חוסמי משאבות פרוטונים: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

רפלוקס: החזר קיבתי ושטי

סובלים מצרבת במשך תקופה ארוכה? ייתכן שזה רפלוקס. האם ומתי יש צורך בטיפול? מתי יש לגשת לרופא גסטרו? מה הם הטיפולים הטובים ביותר? החזר קיבתי ושטי - ובשמו המוכר יותר "רפלוקס" - הוא מחלה, שבעקבותיה נגרם החזר של תכולה, בדרך כלל חומצית, מהקיבה - אל תוך הוושט. Gastroesophageal reflux disease או פשוט יותר "רפלוקס" הוא מונח רפואי שמשמעותו החזר של תוכן קיבתי לתוך הוושט.מדוע מתרחש רפלוקס? על פי רוב, רפלוקס מתרחש בעקבות הרפיה בלתי הולמת של הסוגר התחתון של הוושט. כאשר אנחנו אוכלים, הסוגר התחתון של הוושט נרפה או נפתח, על מנת לאשר את העברתם של המזונות מהוושט אל תוך הקיבה ולאחר מכן הוא אמור להיסגר, על מנת למנוע את חזרתו של התוכן הקיבתי. כתוצאה מהרפיה בלתי הולמת, דהיינו תפקודי לקוי של הסוגר התחתון של הוושט בעת העיכול, מתרחשת תופעת הרפלוקס. בעקבות כך, חלק מהתוכן הקיבתי עולה בחזרה לוושט.כמו כן, ישנן סיבות נוספת לרפלוקס והן:...
ללמוד עוד על חוסמי משאבות פרוטונים
מניעת צרבת לילית: מדריך-תמונה

הסתערתם על שווארמה עסיסית לפני השינה - והתעוררתם עם צרבת...

מאת: ד"ר דורון...
30/04/2017
הליקובקטר פילורי: אבחון וטיפול-תמונה

החיידק הליקובקטר פילורי עשוי לחיות במערכת העיכול שלכם משך...

מאת: ד"ר ניב אוה
24/09/2015
עושים סוף לצרבת-תמונה

צרבת היא תופעה נפוצה ומטרידה של מחלת ההחזר הקיבתי-ושטי, מה...

מאת: ד"ר רם...
11/12/2011
ריפלוקס: "דוקטור, שורף לי בחזה"-תמונה

הצרבת "חונקת" אתכם? יש להניח כי אתם סובלים מהחזר קיבתי ושטי...

מאת: ד"ר אליזה...
28/12/2017

חוסמי משאבות פרוטונים: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

היי רופא אאג אמר לי לקחת נקסיום 40 מג למשך חודש כי אני מרגיש כמו גוש בגרון כל פעם במקום אחר (עשיתי אולטרסאונד ואנדסקופיה ויצא תקין) שבועיים אחרי שלקחתי את הנקסיום הרגשתי כאבים בחזה במיוחד בנשיפת אוויר בנוסף הרגשתי כמו כבדות באזור הסנטר /שפתיים /לחי לקחתי את התרופה חודש ושבוע אחרי שסיימתי לקחת את התרופה התחלתי להרגיש טעם מתכתי בפה. האם כל זה יכול ליהיות תופעת לוואי של הנקסיום?

התכשיר נקסיום המכיל את החומר הפעיל Esomeprazole, שייך לתרופות ממשפחת מעכבי משאבות מימן (פרוטון) המעכבות את הפרשת החומצה בקיבה. באופן כללי, כל תרופה עלולה לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים. תופעות לוואי של כאבים בחזה, קשיי נשימה וברונכוספאזם (התכווצות של שרירי הסימפונות) וכן שינויים בטעם הינן תופעות לוואי אשר נקשרו עם נטילת התכשיר אך בשכיחות נדירה. עם זאת, תופעה של שינויים בטעם הופיעה לראשונה לאחר סיום הטיפול, מה שמחליש את הקשר הסיבתי בין תופעת הלוואי לתכשיר. לא ציינת האם התופעה של כאב בחזה וקשיי נשימה חלפו עם הפסקת הטיפול אך במידה והתופעות לא חלפו או החמירו, יש ליידע את הרופא בהקדם ולהיוועץ עמו בנוגע להמשך בדיקות ומעקב.

