דיאטת חלבונים: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

אבנים בכליות – מה הם התסמינים וכיצד מטפלים

כאבים בגב, דם בשתן, בחילות והקאות - אלה הם רק חלק מהתסמינים של אבנים בכליות. על התופעה המכאיבה, כיצד מזהים ומהו הטיפול, בכתבה הבאה עיקרי הכתבה: אבנים בכליות, הנקראות גם אבנית כלייתית, נפרוליתיאזיס או אורוליתיאזיס, הן אבנים ממינרלים ומלחים שנוצרות בכליות. האבנים עלולות להיווצר בגלל מספר סיבות, כגון: משקל עודף, מחלות, שימוש בתוספי מזון ותרופות ועוד. אבנים בכליות יכולות לשהות בגופנו זמן רב מבלי שנדע על כך, במיוחד כשהן קטנות ויכולות להיפלט מגופנו בשתן. כשהן מתחילות לגדול ולהתקבע, הן ילוו בתסמינים כמו דם בשתן, כאב בצד, בחילות, הקאות ועוד. _____________________________________ אבנים בכליות הנקראות גם אבנית כלייתית, נפרוליתיאזיס או אורוליתיאזיס, הן אבנים שנוצרות ממינרלים ומלחים בכליות. האבנים עלולות להיווצר בעקבות מספר סיבות: משקל עודף, מחלות, צריכת תוספי מזון ותרופות ועוד. הן יכולות להשפיע על כל האיברים...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לדיאטת חלבונים

ממתיקים מלאכותיים - תמונת המחשה
ממתיקים מלאכותיים מחקרים חדשים ולאורך השנים קושרים אספרטיים למחלות קשות כמו סרטן ואפילו אלצהיימר, שבץ ודמ...
דיאטת אטקינס - תמונת המחשה
דיאטת אטקינס כל מה שאתם צריכים לדעת על דיאטה קטוגנית: יתרונות, חסרונות, תפריט לתזונה קטוגנית ומה אומ...
דיאטה ללא פחמימות - תמונת המחשה
דיאטה ללא פחמימות האם להפסיק לאכול ב-19:00 בערב זו הדרך? לכל אחד מאיתנו יש מכר, חברה, שכן או קרובת משפחה...
אומגה 6 - תמונת המחשה
אומגה 6 שנת הלימודים בפתח ואם חשבתם שהאתגר הגדול ביותר יהיה להתעורר בזמן, חישבו שוב! השפעת התזו...
שריפת קלוריות - תמונת המחשה
שריפת קלוריות "נחזור למשקל שלנו אחרי החגים"... – כמה שאנו שומעים ומכירים את המשפט הזה. כמובן שבין הית...
קטוזיס - תמונת המחשה
קטוזיס כל מה שאתם צריכים לדעת על דיאטה קטוגנית: יתרונות, חסרונות, תפריט לתזונה קטוגנית ומה אומ...
ללמוד עוד על דיאטת חלבונים
עיצוב הגוף אחרי ניתוח לירידה במשקל  -תמונה

עברתם ניתוח לירידה במשקל והשלתם ממשקלכם את הקילוגרמים...

מאת: אסיא מדיקל
26/07/2018
חייבים דיאטה? בלי דרמות בבקשה-תמונה

תוכנית אימונים אינטנסיבית או דיאטת בזק אופנתית הן מפתות...

מאת: ד"ר איתי...
02/10/2013
דיאטה: מיתוסים שחשוב לנפץ-תמונה

למרות שכמעט הכול כבר נאמר על תזונה ודיאטות, נשארו עוד כמה...

מאת: ד"ר אולגה רז
30/10/2007
אבנים בכליות – מה הם התסמינים וכיצד מטפלים-תמונה

כאבים בגב, דם בשתן, בחילות והקאות - אלה הם רק חלק מהתסמינים...

מאת: סתיו קורן -...
23/07/2023

דיאטת חלבונים: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום השאלה עוסקת בהשפעות לטווח ארוך על הכליות של דיאטה מרובת חלבון.מדובר על דיאטת חלבון גבוהה לספורטאי (אדם בריא),2.5 גרם חלבון לק"ג של משקל גוף.הדיאטה היא דיאטה מאוזנת ומכילה גם אחוז פחמימות גבוה 1.5:1 לטובת הפחמימות. האם ידוע לרופאה על סיכונים/סיבוכים שטמונים בכזו דיאטה? בנוסף,אשמח מאוד אם הרופאה תוכל לתת .חוות דעת על המטא אנליזס הנ"ל https://academic.oup.com/jn/article /148/11/1760/5153345?login=false תודה רבה על זמנך.

אוסיף,לא חסרים מחקרים שטוענים ההפך לגמרי (בניגוד למטא האנליזס שנראה רציני(מצורף למעלה)),דיאטת חלבון גבוהה דווקא גורמת לנזק רציני בטווח הארוך (לחוקרים לא ידוע בדיוק המנגנון) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7460905/ "...high protein intake may adversely affect kidney function, particularly in the context of CKD, existing data suggest that glomerular hyperfiltration caused by a high-protein diet may lead to an increase in albuminuria and an initial rise and subsequent decline in GFR..." מאוד אשמח לסדר בדברים. תודה רבה על זמנך.

