אמפטמין: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים – חשיבות האבחון והטיפול

כ-70% מהילדים ובני הנוער שסובלים מהפרעות קשב וריכוז יסבלו מהפרעה זו גם בגיל מבוגר, רק הביטוי שלה ישתנה. ד"ר אהוד רוזיצקי, פסיכיאטר, מומחה לטיפול בהפרעות ADHD, מסביר מה הם התסמינים של הפרעה קשב וריכוז בגיל מבוגר ומה הן אפשרויות הטיפול אם בעבר הנטייה היתה לחשוב שהפרעות קשב וריכוז הן תופעה שמתקיימת רק אצל ילדים ובני נוער וכאשר מתבגרים הן נעלמות, היום מבינים שתפיסה זו מופרכת. כ-70% מהילדים ובני הנוער שסובלים מהפרעות קשב וריכוז יסבלו מהפרעה זו גם בגיל מבוגר, רק הביטוי שלה ישתנה. ד"ר אהוד רוזיצקי, פסיכיאטר המומחה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ומבוגרים, מסביר מה יהיו התסמינים של הפרעה קשב וריכוז בגיל מבוגר ומה הן אפשרויות הטיפול. הפרעת קשב וריכוז יחסית קלה לאבחון אצל ילדים. אלה יהיו הילדים שיאופיינו בהיפראקטיביות ותזזיתיות, הביטוי הקלאסי של ההפרעה. יהיה זה הילד שמטפס על עצים, משתולל ונופל או הבנות החולמניות והמפוזרות, שקשה להן לנהל משימות. אצל מבוגרים, ההפרעה באה לידי ביטוי באופן שונה. "ככל שמתבגרים, גדל...
ללמוד עוד על אמפטמין
חידושים בתחום הטיפול התרופתי בהשמנה-תמונה

הכרס משתפלת מבעד לחולצה? מנסים לעשות דיאטה - ונשברים?...

מאת: ד"ר נירית...
10/06/2019
כל הסטיגמות וכל האמת על שימוש בריטלין-תמונה

אם הילד שלכם סובל מהפרעת קשב וריכוז, ייתכן כי הוא זקוק...

מאת: ד"ר מיכאל...
18/07/2021
ADHD: הקשר בין ריטלין לעישון-תמונה

מסקירת מחקרים מקיפה עולה כי הטיפול בתרופות ממריצות מלווה...

מאת: ד"ר עמית...
15/06/2014

אמפטמין: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום אני בת 23 ונטלתי קונצרטה 36 מג כשנתיים על בסיס יומי. הקונצרטה גרמה לי לתופעות לוואי- רגישות לרעש, רגישות לאור (בעיניים), רגישות עורית פיזית ותחושתית, רעד, דופק מהיר, ואף מחשבות מוזרות וחרדות. לאחר שאימתתי את העניין עם פסיכיאטר המסקנה היא שכל התופעות האלו הן חד משמעית תוצאה של תופעות הלוואי של הקונצרטה, והוא החליף לי את התרופה לויואנס 30 מ"ג. מאז אני נוטלת את הויואנס כשבועיים (על בסיס יומי) ואיני מרגישה בשום שינוי מלבד עליה משמעותית (אולי אפילו מוגזמת) בתאבון. וכעת לשאלותיי: שאלתי הראשונה היא, האם יכול להיות שנוצר כאן איזשהו נזק בלתי הפיך? ז"א בנוגע נגיד לפחדים וחרדות, תבניות חשיבה מוזרות, רגישות בעור גם מבחינת זה שכל שריטה נהיית פצע שמשאיר צלקת וגם מבחינת זה שאני מרגישה את הבד של הגרב מונח לי על אצבעות כף הרגל וזה מדגדג ומחרפן, יכול להיות שזה משהו שהגוף שלי אימץ לאחר שהקונצרטה הרגילה אותו להרגיש כך למשך תקופה? שאלתי השניה היא כמה זמן מומלץ לתת לויואנס לפני שאנסה לעבור לתרופה אחרת על מנת אוכל להיות בטוחה שלא וויתרתי מהר מדי? ושאלתי האחרונה היא, האם בכלל יש טעם להמשיך ולנסות תרופות אחרות? בהתחשב בעובדה שויואנס נחשבת לתרופה החדשה והמוצלחת ביותר כתחליף לריטלין, ואני יודעת להעיד מנסיון שגם הקונצרטה וגם הויואנס גרמו לי לאותן תופעות לוואי לא נעימות.. יש לציין שאני נמצאת במתכונת של לימודים ואוטוטו מתחילה תואר, לכן אני בוחרת בתרופות בעלות טווח ההשפעה הארוך ולא הקצר. תודה רבה מראש!! (:

