ליקוי קוגניטיבי: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

מחלת פרקינסון בעקבות הנשיא ביידן: כל החדש בטיפול ואבחון

בעקבות הדיווחים על ביקורי נוירולוג מומחה לפרקינסון אצל הנשיא ביידן, עולות שאלות רבות אודות המחלה. מה הם הסימנים המוקדמים של פרקינסון, כיצד מאבחנים את המחלה ומה הן אפשרויות הטיפול הקיימות כיום? סקירה לאור הדיווחים האחרונים על ביקורי נוירולוג מומחה לפרקינסון בבית הלבן והדאגה סביב מצבו של הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן, פנינו עם שאלות רבות בנושא המחלה הניוונית לפרופ' ניר גלעדי, נוירולוג בכיר ומומחה למחלת הפרקינסון, מנהל אגף המוח בביה"ח איכילוב, הפקולטה לרפואה ובית ספר סגול למדעי העצב באוניברסיטת תל אביב. בשורות הבאות, סקירה מורחבת על סימנים המוקדמים לפרקינסון, תהליכי האבחון המקובלים ואפשרויות הטיפול העדכניות ביותר. פרופ' ניר גלעדי, נוירולוג בכיר ומומחה למחלת הפרקינסון, מנהל אגף המוח באיכילוב. צילום: ירדן שמואלי פרופ' גלעדי, מהי מחלת פרקינסון ומה גורם לה? "מחלת פרקינסון נגרמת משילוב של גורמים גנטיים, הזדקנות, גורמים סביבתיים ואורחות חיים. בכל חולה תמהיל הגורמים למחלה משתנה ולכן גם...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לליקוי קוגניטיבי

חוסר התמצאות במרחב - תמונת המחשה
חוסר התמצאות במרחב בשורה לחולי אלצהיימר: לראשונה מזה 20 שנה, ה-FDA אישר תרופה חדשה לאלצהיימר – "לקמבי", המ...
ירידה במצב ההכרה - תמונת המחשה
ירידה במצב ההכרה מתחילת חודש מאי מדווח על התפרצות משמעותית של קדחת הנילוס המערבית באזור המרכז, כאשר לפני...
מוגבלות שכלית התפתחותית - תמונת המחשה
מוגבלות שכלית התפתחותית אחד מכל חמישה אנשים בישראל מוגדר כבעל מוגבלות ורבים מבעלי המוגבלויות חווים בדידות חברתי...
בלבול - תמונת המחשה
בלבול עלייה דרמטית במקרי תחלואה נשימתית בבתי חולים בסין מעוררת דאגה בקהילה הרפואית העולמית. מ...
הטיות קוגניטיביות - תמונת המחשה
הטיות קוגניטיביות Cognitive behavioral therapy) CBT) היא גישה טיפולית מבוססת תודעה שמטרתה לשנות מחשבות של...
ללמוד עוד על ליקוי קוגניטיבי
אבחון פסיכודידקטי לילדים ונוער – מדוע זה חשוב?-תמונה

אבחון פסיכודידקטי לילדים ונוער נעשה פופולרי למדי, וילדים...

מאת: ליהי גיאת -...
16/06/2024
בשבילי, סלט וכוס מיץ תפוזים-תמונה

גברים, שימו לב: מחקר חדש שפורסם לאחרונה מחזק את הקשר בין...

מאת: ד''ר עמית...
03/01/2019
צמחוני וטוב לו-תמונה

צמחונים?: אלה המזונות שאתם חייבים לשלב בתפריט. איך שומרים...

מאת: מערכת זאפ...
29/11/2020
סרבול מוטורי-תמונה

באוכלוסיה הרגילה יש ילדים הסובלים מליקויים מוטוריים...

