1 מכל 100 איש סובל מאפילפסיה, מחלה נוירולוגית הכרוכה...
מתמודדים עם קרוהן או קוליטיס? לתזונה מותאמת אישית יש תפקיד...
דיאטות נטולות סוכרים או פחמימות הפכו לאופנתיות בימינו. אז...
סובלים מעצירות? כל הגורמים להופעת עצירות, איך מטפלים בה...
דוקטור נכבדה, בן 62 סוכרתי מעל 25 שנה ללא סיבוכים. עד לאחרונה נטלתי 4 תרופות לסוכרת: ג'ארדיאנס דואו, אקטוס ואוזמפיק. בעקבות מעבר לדיאטה קטוגנית חזרו הערכים לנורמה גם ללא התרופות. שאלתי היא האם כדאי להמשיך וליטול את אחת מהתרופות הנ"ל על מנת להגן על הכליות והלב גם כשהערכים בנורמה. מקדים תודה לתשובתך.
דניאל שלום אני לא מכירה את כל הנתונים. מי שידוע שמגן על הלב והכליות הם האוזמפיק והגארדיאנס, אבל גארידאנס עלול להיות מסוכן בנוכחות דיאטה קטוגנית, ממליצה להתייעץ עם הרופא שלך
דוקטור נכבדה, בפנייתי אלייך לאחרונה ציינת כי נטילת ג'ארדיאנס לטיפול בסוכרת אסורה למי שמקיים דיאטה קטוגנית. אודה לך באם תסבירי מדוע. מקדים תודה לתשובתך
זה מעלה משמעותית את הסיכון לסיבוך שנקרא חמצת קטוגנית
שלום, בת37 חולת סוכרת עקב כריתת לבלב כמעט מלאה (בעקבות היפראינסולימניה), מטופלת באינסולין, מאוזנת. בעבר שמרתי על תזונה קטוגנית - במטרה לרדת במשקל ולשמור על ערכי סוכר תקינים. שמרתי על התזונה תקופה של שנתיים בערך והפסקתי לפני יותר מ3 שנים. הרבה פעמים בבוקר, בצום, יש י ערכי קטונים גבוהים יחסית בדם (למישהו שלא שומר על תזונה קטוגנית) למרות שערכי הסוכר מאוזנים. אמנם אני משתדלת לאכול דל פחמימה. אבל ממש לא קטוגני - אולי 70ג פחמימות ביום. לדוגמא: הבוקר קמתי עם ערכי סוכר בצום של 72 וקטונים על 0.5. אני יודעת שכל עוד הסוכר בסדר וערכי הקטונים הם בגבול התחתון אין בעיה בריאותית. אבל הייתי מעדיפה להמנע מזה בכל מקרה. האם יש לך המלצה? או אולי הסבר ממה זה נובע?
בת שבע שלום קודם כל קטונים עולים בצום. שנית, כל עוד הסוכר תקין, את חשה בטוב ואינך מקבלת טיפול תרופתי שמעלה קטונים כמו גארדיאנס, פורסיגה או תרופות אנטיפסיכוטיות, לא הייתי מודאגת. ואולי לנסות לאכול יותר פחמימות (מורכבות ומלאות) כיוון ש 70 גרם ליום הם מעט
שלום דנה. סיפרו לי על תכנית דיאטה שהיא לא קיצונית כמו דיאטה קטוגנית אך כן יש בה יותר שומן לפחות פחמימות. הרעיון מאחוריה הוא הפחמימות הן הבעיה ולא השומן, והיא מתמקדת במה אוכלים ולא בקלוריות. יש הימנעות מסוכרים וממזונות מעובדים (גם קוואקר שהוא די מעובד) והמטרה היא רק מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך כדי לשמור על רמות אינסולין וסוכר נמוכות ובהתאם פחות רעב ופחות שומן שייכנס לתאים בגלל האינסולין הגבוה. בעבר שמעתי על תכנית דומה בה רוצים להימנע מסוכר בגלל שהפרוקטוז בסוכר רעיל והופך לשומן בכבד. בשלב הראשון שבועיים 50 אחוז שומן 25 פחמימות 25 חלבון. בשלב השני בין כמה שבועות לחצי שנה או יותר 40 אחוז שומן 35 פחמימות 25 חלבון. בשלב השלישי שמירה על המשקל 40 אחוז שומן 40 פחמימות 20 חלבון. השומן הוא גם רווי ממוצרי חלב ובשר אך גם מאגוזים ושומנים בריאים. רציתי לדעת מה דעתך על דיאטה כזו, בעיקר בגלל כמות השומן הגבוהה לדלת הפחמימות. האם את מסכימה ששומן רווי לא מזיק, פרוקטוז מזיק? האם לשיטתך עדיפה דיאטה דלת שומן דלת קלוריות? האם את מכירה את daytwo והאם ניתן לשלב את זה בדיאטה? כמו כן אשמח אם תגידי היכן ניתן למצוא עוד שומנים בריאים מלבד אגוזים טחינה ושמן זית, וכן אם יש צורך בדיאטה זו בתוספי תזונה. אציין שנמנעים בה מתפוחי אדמה, אורז לבן (האם גם בסמטי נחשב כזה?), ומעדיפים פחות לחם קוואקר. תודה רבה את נר לרגליהם של הרבה אנשים
