הירשפרונג: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

בוחרת בחיים: ראיון מיוחד ליום האישה עם איריס חיים

מערכת זאפ דוקטורס מצדיעה לאשת הרפואה איריס חיים, שאיבדה את בנה יותם חיים ז"ל בזמן שניסה לברוח משבי החמאס ונורה בשוגג על ידי כוחות צה"ל. איריס בחרה לשלוח לחיילים הודעה מנחמת ומחבקת ולהסיר מהם אשמה וייסורי מצפון איריס חיים מוכרת לרבים מאיתנו כאמו של יותם חיים ז"ל, החטוף שנהרג על ידי אש כוחותינו בעזה. רבים לא יודעים זאת אבל איריס היא אחות פליאטיבית במקצועה העומדת בראש ארגון רפואת חיים, ארגון המתמקד בשירות רפואי-סיעודי-נפשי ובמתן עזרה וסיוע משפטי לחולים כרוניים ולקשישים. איריס חיים, אמו של יותם חיים ז"ל, החטוף שנהרג על ידי אש כוחותינו, היא אשת השנה של אתר דוקטורס. איריס הוכיחה שכוחות נפש עילאיים יכולים לא רק לעזור לאדם במהלך אירועי בלהות שנמתחים על פני שבועות של חוסר אונים, אלא גם לאפשר לו לעזור לאנשים אחרים, לשקם אותם ולהרים אותם. בזכות תעצומות נפש שרובנו לא פגשנו כנראה מעולם, איריס שמרה על אופטימיות בכל תקופת השבי של יותם, ולאחר שנהרג מאש החיילים (יחד עם אלון שמריז וסאמר טלאלקה) בזמן...

סיבות אפשריות ומצבים דומים להירשפרונג

תסמונת המעי הקצר - תמונת המחשה
תסמונת המעי הקצר מחלות רבות עלולות להביא למצב של תת-ספיגה (כגון צליאק וקרוהן). מתי יש לחשוד בתת-ספיגה? ה...
חוקן בריום - תמונת המחשה
חוקן בריום כאשר גידול של סרטן המעי הגס מתגלה בשלבים מוקדמים, סיכויי הריפוי יכולים להגיע ל-90% ומעל...
גזים במערכת העיכול - תמונת המחשה
גזים במערכת העיכול צרחות, פני עגבניה ועוויתות כאב - במילה אחת: גזים". סביר להניח שגם התינוק המתוק שלכם יסב...
סטומה - תמונת המחשה
סטומה לקראת יום שורדי מחלת הסרטן, שיצוין ברחבי העולם ב-2.6, ביקשנו לשמוע את סיפורם של שלושה מ...
קולוסטומיה - תמונת המחשה
קולוסטומיה הגדרה: הרקטום (חלחולת) הוא החלק האחרון של המעי הגס ואורכו כ- 15 סנטימטרים. הרקטום ממשיך...
נפיחות בטן - תמונת המחשה
נפיחות בטן שפע המאכלים המוגשים במהלך ארוחת החג עשויים לגרום לתחושת נפיחות מעיקה בבטן. ד"ר אולגה רז...
ללמוד עוד על הירשפרונג
בוחרת בחיים: ראיון מיוחד ליום האישה עם איריס חיים-תמונה

מערכת זאפ דוקטורס מצדיעה לאשת הרפואה איריס חיים, שאיבדה את...

מאת: ליהי גיאת -...
04/03/2024
הירשפרונג: פעוטה הוטסה לארץ-תמונה

פעוטה בת 4 ממוסקבה הסובלת מסוג נדיר של מחלת ההירשפרונג...

מאת: מערכת zap...
03/12/2015
בעיות אנורקטליות נפוצות-תמונה
מאת: צבי שטיינר
29/10/2013
אולי יענין אותך לדעת...
חוקן בריום - תמונה
חוקן בריום
מדריך בדיקות רפואיות: מדובר בבדיקה לאבחון...