שלום אני בן 54 רזה סובל כבר 3 שנים מגסטרופרזיס די משמעותי מסיבה "אידיופתית". זה התפתח במשך שנים ואובחן לפני 3 שנים. יש גם נוירופתיה ברגליים ובידיים מסיבה לא ברורה. אוכל ארוחות ממש קטנטנות. רזיתי מאוד. במקביל יש הרבה רפלוקס ושיעול אחרי אוכל וכו'. אובחן כ GERD למרות שרזה ומקפיד על תזונה מתאימה. רציתי לשאול ל GERD אני לוקח כל יום 1 PPI ועוד 40-60 מג גסטרו או לפעמים 2 PPI ביום. אם הטיפול בתרופות אלה שמפחיתות את החומצה מקטין את החומצה בקיבה ואז מאט עוד יותר את ההתרוקנות של הקיבה? אם כן מה עושים? השמיכה קצרה... אם מנסה לשפר יותר את ה GERD למנוע רפלוקס שיעול וכאבים אז הגסטרופרזיס יחמיר ואיתו עוד יותר בחילות ואז אוכל פחות וכו'. תודה

התרופות שציינת לא קשורות לקצב התרוקנות הקיבה

אנח בת 33, בחורה בריאה בדרך כלל. אחרי 3 חודשי תזונת קנדידה ירדתי 15 קילו למשקל של 43 קילו (מ58). הפסקתי עם התזונה וחזרתי לאכול רגיל, רק חצי שנה כבר שכל מה שאני אוכלת נשאר תקוע בקיבה, תחושת מלאות לא נעימה אפילו כשאוכלת קצת. בחילות וחוסר חשק לאכול. "דוחפת" בכח אוכל כדי להעלות קצת במשקל.

שלום רב למומחים היקרים, שכנה שלי אמרה לי שיש בעיה לאכול סלט חצילים כשנוטלים נקסיום. האם יש אמת בדבר?

NEXIUM, אשר החומר הפעיל בו הינו ESOMEPRAZOLE , הינו תכשיר ממשפחת ה PPI [מעכבי תעלות מימן] אשר מוריד את רמת החומציות בקיבה. על מנת לאפשר את מנגנון הפעולה הייחודי של התכשיר, יש לקחת אותו על בטן ריקה, כחצי שעה עד שעה לפני האוכל. במידה והתכשיר נלקח פעם ביום- ישנה עדיפות ליטול אותו בבוקר, לפני ארוחת הבוקר. מעבר לכך, ההנחיה היא להימנע ככל שניתן מצריכה מרובה של מאכלים חומציים (כגון חציל, שנחשב לירק חומצי) במי שסובל מסימפטומים של חומציות גבוהה בקיבה. זוהי הנחייה כללית שאינה מתייחסת ספציפית למטופלי NEXIUM . לפרטים נוספים לגבי תזונה המשפיעה על חומציות הקיבה- יש לפנות לרופא או לדיאטנית.

שלום רב, אני בן 49 שוחה ומתאמן בחדר כושר. וסובל זמן ממושך (כשנתיים) מכאבים בכתף ימין כתוצאה מדלקת/ הסתיידות. אציין שלפני כשנה לקחתי קספו 8 (לא עזר) ואח"כ ארקוקסיה (לא עזר). ואז תקופת מנוחה מספורט ופיזיוטרפיה הנמיכו את הכאבים למינימום (לא עבר לגמרי). אח"כ חזרתי לספורט בהדרגה ואחרי כמה חודשים גם הכאבים חזרו. לפני כחודש רופא משפחה נתן לי אתופן 500, והרוקח המליץ להוסיף לוסק לפני (חצי שעה לפני האוכל ואז אחרי האוכל את האתופן). הרוקח הסביר שזה כמו "מרפד" את הקיבה לפני. (האתופן לא עזר). עכשיו אורתופד המליץ לנסות ברקסין 20 ולהתחיל שוב פיזיוטרפיה. האם כדאי או מומלץ להוסיף לוסק לפני שלוקחים ברקסין ? (שכחתי לשאול את הרופא) האם ברקסין לא תרופה "חזקה" מידי עם תופעות לוואי ? איזה תרופה נוגדת דלקת עדיפה יותר ? תודה מראש על המענה.