מאת: לובה זוק
30/10/2013

ליקוי קוגניטיבי: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב, אני מאובחנת כסובלת ממאניה דיפרסיה,דיכאון ופיברומיאלגיה. מזה כשנה הופיעה אצלי תסמונת פיברומיאלגיה ומאז חלו שינויים בקליטה,בהבנה,שכחה ,בעיה בכושר ביטוי, עיבוד נתונים ועוד....עזבתי עבודה לאחרונה עקב כך. בנוסף היתה לי תשישות נוראית אבל היא עברה כנראה מהנורטילין. לפני כן הייתי בדיכאון עמיד ורק הלמיקטל 200 מג' עזר ואז הופיעה לי התסמונת. הדיכאון חזר לכך קיבלתי בנוסף סימבלתה 30 מג' כדי שגם יעזור לכאבי השרירים. לא היה שינוי נפשי,אך זה עזר מעט לכאבים.(אני עמידה לSSRI SNRI) הרופא החליף לי את הסימבלתה לפני כחודשיים בנורטילין 50 מ' שזה הוציא אותי מהדיכאון ממש בהצלחה,רק שאני מאוד סובלת מתופעות הלוואי.אך הוא לא מטפל בכאבי השרירים כפי שאמור לעשות. אני גם נוטלת 0.75 מג' קלונקס בלילה לבעיות שינה קשות ולחרדה ואני ישנה היום לפחות 5 שעות ברוך ה'.(אולי הנורטילין עזר לכך) אני לא יודעת מאין הבעיה של תפקוד לקוי של המוח והקוגנטיביות. אני לא קולטת,לא שמה לב למה אני עושה,לא מבינה,עושה טעויות כתיב,לא מצליחה להתבטא,נתקעת במשפטים ולא זוכרת מילים ועוד..עשיתי תאונה מחוסר ריכוז,שוכחת לסגור דלתות אפילו ילדה בת 5 ניצחה אותי בדמקה. אני בטוחה שיש קשר להפיברו' ,כמו כן חשוב לי לציין דר' שבמשך 7 שנים עם דכאונות וחרדות קשים לא היתה לי בעיה קוגנטיבית כלל, תמיד הייתי שנונה וחדה. הרופא שלל דימנציה. (אולי תרופות לסכיזופרניה יכולות לעזור) אני מקווה שזה לא לצמיתות,אני במבוי סתום. האם יש סיכוי/עילה לקבל נכות מביטוח לאומי? אני מאוד רוצה לעבוד אבל הבעיות הקוגנטיביות פשוט פוגעות לי בחיים ובתפקוד.

שלום רב, בהחלט יתכן שאפשר לקבל נכות בגין זה. הייתי עם זאת שוקל לפנות באמצעות עורך דין או גוף כמו המרכז למימוש זכויות רפואיות. בברכה, ד"ר אילן טל www.medical-opinion.co.il

האם אתה יכול להמליץ על פרופסור שזו ההתחת שלו?

אני לא מספק מידע מסוג זה אך מרפאת "מרחב" בת"א מתעסקת עם בעיות קוגניטיביות מסיבות שונות

אימי בגיל 88,בעיית ניידות בגלל שחיקת סחוס ,מקבלת זריקות אבסטין,התאלמנה מאבי לפני חצי שנה,אינה יוצאת כמעט מהבית ,גרה בקומה 4 ללא מעלית,מסרבת לעזרה 24ש, ירידה בזכרון,כניראה שאינה אוכלת כמו שצריך,אינה משתפת פעולה איתנו ומתנגדת לכל הצעה לשיפור תנאי חייה. יש לה עזרה רק 2 ש ביום ,היא מדברת לעניין אבל אינה מיישמת מה שמבקשים מימנה לדוגמא: היא קמה בבוקר שוטפת כלים שופכת מים ברצפת המטבח לפני שמגיעה המטפלת מסבירים לה שהיא יכולה להחליק אך ממשיכה עם הטכס הזה,כל אוכל שמביאים לה לא טוב ,מבקשת שאקנה לה דג אחרי שבוע אומרת אל תביאי לי כלום אני לא אוכלת בשר ודגים, החליטה שיש לה רגישות ללקטוז אז לא אוכלת גבינות,מטפלות מתחלפות כל יומיים ,היא מתלוננת עליהן בפניי וכשאני מבקשת להחליפן היא מתקשרת לחברה ומבקשת שלא ידברו איתי,אנו מנסים לשכנע אותה לעבור לדירה עם מעלית והיא מסרבת,כל מה שאגיד לה היא תגיד ההפך,קשה לטפל .בנוסף יש לי אח בגיל 68 עם בעייה קוגנטיבית מוגבל שגר איתה ורק מכביד על ההתנהלות .היא מתעקשת שיגור איתה וטוענת שעוזר לה (ההיפך נכון).מה עושים?

הייתי ממליץ שתיבדק על ידי פסיכוגריאטר

בן 54. לפני שנתיים החלו כאבי פנים אף מצח ארובות עיניים ועיניים שורפות. בתחילה יוחסו לתופעות לוואי בשל טיפות לגלאוקומה שהתחלתי לקחת אבל גם כשהפסקתי לא פסקו הנוירולוג הפנה לסי טי מוח ואהובות עיניים ואחכ ל mri שיצאו תקינים ניתן לי אלטרולט ולאט לאט כאילו דעכו הכאבים לפני יותר מחודשיים חזרו בכל הכח. הנוירולוג מציע להחליף לכדורים אחרים וטוען שניתן להישען על הבדיקות מלפני שנתיים. מודאג מאוד שאולי אלו תסמיני גידול במוח. האם להילחם על ct מחדש? האם זה נכון שכאבי ראש אינם תסמין יחיד לגידול בראש?( בדק שאין לי בעיה קוגניטיבית זיכרון או משהו אחר) האם להתעקש או לתת צאנם לכדור אחר?

אם אלו בדיוק אותם כאבים ולא חמורים יותר, קרוב לוודאי ש CT יהיה תקין. אם אתה מאד מודאג- זו בדיקה קצרה ופשוטה.