שלום א, השאלה ארוכה ומורכבת מדי לפורום זה. אשתדל לענות בתמציתיות בתקווה לענות לכל שאלותייך. כמו שאין בגד אחד שמתאים לכולם, כך גם אין דיאטה אחת נכונה ומתאימה לכולם. אנחנו שונים גנטית ומטבולית, ועל כן רצוי ומולץ להתפור חליפה אישית לכל אחד. דיאטות מסוג אטקינס או קטוגניות הן דיאטנות מאוד מורכבות שי לבצען בליווי דיאטנית ויכולות להתאים רק לחלק מהאנשים, בעיקר בגלל הקושי ביישום שלה ובהתמדה. הדיאטה כבר מבוצעת שנים רבות וטרם הוכח נזק- למרות שאותי יותר מטריד החלבון בכמותו הגדולה מאשר השומן. יש ויכוח בספרות מי "האשם" הגדול בתחלואה שלנו - פחמימות או שומנים" סוכר לבן, פרוקטוז, שומן רווי וכדומה. מאמרים בנושא יוצאים חדשות לבקרים, וגם אנחנו כבר תוהים מהו הנכון. הגישה שלי אומרת- אם זה בגופי באופן טבעי ואני יכולה לנצל את זה מטבולית, אני כנראה זקוקה לזה, אבל הבעיה היא המינון. אנחנו כבר ממזן צורכים הרבה יותר ממה שאנחנו צריכים- בהכל- שומן, פחמימות וחלבונים. אוכלים מזון מתועש, מרוסס ולא טבעי. הכל שאלה של איזון בעיקר עם שילוב של פעילות גופנית וכן דאגה לרוח ולנפש שלא פחות חשובים. דיאטת DAYTWO- מעלה שאלה ופוטנציאל אדיר אך רחוקה שנות אור מלהיות מוכחת מדעית. מס' הנדבקים קטן, אנחנו לא מכירים את שלל חיידקי המעיים שלנו, והיא התייחסה בעיקר לנושא של סוכר ולא לדברים אחרים. אני לא אוכלת רק פחמיות וסוכרת זו לא הבעיה היחידה שלי. נחזור לדיאטה דלת פחמימות- בעיקרון הרעיון שאפשר לאכול שומן מכל הסוגים- אבל נכון שעדיף למלא בשמנים בריאים יותר- כגון שומן בדגים בעיקר בלמון, כל השרעים, אבוקדו כמובן. אבל אפשר גם חמאה וגבינות שמנות כמקור נוסף- זה היתרון של הדיאטה הזו. וכמובן גם ביצה, למרות שזה בעיקר חלבון וכולסטרול. לגבי תוספים- תלוי עד כמה התזונה מחמירה והאם יש פוטנציאל לחסרים. החסרון העיקרי של דיאטת סטייל אטקינס הוא מינון אפסי של סיבים תזונתיים- שהם בערך הדבר היחיד שיש עליו הסכמה שחייבים להיות בדיאטה למניעת מחלות כגון סרטן מעי הגס ואיזון סוכרת ושומנים. וכן דל פחמימו אומר- ללא דגנים, ללא אורז, ללא קטניות ללא פירות, ללא ירקות כמעט ובעיקר ללא. דיאטה כזו יש לבצע אך ורק בליווי דיאטנית מוסמכת. בהצלחה דנה
דנה תודה רבה על התשובה המפורטת ועל הזמן שהשקעת כדי לענות. אין לי איך להודות לך אבל תדעי שעזרת מאוד. שמחתי לשמוע על הגישה שלך המאוזנת הבעיה היא הרעב וההגבלה הקלורית שבגללן השתכנעתי בצדקתן של דיאטות עשירות בשומן בהן מתמקדים באיכות האוכל ולא בכמות הקלוריות. כן אציין שבדיאטה שדיברתי עליה, היא קרובה יותר בסקאלה לדיאטה קטוגנית ודיאטת אטקינס אך מדגישה כי היא לא דלת פחמימות אלא עשירה בשומן, ולא בחלבון כפי שאמרת בדיאטת אטקינס. באחוזים כמו שכתבתי 40 שומן 35 פחמימות 25 חלבון בשלב הירידה במשקל. לכן אני חושב שהיא מעט יותר מאוזנת. אך כמו שאמרת היא מגבילה הרבה פחמימות כמו דגנים, אורז וכו' אלא אם מלאים. מצאתי דיאטנית שדוגלת בשיטה זו, אך מטעמים כספיים אינני בטוח שאני צריך אותה, לפחות בשלב זה. אני מקווה שאין צפי לחוסרים בגלל שיש 35 אחוז פחמימות, ותפריט מסודר בעיקרון יש לי. שכנעת אותי שאולי לא כדאי למהר ולשלם על daytwo. האם לדעתך כדאי להשקיע בירקות אורגניים? אשמח לשמוע את דעתך בנוגע לדיאטה הספציפית הזו - בכלליות כמובן. אם אצטרך דיאטנית - תהיי הראשונה שאפנה אליה. תודה רבה, וחשוב שתדעי כמה ההשקעה שלך עוזרת.
שלום א, שמחה שעזרתי. הדיאטה אותה ציינת היא בהחלט עשירה גם בחלבון. 25 אחוז זה הרבה מאוד ביחס לדיאטות אחרות שאנחו אוכלים. דגנים מלאים הן פחמימה לכל דבר, אז אני מניחה שזה נכנס בחישוב. בהחלט זו לא דיאטה קטוגנית וגם לא ממש אטקינס אלא איזון בין דיאטה "רגילה" לדיאטה עשירה יותר בשומן. המושגים של עשיר לעומת רגילה נקבעו במחקרים ישנים, כך שלא בטוח שצריך לדבר על "עשירה" או "דלה". הכל יחסי. לגבי ירקות אורגניים- זה נחמד, לא בטוחה כמה זה אמין בארץ. היו לא מעט כתבות שאומרות שזה לא כל כך "אורגני" כמו שאנחנו חושבים. בהצלחה דנה