mtx: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

mtx: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב,האם במידה וקיימת נשירת שיער וחשד ללופוס יש דרך למנוע מצב של היווצרות קרחות?כיצד חולי לופוס מטפלים בנשירת שיער והאם הפלאוקווניל יעיל במקרים כאלו או שלא ניתן למנוע התקרחות כתוצאה ממחלת לופוס?

שלום, צריך לבחון כמה דברים: - האם ההתקרחות בכלל קשורה ללופוס. יתכנו סיבות אחרות כמו חוסר איזון בלוטת התריס, חסרים של ברזל, ויטמינים כמו B12 וכו'. במקרה כזה הטיפול הוא בבעיה עצמה ולא בלופוס (למשל, לקחת ברזל) - במידה ויש חשד ללופוס פעילה, מה לגבי מערכות אחרות בגוף, למשל כליות, מפרקים, ממצאים אחרים בעור, בדיקות מעבדה שיכולות להעיד על מחלה פעילה. במקרה כזה הטיפול הוא כוללני ויכול לעזור גם להתקרחות - קיימת אפשרות בהתקרחות נגרמת מתרופות שנותנים ללופוס, כמו פרדניזון, MTX ועוד. - במידה והפריחה היא ביטוי ללופוס פעיל שקיים רק בעור ולא במקום אחר, צריך לפנות לרופא עור מומחה למחלות אוטואימוניות. יש כמה סוגי התקרחות, הופעת נגעים עוריים מסוגים שונים. לפעמים צריך לקחת ביופסיה כדי לאבחן. אם פלקווניל לא מספיק לעיתים אפשר להזריק קורטיזון לזקיקי השיער. בהצלחה

האם פלקווניל יעיל במקרה של נגעים על הקרקפת (dle) אלופציה אראטה + נשירת שיער מפושטת ? האם פלקווניל יפסיק את הנשירה וירפא את הנגעים....בנוסף לאלוקום . תודה.

כפי שכבר הגבתי לשאלות דומות בנושא (11/6/2018), לאיבוד שיער בלופוס יש כמה אפשרויות ולא רק המחלה עצמה. במידה ולופוס עצמו גורם לפריחות או לאיבוד שיער, צריך לטפל במחלה, בין אם בטיפול מקומי ובין אם טיפול סיסטמי. צריך לבדוק שאין פגיעה באיברים אחרים בגוף לפני קביעת הטיפול המתאים. ספציפית לגבי DLE- פלקווניל יכול להיות טיפול מתאים, גם הזרקות של קורטיזון לזקיקי השיער, משחות שמכילות סטרואידים או תרופה אחרת המשפיעה על מערכת החיסון (ציקלוספורין למשל). בכל מקרה, מומלץ להיוועץ עם רופא עור שמומחה למחלות אוטואימוניות, יש רופאים מומחים במרפאות חוץ בבתי החולים.

נעמה משתמשת במייל שלי ושואלת שאלות בשמי ,תפסיקי לעשות זאת מייד!!!,האם בפורום זה פורסם גם המייל הפרטי שלי?

סליחה טעות שלי לא הבנתי משהו.

אני סובלת מלופוס עורי המתבטא בעיקר באיזור המצח וצידי הרכות , איך ניתן לעצור את התפשטות הנגעים והיעלמות הנגעים הבנליסטה עשה לי נזק והסאפנלו לא סייע כלל אשמח לחוות דעתך , אני נוטלת פלאקווניל 200 מ ג

אפשרויות נוספות, מניח שחלק ניסית בעבר: MTX, ערבה, סלספט, אימורן, IVIG, תלידומיד, דפסון. לפעמים אפשר את התרופות ברשימה לשלב אחת עם השניה או עם טיפול ביולוגי. לעיתים אין תגובה לטיפול בגלל שהמצב אינו דלקתי אלא צלקת, במקרה כזה כדאי להתייעץ במרפאת אסטטיקה מקצועית (בבית חולים). בהצלחה

ד"ר יונתן אשמח לדעת האם ניתן להעלים לצמיתות צלקות דיסקואידיות עקב לופוס עורי, והאם פלסטיקאי יכול לטפל לי במצבי? למרות שהכתמים עדיין אדומים ועל פניו נראה שלא במצב של רמיסיה ?! ולצערי לאט לאט מתפשטים לכל איזור המצח והרכות ?

את זה צריך לשאול מומחה לאסתטיקה, רופא עור או פלסטיקאי. על הטיפול התרופתי האפשרי עניתי בתגובה הקודמת

שלום רב, מנית לי קודם רשימה של תרופות, אולם אני סובלת רק מלופוס עורי איזה תרופות יכולות להתאים ללופוס עורי למעט בנליסטה, סאפנלו ודפסון שאותם כבר ניסיתי.... שהם טובים לתחושות מונע עיקצוצים אך הפריחה הדיסקואידים עדיין מתפשטים לאט לאט ?