מפרט את סיכום ממצאי האולטראסאונד האחרון שעשיתי: ברוסיטיס בבורסה סובדלטואיד-סובאקרומיום.

מה דעתכם: האם כדאי או מומלץ להוסיף לוסק לפני שלוקחים ברקסין ? (שכחתי לשאול את הרופא) האם ברקסין לא תרופה "חזקה" מידי עם תופעות לוואי ? איזה תרופה נוגדת דלקת עדיפה יותר ? תודה מראש על המענה.

ככלל, פורום זה נועד לתת מענה לשאלות הקשורות לתופעות לוואי הנובעות מטיפול תרופתי או תגובות בין תרופתיות לא נוכל להמליץ על טיפול ספציפי במסגרת הפורום. התכשירים שציינת, ביניהן Xefo, Arcoxia, Etopan ו- Brexin הינם תכשירים ממשפחת ה-NSAIDS (תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות) . תרופות ממשפחה זו מעכבות את האנזים COX 2 הקשור במנגנון הדלקת כאשר Brexin, Etopan ו- Xefo מעכבים גם האנזים COX 1 האחראי על ייצור הפרוסטגלנדילים המגנים על רירית הקיבה.(התרופה ארקוקסיה מעכבת את COX-2 באופן סלקטיבי וכך לא מעכבת את פעילותו של האנזים COX1) עיכוב האנזים COX 1 מביא להפחתה בהפרשת שכבת הריר הטבעית הקיימת בקיבה (המגנה עליה מפני החומציות המשמשת לעיכול המזון) וכתוצאה מכך חושף אותה לנזקי החומצה והיווצרות של כיבים. התכשיר לוסק, בעל החומר הפעיל omeprazole , שייך למשפחת מעכבי משאבות מימן. כתוצאה ממנגנון פעילותו, התכשיר מוריד את הפרשת החומצה בקיבה ומפחית את חשיפת רירית הקיבה לחומצה, על כן קיימת חשיבות לנטילת לוסק גם לפני נטילת Brexin . ככלל לכל טיפול תרופתי יש תופעות לוואי והרופא המטפל מתאים את הטיפול התרופתי בהתאם לתועלת הצפויה מהטיפול אל מול הסיכון שבתופעות הלוואי בהתאם למצב הרפואי וגורמי הסיכון של המטופל. תופעות הלוואי של התכשיר ברקסין (חומר פעיל Piroxicam) אופייניות לתופעות לוואי של תכשירים אחרים ממשפחת הNSAIDs וכוללות בעיקר תופעות לוואי במערכת העיכול כגון עצירות, בחילות, הקאות, צרבת ועליה בסיכון לכיבים. בנוסף יתכן כאב ראש, סחרחורת, רגישות לשמש ועליה בלחץ דם. הטיפול המתאים ביותר יקבע על ידי הרופא המטפל. רשימת תופעות הלוואי המלאה נמצאת בעלון התכשיר הזמין לצפיה במאגר התכשירים באתר משרד הבריאות. https://data.health.gov.il/drugs/alonim/Brexin_pt_heb_1427279718551.pdf

קיבלתי ארקוקסיה ואחרי קריאה על תופעות הלוואי אני לא מתכוונת לקחת. איזה כדור את ממליצה לי לכאבים חזקים בברכיים במקום ארקוקסיה שאתייעץ על זה עם הרופא שלי. תודה