הירשפרונג: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום פרופ' זמורה, חשוב לשמוע את דעתך בנושא: אני בת 34, רב שנותיי סבלתי מעצירויות שאחד מרופאי הגסטרו תיאר ככרוניות. טופלתי בכל מיני שיטות החל מדיאטת רבת סיבים ומזון בריא ועד לדיקור סיני. אף אחד מרופאי הגסטרו בקופה לא בחר לבדוק את הבעיה לעומקה. עד שלפני שנה וחצי, אחרי לידת ביתי הצעירה, התחלתי לחוש כאבים חזקים באיזור הבטן שחזרו על עצמם מספר פעמים לאחריהם הגעתי למיון עם חסימת מעיים חלקית. התחלתי מעקב אצל רופא בכיר באופן פרטי שגילה שיש לי מעי מורחב יתר על המידה עם וולוולוס בחלק התחתון של המעי הגס. הוא הגדיר את הבעיה ככולוניק אינרציה והמליץ על ביצוע ניתוח כריתת המעי (עקב הרחבה של 8 ס"מ). הוא טוען שעקב ההרחבה המשמעותית אין אפשרות לבצע כריתה חלקית. מה דעתך בנושא? (כמובן עם המידע המצומצם שמסרתי). ייתכן ונוכל ללתאם פגישה אישית כדי לשמוע חוות דעת מאת כירורג מתמחה בתחום.

יוליה שלום, קולוניק אינרשיה היא בעיה בתנועתיות המעי הגס, וישנם קריטריונים לאיבחונה, הכוללים את תדירות היציאות שלך, בדיקות הדמיה של תפקוד מהעי (הנפוצה ביותר היא בדיקה הנקראת "זמן מעבר מעי גס"), ושלילת מחלות אחרות כגון הירשפונג. אם אכן מאובחנת אינרשיה, הטיפול הניתוחי המקובל ביותר הוא כריתה של מרבית המעי הגס. אם את מעוניינת ביעוץ פרטני את מוזמנת ללחוץ על שמי לפרטי התקשרות.

שלום, נולד לי פג לפני ארבעה חודשים במשקל 870 גרם. בגגל תפיחות בטנית וחוסר ביציאות הוחלט על ניתוח הוצאת המעי על מנת לאפשר מתן כלכלה ועלייה במשקל. בניתוח לא נראה חסימה ממשית כרגע אנחנו בהמשך בירור. למיטב ידיעתי המעי שהוצע זה המעי הדק שנחצה ואת שתי הקצוות הוציאו מחוץ לבטן כאשר רק מאחד מהם יוצא צואה כל הזמן.. לצערי לא ממש קיבלנו הדרכה. אשמח להעזר בכם.למי שיש ניסיון עם תינוק..(או שאולי זה אותו דבר..) 1. בסיס אנחנו מחליפים כל יומיים האם זה בסדר? 2. בזמן האחרון יש מסביב למעי (שדרכו יוצאת הצואה) כמו שיפשופים בצבע אדום. מה זה?ומה הטיפול? 3. האם יכול להיות שהסטומה כואבת? 4. במצב כזה הצינוק יכול לסבול מכאבי גזים? 5. אם כן האם ניתן לתת לו "גרפ ווטר" זה טיפות אניס טבעיות. 6. לפעמים נראה שהמעי משנה גדלים. לעיתים מתנפח קצת ולפעמים מתכווץ. האם זה תקין? 7. גם הצבע לפעמים משתנה לפעמים נראה אדום בהיר ולפעמים כהה יותר. האם תקין? 8.לפעמים יוצא רירית לבנה מהסטומה. מה זה? 9. בעקרון מפי הטבעת לא יוצא כלום. אך קרה פעמיים שיצא משם הפרשה חום בהיר. זה תקין? אשמח מאוד מאוד אם תוכלו לענות לי על כל השאלות. תודה מראש ליאת

דבר ראשון מאחל בריאות. אני חושב שבכל זאת כדאי שתפני לרופא מוסמך או אחות סטומה. את יכולה לפנות לאחת החברות ציוד והם ישלחו אלייך אחות סטומה הביתה שתתרשם מכל העניין ותעזור לך. בכל מקרה, 1.בקרב מבוגרים, ההחלפה מומלצת כל יומיים עד חמישה ימים. 2.נגד השפשופים יש להשתמש באבקה שנקראת stoma powder. מוצר נוסף הוא מגבוני הגנה protective film. אלה כלולים במוצרים שזכאים להם בעלי סטומה. מוצר שלא כלול אך לי עוזר מאוד הוא משחה לתינוקות dezitin שעוזרת לשפשופים בצורה מאוד טובה. 3.הסטומה (המעי) עצמה לא כואבת, אין בה עצבים, אך יכול להיות שיש רגישות מהניתוח. 4.ממה שאני יודע לגבי תינוקות הם סובלים מגזים שדווקא עולים למעלה, אז קשה לי להגיד. מה שכן, מהסטומה הגזים יוצאים חופשי, ואין שום מאמץ דרוש.

