סרקומה: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סל התרופות 2024: בשורות משמעותיות לחולים רבים

אחרי עיכוב שנבע מהמלחמה, ועדת סל שירותי הבריאות הגישה את המלצותיה לסל התרופות 2024 – אילו תרופות וטכנולוגיות בחוץ ואילו בפנים? סל התרופות לשנת 2024 שאושר לאחרונה מביא עימו בשורות משמעותיות לחולים רבים בישראל. הסל כולל תוספת של  114 תרופות וטכנולוגיות חדשות, בעלות כוללת של 650 מיליון שקל, לטיפול בכ-317 אלף איש. להלן חלק מהתרופות, הטכנולוגיות והשירותים הרפואיים שיוצעו במחיר מסובסד בסל: בדיקות מי שפיר לנשים הרות מגיל 32 - עד כה בדיקות אלו ניתנו רק לנשים מעל גיל 35 או לנשים עם גורמי סיכון גנטיים. הסל הנוכחי מאפשר לכל אישה הרה מעל גיל 32 זכאות לבדיקה, ללא קשר לגורמי סיכון. תרופות להפרעות קשב וריכוז למבוגרים - עד כה טיפולים אלה לא היו זמינים במסגרת סל שירותי הבריאות עבור מבוגרים. כעת, גם מבוגרים בגילאי 18-28 שעומדים בקריטריונים מסוימים יהיו זכאים לתרופות אלו. טיפולים אלה כוללים תרופות ממריצות (כמו ריטלין)...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לסרקומה

סוניטיניב - תמונת המחשה
סוניטיניב סרטן כליות היא מחלה שמתקדמת אט אט, ללא תסמינים. בשלבים מתקדמים, המחלה שולחת גרורות - וא...
קטיעה - תמונת המחשה
קטיעה דו"ח חדש של מערך הרפואה במטה משפחות החטופים והנעדרים מציג תמונה מדאיגה מאוד של מצבם הפי...
רדיותרפיה - תמונת המחשה
רדיותרפיה לוקמיה, סרטן הדם, גורמת לייצור מוגבר ובלתי תקין של תאי דם במח העצם. על הסימנים המקדימים...
כימותרפיה - תמונת המחשה
כימותרפיה מרכז שיקום אונקולוגי ייחודי בגליל, שנוסד על ידי שירלי בוקאי, פיזיותרפיסטית ותיקה, מספק...
ליפוסרקומה - תמונת המחשה
ליפוסרקומה הסרקומה היא הסרטן השלישי בשכיחותו מבין הגידולים המוצקים בקרב ילדים ומתבגרים. הסרטן ניתן...
קרצינוסרקומה - תמונת המחשה
קרצינוסרקומה סרטן רירית הרחם הינו הסרטן הגינקולוגי השכיח ביותר. כיצד ניתן לשים לב לסימנים מחשידים גם...
ללמוד עוד על סרקומה
סרקומה: הסרטן שפוגע בילדים-תמונה

הסרקומה היא הסרטן השלישי בשכיחותו מבין הגידולים המוצקים...

מאת: נגוהה...
11/07/2011
ניצחו את הסרטן: סיפורם של שלושה מחלימים-תמונה

לקראת יום שורדי מחלת הסרטן, שיצוין ברחבי העולם ב-2.6,...

מאת: ענת ניסני,...
02/06/2019
סרטן בישראל 2019: ירידה בתמותה-תמונה

מחלת הסרטן היא גורם המוות השני ברחבי העולם. ישראל נמצאת...

מאת: מערכת zap...
03/02/2019
איידס: האמת מאחורי המיתוסים-תמונה

האם אפשר להידבק באיידס מנשיקה? האם יש חיסון נגד איידס? האם...

מאת: זאפ דוקטורס...
01/12/2019

סרקומה: רופאים מומלצים

ד"ר מני ברכה

ד"ר מני ברכה

רופא כירורג
כירורג בכיר בבית החולים הדסה עין-כרם בירושלים
(0 דירוג ממוצע)
(0 חוות דעת)

סרקומה: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

בחודשים האחרונים הופיע לי גוש בירך, שהולך וגודל עם הזמן, אך לא מכאיב. הרופא משפחה שלי אומר שזה נראה כמו ליפומה ושאפשר לכרות את זה אם זה מפריע לי. האם צריך ניתוח? האם אסבול מפגיעה בתפקוד של הרגל?