ותוספת אחרונה לשאלה. במידה והתשובה על הדיאטה היא אינדיווידואלית,איזה מדדים צריכים להיבדק כדי להבין מה הוא דגל אדום? בצעתי בדיקות שתן (ודם) לפני תחילת הדיאטה.הרי לא ברור יהיה להניח שהבדיקות יהיו זהות כמו ללפני הדיאטה ומהלך הדיאטה.סביר להניח שיהיו פרמטרים שישתנו (כמו למשל הGFR לפי המטא אנליזס) (המסקנה שלהמטא אנליזיס הייתה:Postintervention GFR comparisons indicate that HP (high-protein) diets result in higher GFRs; however, when changes in GFR were compared, dietary protein had no effect. Our analysis indicates that HP intakes do not adversely influence kidney function on GFR in healthy adults ) בעצם מה יהיו הנורמות החדשות של הבדיקות (כי הרי הבדיקות משתנות בדיאטת חלבון גבוהה),כדי שתיהיה אינדיקציה אם נגרם נזק או לא? תשובתך מאוד חשובה לי, שוב תודה ענקית לך על זמנך!

באי ספיקת כליות יש המלצה לתזונה דלת חלבון למניעת התקדמות וסיבוכי אי ספיקת כליות כרונית. האם דיאטה עתירת חלבון יכולה להאיץ/ לגרום לאי ספיקת כליות במטופלים ללא אי ספיקת כליות זה נושא לא פטור עדין כפי שאתה מצטט בעצמך. כמות החלבון שאתה אוכל נראית לי מופרזת, אלא אם אתה במקרה ספורטאי מקצועי ,ויש המלצה של דיאטנ/ית ספורט קלינ/ת . ממליצה לך לפנות להערכת דיאטנ/ית שיראה את התזונה בכללותה אל מול ממצאים מעבדתיים וקלינים וסוג הפעילות הגופנית .

שלום ד״ר, בבדיקת שתן יצא לי אוראה ברמה של 3690 mg/dl, שנראה גבוה בצורה חריגה. בבדיקת דם הריכוז היה תקין, 36 mg/dl. כמו כן קריאטינין, eGFR ואלבומין תקינים בבדיקת דם (ישנם עוד נתונים רבים שאני לא בטוח ברלוונטיות שלהם, בכל אופן כולם תקינים). אציין ששתיתי מעט מאוד קודם לבדיקה ולפי צבע השתן הכהה ייתכן והייתי מיובש. כמו כן אציין שאני צורך כ160 גרם חלבון ביום (מתאמן באימוני כוח 6 ימים בשבוע). האם יש סיבה לדאגה?

לגבי אוראה בדם, אציין שהערך שקיבלתי נראה בדיוק באמצע הנורמה לפי הטווחים שמפרסמים מכבי וכללית, אבל באינטרנט נראה שערכים מעל 20 הם חריגים. ייתכן שגם האוראה בדם חריגה?

סליחה על ריבוי ההודעות, לייתר ביטחון אציין את כל הערכים בצורה מרוכזת: Urea (שתן) 3692 mg/dl Urea (דם) 36 mg/dl Creatinine (דם) 0.92 mg/dl eGFR (דם) 107 ml/min/1.73m2 Albumin (דם) 4.3 g/dl שוב תודה!

כמות האוראה בשתן משקפת והיא תוצאה של תזונה עתירת חלבון.

תודה ד״ר! האם זו סיבה לדאגה?

דוקטור נכבדה, טעות שלי ואני מתנצלת . שהסתכלתי על תוצאה אחרת . אכן השתנן UREA בבדיקת דם הוא 55 ( לא 5.5) ולכן הוא גבוה וסומן כחריג מחוץ לגבול הנורמה. את צודקת - אבקש את סליחתך. ולכן - מה עלי לעשות כדי להוריד את הערך לגבול הנורמה? ושוב סליחה, ותודה על תשובתך מראש אורית

רמת אוראה מוגברת יכולה לנבוע מהתייבשות, תזונה עתירת חלבון, שימוש בתרופות כגון סטרואידים ועוד. כדאי לבצע את הבדיקות הבאות לאחר שתיית מים כדי לראות אם זה משפיע ומוריד את רמת האוראה

שלום. בבדיקת דם ושתן שעשיתי, הערך של האוריאה (שתנן) היה מעל לנורמה -55 הגבול הוא כמדומני 42?) .). מה לעשות כדי להוריד את הערך האם זה שונה מ URIC ACID ? מה לעשות ? אני בת 80 ובריאה . לוקחת רק כדורים נגד יתר לחץ דם. בברכהת גמר חתימה טובה ושנה טובה אורית

עליית האוראה לא נראית משמעותית. ערכי היחוס של האוראה נקבעים על ידי המעבדה הספציפית שבה מבוצעת הבדיקה. לכל מעבדה יש טווח טעות קטן (כך שנהוג לחזור על ערך חריג על מנת לאשש את החריגה). אוראה יכולה לעלות מסיבות שאינו קשורות ישירות בכליה כמו במצבים של התייבשות (יחסית, לפעמים בשל צום לפני בדיקות דם, ו/או שימוש במשתנים כטיפול ביתר לחץ דם) דיאטה עתירת חלבונים גם היא יכולה לתרום לעליית אוראה. העובדה שהקראטינין לא עלה תומכת בכך שהסיבה לעליה אינה כלייתית. אוראה וחומצה אורית הם דברים שונים, אך גם חומצה אורית עולה במצבי התיבשות ושימוש במשתנים כדוגמה.