25/05/2011 | 12:28 | מאת: ליאב
מתוך פורום סטומה - תמיכה

6. המעי משנה את צורתו הרבה, ייתכן שתצטרכי להחליף את הבסיס. מעבר לכך, בזמן פעולת מעיים הוא גם כן מתעוות קצת, זה בסדר. 9. זה תקין. המעי מפריש למרות שלא עובר דרכו מזון. מקווה שעזרתי. ושוב, אני ממליץ לך לפנות לאחות סטומה, דרך בית החולים או דרך אחת חברות ציוד סטומה שיעזרו לך ויכווינו אותך.

1. המשחה שכתבת..מאושרת ע"י כירורגים לאיזור זה? 2. אם אתה שם משחה איך המדבקה נדבקת?? הרי זה שמנוני.. רופא אחד נתן ל משחה בקטרובן..אך הדבק לא נדבק לי איתה. 3. את המשחה /אבקה אפשר לשים רק לפני שמדביקים בסיס, ועד שמחליפים שוב אי אפשר לשים שוב, אז איך זה מצליח להתרפא? 4. מה זה השפשופים האלה?? פטרייה? מתשובתך אני מבינה שזה נפוץ? תודה מראש!!

צר לי מאוד לשמוע על מצבו של בנך. מאחלת לו המון המון בריאות ושהכל יסתדר במהרה! האם כבר שללו מחלת הירשפרונג? אכן הבנת נכון, מה שעשו לבנך זוהי סטומה זמנית - loop ileostomy, שבה מוצאת לולאת מעי אל מחוץ לדופן הבטן, אותה חותכים, אבל לא עד הסוף, כך שיש עדיין חיבור מסוים בין שני קצוות המעי. וכן, בלופ סטומה ישנם שני חורים - העליון הוא הפעיל, הוא מחובר לקיבה ומפריש את הצואה, והתחתון שלא פעיל, מחובר, אני משערת במקרה של בנך, למעי הגס ויכול להפריש מעט ריר שמצטבר במעי הגס שאינו פעיל כרגע - המעי, גם כשהוא לא פעיל, ממשיך לייצר ריר כל הזמן. לגבי שאלותייך: 1. החלפת בסיס יכולה לנוע בין כל יום ל- פעם ב- 5 ימים עד שבוע. (אני מחליפה פעם בשבוע ואין לי שום בעיות). 2. כדאי לבקש שתגיע אליכם אחות סטומה שתבדוק קודם כל את העור ותתאים לו טיפול - חשוב קודם לא לתת למצב העור להחמיר ולהביא אותו לריפוי מלא. שנית, שתייעץ לכם הלאה ותתאים לכם את הציוד שיהיה הכי נכון לבנך. 3. סטומה לא אמורה לכאוב, אין בה תחושה. 4 + 5. כמו לאנשים/תינוקות רגילים, גם לבנך בהחלט יכולים להיות גזים ואת יכולה בהחלט לתת לו גרייפ ווטר ללא כל חשש!! 6. לגמרי תקין, למעיים יש תנועתיות קבועה מסויימת (פריסטלטיקה) וזה לגמרי נורמאלי ותקין שהיא זזה, משנה צורה וכו'. כך זה צריך להיות. 7. כנ"ל, לגמרי תקין. לא בטוחה בדיוק במה זה קשור. המצב שכן צריך להדאיג הוא אם הסטומה הופכת לכחולה-סגולה - מחייב התייסות מיידית! 8. את מתכוונת מהחור הלא פעיל? אם כן, אז כמו שציינתי בהתחלה, המעי הלא פעיל, למרות שהצואה לא עוברת דרכו, הוא עדיין חי ונושם ומייצר ריר כל הזמן. הריר הזה מופרש מהחור הנמוך, הלא פעיל. 9. כנ"ל לגמרי תקין! כנ"ל, זהו הריר שמיוצר ע"י המעי הגס (אני עדיין מניחה שלא כרתו כלום והמעי הגס עדיין שם, נכון?). הריר הזה צריך להיות מופרש דרך פי הטבעת וטוב ועדיף שיופרש. בנוסף, מחזקת את דברי ליאב, הכירורגים לא מבינים הרבה בטיפול בסטומה ולגמרי עדיף להתייעץ עם אחות סטומה. במקרה הצורך (ונקווה שאין צורך) היא יכולה להפנות לכירורג. המשחה שליאב הציע לא מזיקה, אך כפי ששנינו כתבנו, רצוי בראש ובראשונה שתגיע אליכם אחות סטומה הבייתה ותתאים טיפול לעור, כי ממש לא כדאי לתת לזה להחמיר. המממון בהצלחה, בריאות שלמה ונשמח אם תעדכני אותנו.

