נקודת האיזון

(2)
לדרג

זללתם בחגים? עכשיו, אל תתפתו לדיאטות כאסח וצום מייסר. רק איכלו בשפיות, ותנו לגוף לאזן את עצמו! רוב בני האדם נעים במהלך חייהם סביב משקל גוף מסוים גבוה או נמוך יותר - המכונה "נקודת האיזון". במילים אחרות: בדרך כלל, יש בגוף איזון בין כמות האנרגיה המתקבלת לבין האנרגיה שבה משתמשים האיברים על מנת לפעול.

מאת: שרה קפלן
רוב בני האדם נעים במהלך חייהם סביב משקל גוף מסוים גבוה או נמוך יותר - המכונה "נקודת האיזון". במילים אחרות: בדרך כלל, יש בגוף איזון בין כמות האנרגיה המתקבלת לבין האנרגיה שבה משתמשים האיברים על מנת לפעול. כאשר איזון זה מתערער - כתוצאה מאכילת יתר או מאי-אכילה, חלים בגוף שינויים פיזיולוגיים וביוכימיים, ואותה "נקודת איזון" משנה את "מיקומה".

לדוגמה: אם אכלנו יותר מדי, עלינו במשקל ונשארנו במשקל החדש במשך תקופה מסוימת (שבועות, חודשים ,שנים) - הרי שיצרנו "נקודת איזון" חדשה, גבוהה יותר, שממנה תתחיל "המלחמה" להפחתה במשקל (שתלווה, מן הסתם, בפנטזיה שזה יקרה במהירות הבזק).

האם זה קורה בתוך כמה ימים? ממש לא! אבל מי אינו מכיר את תחושת הכובד המעיקה, שהיא תוצאתן העגומה של פריקת העול במהלך החגים... שהרי רובנו מוטרדים רוב הזמן מאחוזי השומן בגופנו, ועסוקים בדיאטות נצחיות, חישובי קלוריות ואימוני כושר, כך שלפעמים מספיקה עלייה של 2- 3 ק"ג בלבד כדי ליצור אי נוחות רבה. אז מה עושים? צמים? מבצעים דיאטת מחץ? "מקזזים"? ממש לא! כי כך סובלים, אך לא יורדים במשקל כפי שרוצים.

ביניים: בחזרה לשפיות

לרוע המזל, רוב שומרי המשקל נכנסים ללחץ נפשי גדול לפני החגים ולאחריהם; ומתוך ה"היסטריה" הזאת, מתחילים להפחית את כמויות המזון שהם אוכלים ולפעמים אפילו לצום. הם נמנעים מאכילה במהלך היום, ונהנים מאוד מתחושת השליטה שההימנעות הזאת מקנה להם. אלא שאז מגיע הערב. ובשעות בין ערביים, כשחוזרים הביתה עם בטן מקרקרת וראש כואב, העצבנות גואה ומוליכה אותם מהר מאוד למטבח בכלל ולמקרר בפרט. ומתוך העצבנות, הרעב הממושך והתשישות, מאבדים שליטה ומתחילים "לטעום" מכל הבא ליד. ההצדקה היא, כמובן, "הרי לא אכלתי כל היום, אז עכשיו מותר לי רק קצת". אבל ה"קצת" הזה הופך מהר מאוד להרבה, כי מנגנוני הבקרה העצמית על האכילה נעלמים, וכל מה שרוצים הוא לחוש מלאות בבטן, תחושה שבפירוש איננה דומה לשובע נעים, מספק ולא "מפוצץ".

אז מה עושים? פשוט מאוד: נותנים לגוף לעשות את עבודתו. אין צורך להתחיל בדיאטת מחץ, אין צורך לצום. צריך לחזור לדפוסי האכילה הקודמים (בתנאי שהם נכונים), והירידה במשקל תגיע כמעט מאליה. נשמע כמעט טוב מדי מכדי להיות האמת? ובכן, לפעמים הדרך השפויה, ההגיונית והלא מייסרת היא דווקא היעילה ביותר.