שלום שרון, ליפומה זה גידול שפיר שכיח למדי, שניתן ברוב המקרים לאבחן אותו קלינית (ז"א ללא בדיקות הדמיה) על פי מראה אופייני ובדיקה גופנית. כשאכן מדובר בליפומה קטנה ופשוטה אין חובה לבצע ניתוח, ואם זה מפריע או מציק ניתן לנתח והדבר לא אמור לפגוע מבחינה תפקודית. מנגד, יש מצבים בהם מה שנראה כמו ליפומה מחייב בירור נוסף טרם החלטה על ניתוח - אם מדובר בליפומה שגדולה מ- 3-4 ס"מ בקוטרה, חובה לבצע ביופסיה טרם כל החלטה בנושא לאחר הערכה ע"י כירורג מומחה לסרקומה. הסיבה לכך היא שישנם גידולי סרקומה שדומים מאוד (ולעיתים זהים במראה שלהם גם בבדיקות הדמיה) לליפומה, אך הם ממאירים באופיים, ומחייבים ניתוח שונה שיבוצע ע"י כירורג שמומחה לכך באופן ספציפי. גם במקרים שבהם ליפומה גדלה באופן ברור יתכן ויש גם מקום לשקול ביופסיה. לא היה ברור לי בשאלה מה גודל הליפומה ומה הקצב בו גדלה, ולכן אשמח אם תקבעי תור למרפאתי ואוכל להעריך זאת מקרוב, להחליט על הצורך בביופסיה ולתכנן את התוכנית הניתוחית להמשך. הרבה בריאות!

לפני כ- 5 שנים עברתי ניתוח לכריתת ליומיוסרקומה דרגה 2 מהרטרופריטונאום, ומאז אני במעקב קבוע. בסיטי האחרון נכתב ״גוש בצפיפות רקמה רכה בסמוך לכליה השמאלית, יתכן ומייצג חזרת מחלה״. אני מאוד מודאגת מהתשובה ורוצה לדעת מה ההמלצה בשלב הזה? והאם אפשר להחלים מהמחלה?

שלום ורד, ראשית, האמירה בפענוח ה- CT אינה אבחנה חד-משמעית של מחלה גרורתית, וגם אכן כך הדבר, ישנם הרבה גורמים שישפיעו על אפשרויות הטיפול והפרוגנוזה. במידה ומדובר בגרורה בודדת, חמש שנים לאחר כריתת הגידול המקורי, וללא כל גרורות נוספות באתרים אחרים - יתכן וזו כל המחלה שנותרה בגופך, ושאפשר יהיה לקוות לריפוי בעזרת ניתוח סרקומה ייעודי. ראשית, נצטרך להעריך ע"פ ההדמיה את אופי הממצא ורמת החשד לגביו, מיקומו, גודלו והממשק שלו עם איברים אחרים. כל זה יהיה גם בהתבסס על ההדמיה הקיימת, וגם בהשוואה להדמיות קודמות. במידה ויהיה ספק אבחנתי לגביו - יתכן ובשלב ראשון נרצה לבצע ביופסיה, במידה והדבר אפשרי מבחינת המיקום. אני מציע שתקבעי תור למרפאתי בהקדם, אליה תגיעי עם כלל המסמכים הרפואיים שברשותך בהקשר הזה ובדגש על דו"ח הפתולוגיה מהניתוח המקורי שעברת, וכן כלל ההדמיות שביצעת (העדיפות הינה לראות את התמונות עצמן, אני מניח שיש ברשותך דיסקים של הבדיקות). נוכל לרדת לעומקם של דברים ולדבר על האפשרויות. ובכל מקרה, בטרם נקבל החלטה סופית אני נוהג להציג מקרים מסוג זה בפורום רחב בו חברים מספר רופאים מומחים לסרקומה מדיסיפלינות שונות - כירורגים, אונקולוגים, רדיולוגים ופתולוגים. הגישה הזו לקבלת החלטות במטופלים עם גידולי סרקומה הינה מוכחת כמשפרת פרוגנוזה ולעיתים ממש עושה את ההבדל ותורמת לסיכויי ההחלמה. מחכה לפגוש אותך, ושתהיה רפואה שלימה!

שלום ד״ר ברכה, בחודש שעבר בעלי אובחן עם גידול מסוג ליפוסרקומה של הרטרופריטונאום מצד ימין במסגרת סיטי שעשה במיון לאחר תאונת דרכים. הוצע לנו ניתוח לכריתת הגידול בבית חולים בו אובחן, ונאמר כי בניתוח יצטרכו לכרות גם את הכליה והמעי הגס. אנחנו חוששים מאוד מניתוח כזה, ורצינו לשאול האם קיימת אלטרנטיבה לכך?