שלום. אובחנתי עם scle . אבל לא כ"כ הצלחתי להבין אם זה מערכתי או רק עורי ? ברקע אני סובלת מאנדומטריוזיס קשה וגם מתופעת רנו. וכמעט שאין יום ללא כאב... הוצע לי טיפול בפלקוויל ו mtx עדיין לא התחלתי.

הי טלי, SCLE זו פריחה שיכולה להופיע בלופוס. כדי לקבוע אם זה "רק" בעור או מערכתי, צריך לעבור בדיקה גופנית מדוקדקת וכן לעבור על כל בדיקות העזר הרלוונטיות, כולל בדיקות מעבדה אימונולוגיות אחרות, לוודא שאין מערכות נוספות מעורבות. אם לאחר רביזיה על כל הנתונים נשאר "רק" העור כבעיה רפואית, אפשר להגדיר זאת כך- כלופוס עורי. צריך להיות במעקב משולב עור-ראומטולוגיה לוודא שלא מתפתחת בהמשך מחלה סיסטמית. הטיפול באופן כללי מכיל מניעה מחשיפה לשמש, פלקווניל בכדורים, משחות שמכילות תרופות כמו סטרואידים, במידה ואין שיפור, אופציות נוספות כוללות MTX, בנליסטה, ועוד. לזכור שSCLE יכול להיגרם מטיפול תרופתי. בהצלחה!

תודה ד"ר . התופעה הפריחה הממוקדת בעור כבר 6 שנים...וממש לא מתכוונת לעזוב ובאה בגלים. ויש גם עוד תופעות נלוות. Ana titar 160 . נשירת שיער. חולשה. כיבים בפה . כאבי פרקים קטנים.. הפלות .. וסיבוכי הריון.

נשמע מהתיאור שזה לא רק בעור אלא סיסטמי. לכן חשוב שמלבד רופא עור גם ראומטולוג יהיה בתמונת הטיפול והמעקב

אני אכן במעקב אצל ראומטולוג. רק שאלה- כתבת שמצב scle יכול להיגרם כתוצאה מתרופות. אכן לפני 6 שנים נטלתי פרולקטין תקופה ממושכת יחסית(ע"מ ליצור חלב אם במהלך פונדקאות שנעשה עבורי) ומייד בתום ההליך החל אצלי הפריחה ...ובהמשך החמיר עם השנים. מעניין אם יש קשר ?

שלום, חולת RA בת 58, ומועמדת לטיפול ביולוגי, לאחר כישלון פלקוויניל, MTX וערבה 20. בעקבות ריפמפין (מנטו 12 ממ) התפתחה צהבת טוקסית והופסקה גם הערבה. ממתינים עכשיו לתוצאות קוונטיפרון. בינתיים רק על פרדניזון 10מ"ג. ב2004 נדבקתי ב HSV-2 והיו לי כמה התקפים באותה שנה. מאז לא היו התקפים. בילדותי, חליתי באבעבועות רוח. שתי שאלות בבקשה: (1) יש קשר בין HSV2 לבין כדאיות לחסן נגד שלבקת חוגרת? (2) האם ניתן לקבל חיסון נגד שלבקת חוגרת, בזמן נטילת פרדניזון 10 מ"ג.? תודה רבה!

שלום איני נכירה קשר בין חיסון להרפס זוסטר ומחלת הרפס בעבר. ההמלצות הן לא לתת את החיסון בזמן טיפול מדכא מערכת חיסונית. לגבי פרדניזון ספציפית - ההמלצה היא לא לחסן בזמן נטילת פרדניזון מעל ל 20 מ"ג למשך שבועיים לפחות - אולם למיקסום היעילות, רצוי להיות כמובן ללא טיפול אימונוסופרסיבי.

תודה רבה

פורומים בנושא mtx
פורום תרופות ורוקחות - תמיכה
פורום תמיכה הדדית ודיון על תרופות ועל מידע רפואי/תרופתי. הגולשים מוזמנים...
פורום תרומת תרופות לנזקקים - בשיתוף עם עמותת "חברים לרפואה"
במסגרת הפורום יוכלו הגולשים שזקוקים לתרופות להתייעץ כיצד להגיע לאלו שיכו...
פורום שיקום נשימתי
ד"ר דיצה גרוס תסביר לגולשים כיצד ניתן להקל על בעיות המשפיעות על קושי נשימתי