תרופות מעוררות (סטימולנטיות) הן לרב הבחירה הראשונה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז .התרופות הסטימולנטיות כוללות מתילפנידאט (כגון ריטלין, קונצרטה) ואמפטמינים (כגון ויואנס, אדרל). רב תופעות הלוואי של סטימולנטים הן בדרגת חומרה קלה עד בינונית, אשר לעיתים קרובות חולפות עם הסתגלות לטיפול, שינוי מינון או משטר טיפול. פרופיל תופעות הלוואי של מתילפנידאט ואמפטמינים הוא דומה. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר של סטימולנטים הן ירידה בתאבון ונדודי שינה בתחילת הטיפול, כאבי ראש וכאבי בטן, עצבנות ואפאטיות. בנוסף תתכן עליית לחץ דם וקצב לב (האפקט לעיתים דועך עם הזמן), בחולים מסוימים ישנו ריבאונד בסימפטומים של ADHD לאחר הפסקת ההשפעה של התרופה, המתבטאים ברגישות יתר, עצבנות וכו'. כ-10-30% מהמטופלים ב- ADHD נאלצים להפסיק טיפול בפסיכוסטימולנטים עקב יעילות חלקית/ חוסר יעילות או בשל אי סבילות ותופעות לוואי. התרופות הלא סטימולנטיות שניתנות לעיתים שייכות לקבוצות פרמקולוגיות שונות ורשומות להתוויות אחרות. אם לא חל שיפור בתסמינים לאחר תקופה של שבועיים של טיפול בתרופה החדשה, מומלץ לפנות לרופא ולהיוועץ עמו בנוגע להתאמת טיפול.

שלום, יש לי כמה שאלות: 1. האם יש הבדל בין האטנט שמגיע בקופסת הפלסטיק החדשה לבין האטנט שמגיע באריזת קרטון מבחינת השפעה? אם כן למה, ומה ניתן לעשות? 2. האם קפאין מגביר או מבטל את השפעת האטנט? במידה וכן- מה המגבלות וההמלצות בשתיית קפה יחד עם אטנט? 3. האם מותר לשתות אלכוהול יחד עם השפעת אטנט? (כוס בירה) כמה זמן צריך לחכות מרגע נטילת התרופה? 4.אם רוצים להחליף כדור- כמה ימים יש להמתין, אם בכל, בין נטילת אטנט לבין נטילת ריטלין או ווינס. תודה ושנה טובה

שלום 1/-לדעתי אין הבדל 2/ קפאין עובד דרך מערכת דופמינרגית בדומה לריטלין אטנט עובד דרך מערכת אמפטמינים לא מומלצת שתייה מוגברת של קפה עם קפאין כאשר נטלים אטנט 3/ לא מומלצת שתיית אלכוהול בזמן נטילת אטנט במידה ושותים - להמתין לפחות 7 שעות לאחר נטילת אטנט 4/ במידה ומחליפים אטנט לריטלין או וויונס ממליץ הפסקה בטיפול באטנט לפחות 48 שעות.

שלום רב. אני לוקח מזה כ - 3 חודשים אטנט במינון של 20 מ"ג ביום. אני בן 38. התופעת לוואי העיקרית שאני חש מהאטנט היא עליה בקצב הלב. אני לא ממש חש את התופעה (כלומר היא לא מפריעה לי) אלא אני רואה אותה כאשר אני מודד את הדופק (אני מודד כל יום). הדופק מנוחה שלי כאשר אני לא לוקח הוא כ - 80 ותחת השפעה של אנטנט הוא עולה לאיזור ה - 100-105. כלומר עליה של 25 פעימות. לאחר מספר שעות הוא חוזר לדופק הנורמלי. לפני שהתחלתי טיפול באטנט ליתר ביטחון ביצעתי בדקית אק"ג + מאמץ + אקו + אקו במאמץ והקרידואלוג אמר לי שהכל תקין שאני יכול לקחת ריטלין/אטנט. העובדה שהדופק שלי עולה בצורה כזו קצת מטרידה אותי. התייעצתי עם הפסיכיאטר והבנתי ממנו שכל עוד זה לא מפריע לי אז אין בעיה. עפ"י מה שאני קורא באינטרנט האטנט אמור להעלות (בממוצע) את הדופק במשהו כמו 5 - 10 פעימות לדקה ואצלי זה בסביבות ה - 25 פעימות. לא כל-כך הבנתי אם הממוצעים שכתובים באינטרנט הכוונה שלהם להעלאת הדופק באופן כללי בתקופה שנוטלים אטנט רק הכוונה לזמן האטנט נמצא בגוף ומשפיע. הם (כל עוד זה לא מפריע לי) עליה של 25 פעימות בקצב הלב תחת השפעת האטנט היא תקינה ? אגב, מדדתי גם לחץ דם והלחץ דם שלי תקין לחלוטין. לא נראה שהאטנט מעלה לי את הלחץ דם. תודה רבה. דוד.