שלום אביטל, ליפוסרקומה זה תת-סוג של גידולי סרקומה, כאשר מקור הגידול במקרה זה הינו בתאי שומן של הרטרופריטונאום (החלל שנמצא מאחורי איברי הבטן). ההתנהגות הביולוגית של הגידול הזה שונה מהגידולים הנפוצים של איברי הבטן (לדוגמה: סרטן המעי-הגס) ומחייבת מומחיות ספציפית בתחום, נסיון והבנה של הביולוגיה של גידולי סרקומה. כיום האפשרות היחידה שמעניקה סיכוי לריפוי היא ניתוח, בהנחה והמחלה מוגבלת לחלל הבטן ולא שלחה גרורות, אך הניתוח "תפור" למידותיו של המטופל בהתבסס על מיקום המחלה, מאפיינים פתולוגיים ספציפיים של המחלה (את חלקם ניתן לקבוע ע"פ ממצאי ההדמייה), גודל הגידול והיחסים שלו עם האיברים הסמוכים. ואל כל זה כמובן נכנסים המאפיינים של המטופל - מצבו התפקודי, תחלואת הרקע שלו, רצונותיו, ויכולתו להתמודד עם ניתוח בהיקף נרחב. בשל מורכבות העניין והצורך לדייק את הפרטים, ממליץ לכם להגיע למרפאתי עם כלל בדיקות ההדמייה שביצע ושאר הבירור שנעשה, ונוכל לדון בדברים לעומקם ולבנות עבורו יחד תוכנית טיפול וניתוח מותאמת ומושכלת. אשמח לפגוש אתכם, ומאחל לכם הרבה בריאות!

שלום דוקטור, בהמשך לשאלתי הקודמת, הוציאו לבעלי את כל המניגיומה והוא עשה לאחר הניתוח ct. התבקשנו לערוך בדיקת mri רק בעוד 5 חודשים. תוצאות הפתולוגיה: לצד מאפיינים טיפוסיים הרי שבאזורים רבים תבנית צמיחה דמוית יריעות, המלוכסנות מוגברת נראים מוקדי נמק והפעילות המיעוטים מוגברת (עד כ 10 מיטוזות ל10 שדות בהגדלה גבוהה. מוקשית נראים תאים דמוי רבדואידים. מדד השגשוג mib-1 הינו כ 5-15%. מה הסיכוי לחזרתה במידה ואכן הוסרה במלואה. קראתי באתרים כי תוחלת החיים היא 12 שנים. האם נכון? והאם סביר לעשות mri רק בעוד 5 חודשים? מה הסיכוי שחזרתה תהיה סרטנית? האם סביר לא לבצע טיפול כעת? אנחנו מודאגים מאוד, בעלי רק בן 45.

לורד, בהמשך לדיון קודם, 1.האם ה-CT לאחר הנתוח כלל הזרקת חומר ניגוד? 2.האם קיים פענוח רשמי של ה-CT ? 3.MRI כדאי לבצע עתה. 4.קצב התחלקות התאים גבוה למדי.הישנות סרטנית-אפשרית:מעבר מדרגה 2=מנינגיומה אטיפית,ל-3=מנינגיומה אנפלסטית,או סרקומה.

פורומים בנושא סרקומה
פורום גידולי ראש-צוואר
ד"ר אבי חפץ ישיב לשאלות הגולשים בתחום הגידולים בראש ובצוואר: גידולים בפה...
פורום גידולי בלוטת המגן (תירואיד) ויותרת המגן (פרתירואיד)
ד"ר אבי חפץ ישיב לגולשים המבקשים לקבל מידע על גידולי בלוטת המגן (תירואיד...
פורום גידולי מוח
ד"ר צהלה צוק-שינא תענה על מגוון שאלות הגולשים בתחום גידולי מוח: גידולים...
ד"ר מני ברכה
חשוב לדעת: לאחר מילוי הטופס פרטיך יועברו למרכז השירות של Zap Doctors ומשם לרופאים. לעיתים רחוקות לא נוכל להעביר את הבקשה, או שהיא תועבר באיחור. לכן, בכל מקרה של בעיה דחופה אנו ממליצים להתייעץ עם רופאים בקופ"ח או בבי"ח ולהימנע ממילוי פרטים אישיים, רגישים או חסויים בטופס.
שדות שמסומנים בכוכבית הם חובה