לשחור כשעומד. ממליצה לפנות בדחיפות לרופא, להיבדק, ולבצע בשלב ראשון גם בדיקות דם כלליות (כולל גם ספירת דם, בדיקת כימיה עם תפקודי כליה, אשלגן, CPK ), סטיק שתן, משקע שתן.

את צודקת זה מלווה גם בשתן עכור מלווה בצבע אדום , הייתי שלשום אצל הרופא משפחה הוא עשה לי בדיקת שתן ואמר שהכמות שתן מלווה בדם בכמות לא רגילה והפנה אותי לאולטרסאונד כליות ונשאר לחכות לתוצאות נקווה שיהיה בסדר , היה חשוב לי לשמוע עוד חוות דעת תודה רבה לך ד"ר הילה .

שלום,מחודש אוגוסט (אז גם הפסקתי שימוש בגלולות לאחר הרבה שנים) יש לי פעם בחודש במשך שבוע כאבים בבטן תחתונה בצד ימין. היום בבוקר הופיע לי שתן נוטה לצבע שחור ( זה קרה כבר כמה פעמים אך לא ברציפות) . אני לא יודעת אם חשוב לציין אך אתמול בלילה גם קיימתי יחסי מין. איזה חשש עולה?

שלום רב מזה תקופה אני מרגיש חולשה, נימול, עייפות רגליים וכאבי שרירים. עצירות ושלשולים לסירוגין, לפעמים צואה רירית, צורך להשתין הרבה, וגם צמא עז לפעמים.בגלל כל התופעות האלו אני עשיתי בדיקות דם לעיתים קרובות. בבדיקות דם יש ירידה קלה בפריטין, ובכדורי דם אדומים, גם בנושא הכליות יש שינויים. בדיקת שתן מלאה לפני כ9 חודשים ,היה תקין הכל. רמת אוריאה קצת גבוהה. e gfr, שנבדק לפני כחודש היה 96 bun 16 קריאטינין 1.01 שמתי לב שלפני שנתיים הקראיטינין היה 0.89 כמו כן יש לי לפעמים לחץ דם מעט גבוה. אני צעיר בן 35, האם יש לי סיבה לדאגה?

כעת אין שום עדות למחלה כלייתית. קראטינין המנתדנד בין 0.9-1. הוא תקין לחלוטין ופעמים רבות יש תנודתיות. על מנת להחליט האם יש פגיעה כלייתית יש לראות האם הקראטינין ממשיך לעלות עוד, האם יש ממצאים בשתן למיקרוסקופ ןהאם יש נוכחות של חלבון בשתן. אשר ללחץ הדם - אם אכן מוכח כקיים גם מחוץ למשרדו של הרופא מחייב ברור וטיפול. לעיתים לחץ דם מוגבר הוא ביטוי למחלה כלייתית אבל עד עכשיו אין סימוכין (תמיכה לכך) מהנתונים שהבאת. אנא פנה לרופא המשפחה להמשך ברור. בהצלחה

מודה לך מאוד על הסבלנות. יום נפלא.

הבנתי שלבדיקת דם - תפקודי כליות (Na, Creatinine, K, Urea ) אין צורך להיות בצום. אם עושים את הבדיקה בצום - 12 ש' - בגלל בדיקות אחרות - האם זה משפיע על תוצאות הבדיקה (תפקודי כליות)- יכול לעוות אותם? בתודה. דני.

ההשפעה של צום לילי בן 8-12 שעות על תוצאות התיפקוד הכלייתי ו/או המלחים בדם היא זניחה (קטנה). אם הבדיקות אותן התבקשת לבצע לא כוללות בדיקת סוכר ו/או פרופיל שומנים בדם (טריגליצרידים, כולסטרול) אין כלל צורך בצום. דרך אגב שתיית מים מותרת ולא נחשבת כ"שוברת צום"

שלום לכן ד"ר אני בת 59, עם מס' מחלות. התוצאה הנ"ל התקבלה הלילה במיון. הרופא אמר שהיא תקינה. מבקשת לדעת מה זה אומר. תודה. Estimated Glomerular Filtration Rate (MDRD) 82 ml/min/1.73m^2 60 < 02/07/2018 02/07/2018 Mildly reduced renal function

glomerular filtration rate מבטא את מידת הסינון הכלייתי, שמבטא את התפקוד הכלייתי. הנוסחא המחשבת זאת מושפעת ממספר גורמים - ערך קראטינין בדם, גיל, מין, גזע. ככל שעולים בגיל, הערך המתקבל נמוך יותר. לעיתים גם מבלי שנראה בעיה כלשהי בכליות. לכן, כאשר הערך המתקבל הוא מעל 60, צריך להוכיח שקיימת פגיעה כלייתית נוספת כגון בעיה בבדיקות השתן או בהדמיה, כדי להגדיר שאכן קיימת בעיה בכליות. נתון חשוב נוסף הוא שנוסחת ה MDRD נוטה להיות פחות מדויקת בערכים אלו שמעל 60 ולכן מומלץ להשתמש בנוסחא אחרת. לסיכום - לא בטוח שיש משמעות לערך שהתקבל. אם בדיקת שתן לכללית תקינה והדמיה תקינה, אין צורך בהמשך בירור או מעקב.

תודה רבה ד"ר קלוק בן-בסט. אבקש את הבדיקות.

רופאת המשפחה שלי מסרבת להמשך בירור. מזה תקופה ממושכת אני עם CRP מוגבר מעט. שלשום במיון נמדד ערך של 15.9, כשהגבול העליון הוא 5. קראתי שיכול להיות קשר בין תפקוד כלייתי ירוד ל CRP. לא יודעת איך להסביר לרופאה שלי שאני צריכה לברר מה מקור הבעיה. תודה רבה.

רוב הסיכויים שאכן אין בעיה כלייתית ורופאת המשפחה צודקת. כמו שכבר הסברתי, סביר שחישוב ה GFR שמושפע מפקטורים שונים גרם להטיה. אם בעבר היו ערכי קראטינין דומים לערך שנמדד במיון, ואין עדות לבעיה בבדיקות שתן קודמות, אין צורך בבירור. אני מניחה שה CRP היה מעט מוגבר בשל הסיבה בגללה פנית למיון, ומקווה שבעיה זו חלפה. לא נראה שיש מקום לדאגה בשל הכליות בשלב זה.

פניתי למיון בשל כאבי חזה. הCRP מוגבר כבר חודשים רבים. שלשום, בפעם הראשונה, היתה לי דליפת שתן משמעותית. אני חוששת כי יש מחלות כליות במשפחה. שוב תודה ד"ר קלוק-בן בסט.