תקין זה לא. מצד שני אם אתה בריא,בדיקות הלב תקינות והדופק מסתדר אחרי מספר מועט של שעות - זה לא מסוכן.

היי ד"ר דן דליאן. תודה רבה על התגובה המהירה ! יש לי עוד כמה שאלות שאני מקווה שתוכל לענות לי עליהם כי מחיפוש באינטרנט ומבירור עם הפסיכיאטר לא ממש הצלחתי לקבל תשובות ואני מעריך שקרדיאולוג ידע לענות עליהם טוב יותר. אני מבין שזה לא מסוכן אבל בכל-זאת אני לא הכי אוהב את הרעיון שהדופק שלי במנוחה עולה ב - 25 פעימות כתוצאה מאדרל. שמתי לב שישנם ימים שהוא עולה בצורה כזו וימים שהוא עולה פחות (משהו כמו 10 פעימות). אני מנסה לבודד את הסיבות לכך. 1. בהנחה והכל תקין (בדיקות אק"ג, אקו לב במאמץ, אק"ג במאמץ) שעשיתי לפני חודש. האם מותר לי לבצע פעילות גופנית כאשר אני עם אדרל או שעדיף להמנע ? 2. הפסיכיאטר אמר לי שזה לא מסוכן אבל אם אני ממש ממש מוטרד הוא יכול לרשום לי חוסמי בטא שאקח יחד עם אדרל. מה דעתך על הנושא ? 3. האם יש לכם המלצות מה עלי לבדוק על מנת להבין באיזה מקרים הדופק עולה 25 פעימות ובאיזה מקרים בהרבה פחות ? (ניסיתי כבר לבדוק את הנושא של השעות שינה, תזונה לפני הנטילה של הכדור וכ'.. אבל עדיין לא ממש הצלחתי לבודד משהו). 4. האם כדאי לי לבקש לבצע בדיקת אק"ג או מאמץ כאשר אני נמצא תחת ההשפעה של האטנט או שכל עוד הבדיקות שעשיתי לפני חודש תקינות אז אין צורך ? תודה רבה. דוד.

אתה קצת מגזים בבדיקות, עשית בדיקות והכל היה בסדר, אתה יכול לעשות פעילות גופנית בלי בעיה ואגב זה יכול להוריד לך את הדופק הבסיסי. מציע שתחזור לתפקוד יום יומי רגיל עם התרופה ולא תשים לב כל כך לדופק. אני לא הייתי מתחיל בטיפול בחוסם ביתא. גם לטיפול כזה יש תופעות לואי

תודה רבה. הרגעת אותי ! אעשה פעילות גופנית (שעכשיו יש לי סוף סוף מוטיבציה לעשות בזכות האדרל). ארד במשקל, אכנס לכושר וכך קצב הלב בסיסי ירד (ואיתו גם מידת החרדה). תודה רבה רבה. דוד.

בכייף. בהצלחה.

ניתן לקחת כדור של אדרל 20 מ"ג על בטן ריקה ולקבל את האפקט הספידי והמעורר הרצוי? או שחייבים לאכול לפניכן כי רק ככה הכדור נקלט טוב יותר וגורם להשפעה מלאה וטובה יותר? קראתי שאם לוקחים את הכדור הזה על בטן ריקה, אז הוא עלול לגרום לאפקט הפוך, כלומר לגרום לנמנום ועייפות.. זה באמת נכון? חייבים לאכול ארוחה מלאה או סתם ארוחה קטנה?

לילי שלום, התרופה נספגת מצוין עם אוכל או בלעדיו, ואין כל פגיעה בקיבה. עם זאת, התרופה גורמת לחוסר תאבון, ורעב מגביר את אי-השקט וחוסר הרכוז, ולכן מומלץ מאד לאכול בבוקר, ולהקפיד על שתיב במהלך היום (התרופה גם מדכאת את הצמא). הקפדה על ארוחת בוקר ושתיה במהלך היום גם מפחיתה את תופעות הלואי של כאבי בטן וכאבי ראש. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.