הודיה שלום, אני ממש ממש מודה לך על כל התשובות. יעשו לו בקרוב בירור להירשפוננג. ונכון המעי הגס שלם אצלו. מאחלת לך בריאות שלמה ולחופה בקרוב.. ד.א עם מה את מנקה את האיזור כשאת מחליפה שקית?(לא בסיס) ליאת

ליאת היקרה, אני מאוד שמחה שהגעת לכאן ורואה כי קיבלת כאן שלל תשובות מפורטות. את מוזמנת תמיד גם לחלוק עימנו את הרגעים הקשים ונשמח לתמוך בך לאורך הדרך הלא פשוטה שלפנייך. בנוסף לדברים שנאמרו (שכבר ענו על כל השאלות טיפ טופ) חשוב לי אולי רק להדגיש את החשיבות שבמעקב אחות סטומה בייחוד כשהמדובר בתינוק. גם כיון שהוא גדל מה שיכול להשפיע על גודל וצורת הסטומה וגם כיון שעור של תינוקות וילדים הוא הרבה יותר רגיש ואם יש משהוא שחשוב בטיפול בסטומה הוא השמירה על העור מסביב לסטומה. משאלותייך הבנתי שלבנך כבר יש איזשהוא סוג של גירוי סביב הסטומה באזור מתחת לבסיס. זה קורה כיון שהעור מכוסה ובא במגע עם חומרים כאלו ואחרים. מנסיון שלי ושל אחרים אני מאוד ממליצה לך להשתמש בכל החלפה של הבסיס במגבונים להגנת העור. קיימים כאלו מגבונים לכל אחת מהחברות והם כלולים בסל הציוד שניתן חינם לבעלי סטומה. השימוש במגבונים הללו גם מגן על העור ומונע יצירת גירויים שכאלו (ועוזר לרפא את הקיימים) וגם עוזר בהדבקת הבסיס לעור. והכי חשוב - מאחלת לך ולבנך המון המון בריאות ושייגרו לו את הסטומה במהרה!

יעל תודהרבה. מה המטרה של המגבונים? איזה שימוש עושים בהם? האחות סטומה לא הזכירה לי דבר כזה. שאלה נוספת כשמחליפים שקים עם מה אתם מנקים את האיזור לפני ששמים שקית חדשה? תודה ומאחלת לך בריאות שלמה!! מה שלומך לאחרונה? ליאת

שלום בסקירה מוקדמת נצפה מעי היפראקוגני ובסקירה חוזרת בשבוע 29 הממצא נעלם. א. האם זה אומר שהממצא הקודם היה לא רלוונטי. ב. בסיכום כתב הטכנאי "נצפה סימן מטרה" מה זה אומר?

זה שהמעי האקוגני נעלם זה סימן טוב. סימן מטרה זה אומר שנצפה פי הטבעת וזה מצויין. האם בצעת דיקור מי שפיר?

לא ביצעתי דיקור מי שפיר. אגב, מדובר בהריון תאומים ומלבד המעי האקוגני באחד מן העוברים, נצפה גם נקודה אקוגנית בלב בשני העוברים כשבאחד מהם היא הייתה כפולה, בצעתי אקו לב עוברי והוא יצא תקין, השאלה מה ההסבר שזה מופיע בשני העוברים האם זה תורשתי? ושאלה אחרונה - לבני הקודם היה חשש להירשפרונג כיון שלא העביר צואה במשך כעשרה ימים אחרי שנולד, אח״כ זה הסתדר מעצמו ונשלל הירשפרונג, האם יכול להיות קשר למעי האקוגני של ההריון הזה? תודה רבה רבה.

שלום דוקטור עקב חשד להירשפרונג עשינו ביופסיה רקטלית והפתולוגיה חזרה שהתקבל רירית מעי גס ללא שכבת מוסקולריס מוקוזה סובמוקוזה או מוסקולריס פורפיריה ,לא ניתן לראות תאי גנגליון או סיבי עצב האם זה הירשפרונג ? תודה רבה

שלום רבקי ממה ששלחת נראה שרק שכבת הרירית נלקחה ולכן הביופסיה כנראה שטחית מידי ולא ניתן להסיק ממנה שהילד סובל ממחלת הירשפרונג. במקרים כאלה חשוב לקחת ביופסיה חוזרת. בברכה