חדשות סרטן השד: ממצאים חדשים
מה הקשר בין סרטן השד לאימון משקולות, לחשיפה לויטמין D בגיל מוקדם, ולתפקוד מיני בקרב צעירות?
ממחקר שפורסם במהדורת חודש מארס של Cancer, עולה כי אימון משקולות משפר איכות חיים של נשים המחלימות מסרטן שד.
בעבר הוכח כי פעילות אירובית משפרת את איכות החיים של נשים המחלימות מסרטן שד, אך ההשפעה הספציפית של אימון משקולות טרם נבדקה. לדעת החוקרים, אימון משקולות גורם להעלאת תחושת השליטה בחיים בקרב המחלימות, בתקופת ההמתנה בין סיום הטיפול הפעיל ועד תום חמש שנים מהאבחון.
במחקר השתתפו 86 נשים שנמצאו ב"תקופת ההמתנה", בין 4 ל-36 חודשים לאחר השלמת הטיפולים בסרטן שד. הנשים חולקו רנדומלית לשתי קבוצות, האחת קבוצת ביקורת והשניה עשתה אימון משקולות פעמיים בשבוע.
המשתנים שנבדקו היו שינויים באיכות החיים, שנמדדו על פי מדד cancer rehabilitation evaluation system, וירידה בתסמיני תופעת דיכאון על פי מדד Center for Epidemiologic StudiesDepression. משתנים אלה נמדדו מתחילת המחקר ועד חצי שנה לאחר מכן.
בקרב הקבוצה שעשתה אימון משקולות ניכר היה שיפור במדד הכללי של איכות החיים, physical global, ובמדד הכללי של התגובות הנפשיות, psychosocial global, במשך 6 חודשים בהשוואה לקבוצת הביקורת. לא נמצאו הבדלים במדד CES-D. העליה בכוח הפיזי באברי הגוף העליון אצל קבוצת המתאמנות עמדה ביחס ישיר עם השיפור במדד ה- physical global ועם השיפור במדד psychosocial global. שינויים דומים נצפו גם עם העליה במסת הגוף.
מסקנת החוקרים היא שאימון משקולות פעמיים בשבוע גורם לשינויים בכוח הפיזי והתחושה הכללית, ובכך משפר את איכות החיים של נשים המחלימות מסרטן שד. בנוסף לכך, אימון המשקולות נותן לנשים את ההרגשה של החזרת השליטה על חייהן, ותחושה זו מתורגמת אף היא להרגשה טובה יותר בתחומי חיים אחרים בקרב המחלימות.
מידע ראשוני ממחקר שבחן את הקשר בין חשיפה לויטמין D והסיכון לחלות בסרטן השד, תומך בתאוריה שויטמין D עשוי לסייע בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן השד, ואף טוען שייתכן וחשיפה לויטמין בשלב מוקדם בחיים חשובה במיוחד בהקשר זה. הממצאים הוצגו בכנס השנתי ה-97 של האגודה האמריקאית לחקר הסרטן שהתקיים בימים אלו בוושינגטון.
החוקרים מצאו ראיה שפקטור המשתחרר כתוצאה מחשיפה לויטמין D (במהלך חשיפה לשמש, או ויטמין ממקורות תזונתיים-שמן דגים, סוגי דגים מסוימים, חלב מועשר) קשור לסיכון מופחת לחלות בסרטן השד, ביחוד כאשר החשיפה מתרחשת בגיל ההתבגרות.
ממצאים אלה מבוססים על ניתוח נתוניהן של 576 נשים בגילאי 20 עד 59 שנים שאובחנו כחולות סרטן השד במהלך 12 חודשים, בהשוואה לנתוני קבוצת ביקורת של 1,135 נשים בריאות מותאמות גיל.
נמצאו הוכחות לירידה משמעותית בסיכון לסרטן השד, לאחר חשיפה ממושכת לשמש שבאה עקב ביצוע עבודה בחוץ או במהלך פעילויות שונות בחוץ שאינן מערבות מאמץ גופני מיוחד. הפחתת הסיכון ניכרה במיוחד בקבוצות הגיל 10-19 ו-20-29.
גם צריכה של שמן דגים במשך 10 שנים ויותר הוכחה כקשורה לסיכון מופחת לסרטן שד, כמו גם צריכה של 9 כוסות חלב לשבוע או יותר.
גורמים אלו הקשורים לסגנון חיים ולתזונה הוכחו כקשורים לסיכון מופחת למחלה גם לאחר התאמה של גורמי סיכון נוספים דוגמת מוצא אתני, גיל, הסטוריה משפחתית, גיל בגרות מינית והריון ראשון.
לסיכום ניתן לומר שויטמין D עשוי לסייע להפחתת הסיכון לסרטן השד, וכי למתרחש בזמן התפתחות השד בגיל ההתבגרות יש השפעה על הסיכון העתידי לסרטן השד.
נשים שהחלימו ממחלת סרטן השד חוות לא פעם מצוקה כתוצאה מהטיפולים הגורמים לשינויים גופניים, נפשיים, זוגיים, דימוי גוף, הערכה עצמית ועוד. אחד השינויים המשמעותיים נוגע להפסקה מוקדמת של מחזור הווסת וכניסה מוקדמת לגיל המעבר.
מחקר שנערך לאחרונה בישראל בחן את רמת התפקוד המיני ואת צורכי המידע בקרב נשים צעירות חולות סרטן השד שנכנסו לשלב האל-וסת כתוצאה מהטיפולים במחלה.
במחקר בחנו ב. מנור (מרכז רפואי העמק, עפולה) וח. זוהר (מרכז רפואי רמב"ם, חיפה) מהם צורכי המידע של נשים אלו בתחום התפקוד המיני ועד כמה צרכים אלה אכן סופקו על ידי הצוות המטפל.
עמדת המוצא של המחקר התבססה על העובדה, כי הצוות המטפל מספק מידע על סוג הניתוח, השפעות הכימותרפיה, תופעות הלואי, התרופות ועוד, אך ממעט לתת מידע לגבי השינויים הצפויים לאשה - כניסה מוקדמת לגיל המעבר והשלכות על התפקוד המיני. הנשים עצמן חשות לא פעם מבוכה ובושה לשאול את הצוות המטפל שאלות בנושא כה רגיש, שאינו כרוך בהצלת חיים.
המחקר כלל מדגם של 82 נשים שאובחנו כחולות סרטן השד בדרגה 1,2 וטופלו באחד או יותר מהטיפולים המקובלים: ניתוח, כימותרפיה, הקרנות וטיפול הורמונלי.
במחקר נמצא, בין השאר, כי רוב הנשים מייחסות חשיבות לתפקוד המיני בהיותו סמן להתמודדותן עם המחלה. הצוות המטפל מכוון להיאבק על הישרדות האשה מהמחלה ומהטיפולים, אך ממעט לתת מידע בנושאים שוליים על פי תפיסתו. במחקרים שונים נמצא כי המטפלים מתעלמים מחיוניות המידע על נושאים אלו מסיבות אישיות, מקצועיות וסביבתיות.
לאור השכיחות של המחלה, מצביעות החוקרות על החשיבות בהכנת האשה לשינויים הנובעים מכניסה מוקדמת לגיל המעבר על ידי הצוות המטפל, על אף היותו נתון לקשיים ולעכבות.
בואו לדבר על כך בפורום סרטן השד.