מתעלמים מהטבע

אז איך זה עובד? אותה "נקודת האיזון", שבה פתחנו את דברינו, משמשת וסת, מעין "תרמוסטט", שמאזן האנרגיה בגוף. כאשר חורגים מהתפריט הרגיל ואוכלים יותר או פחות, נקודת האיזון תווסת את הוצאת האנרגיה בהתאם. כלומר: אם אכלנו יותר בתקופת החגים, אבל לאחריהם נחזור לתפריט המאוזן שלנו (או לתפריט דל קלוריות; לאלה שנמצאים בדיאטת הרזיה) - הגוף ייווסת את משק האנרגיה שלו בעצמו, ויחזור למשקלו הקודם בתוך מספר ימים, או ייכנס בחזרה למסלול הפחתת המשקל.

הבעיה מתחילה, כשמתעלמים מהמנגנון הטבעי הזה, וה"מעידה" בשמירת הרגלי האכילה שסיגלנו לפני החגים הופכת לרצף של מעידות והרגלים חדשים, או בחזרה למסלול של אכילה לא מבוקרת. וכך, במקום להתאזן עולים במשקל, ויוצרים נקודת איזון חדשה, גבוהה יותר. לכן, כדאי מאוד לשנן שוב ושוב את המנטרה הזאת: "מעידה" איננה כישלון, והדיאטה ממש לא נהרסה כתוצאה ממנה.

אם בריאותכם חשובה לכם, ואתם רוצים לחזור למידות הקודמות בלי לעבור מסכת של ייסורים גופניים ונפשיים, מומלץ להתעשת במהירות, ולחזור בשלווה להתנהגות האכילה או התפריט שהתמדתם בו לפני החגים. עוד מומלץ, להתאזר בסבלנות (ולא צריך הרבה סבלנות. לפעמים הכל מסתדר בתוך מספר ימים) עד שרואים את התוצאות המיוחלות.

להלן: התפריט

אם אתם מתעקשים שאינכם יודעים מה לעשות, תוכלו לאמץ את הדוגמה הבאה, לתפריט מאוזן ופשוט לשבוע ימים.

ארוחת בוקר:

כוס קורנפלקס או ברנפלקס עם כוס חלב
שתייה ללא סוכר
ארוחת ביניים
פרי
שתייה
ארוחת צהריים
רבע עוף ללא עור, או דג, או חזה עוף - לא מטוגנים
סלט גדול, מתובל בכף שמן זית ותבלינים
ירקות מבושלים
שתייה ללא סוכר

ארוחת ביניים

פרי, או יוגורט ללא סוכר, או מעדן דיאט
שתייה ללא סוכר
ארוחת ערב
1-2 פרוסות לחם (רגילות) מרוחות בגבינה לבנה עד 5%, או במעט טחינה או חומוס
סלט גדול מתובל בכף שמן זית ותבלינים
ביצה, או יוגורט, או שני סרדינים
שתייה ללא סוכר
לאורך היום: לפחות 10 כוסות של שתייה ללא סוכר

לא ריאלי

מחקר חדש יסייע לשומרי המשקל להציב ציפיות מציאותיות לדיאטת ההרזיה שלהם

הפחתה של 5%- 10% מהמשקל מפחיתה בוודאות את שכיחותן של מחלות הקשורות להשמנת יתר, כמו סכרת, יתר לחץ דם, ומחלות לב וכלי דם. אבל כאשר שואלים את המטופלים האם הפחתת משקל זו מספקת אותם, מגלים כי הם מאוכזבים מהתוצאות, וכי משאת נפשם היתה לרדת הרבה יותר. איך מתאימים את הציפיות לתוצאות?

מחקר חדש, שניסה להעריך את תפקידם של המאפיינים הפיזיקליים, תכנון הטיפול ומצב הרוח של המטופלים בתחילת הטיפול ; עשוי לסייע בגיבוש דרכים להתמודדות בבעיה זו. במחקר השתתפו 397 נשים וגברים, שסבלו מעודף משקל ועמדו לפצוח בדיאטה. המשתתפים נשקלו, גובהם נמדד, והם מילאו שאלונים פסיכולוגיים, כדי להעריך את מצב רוחם וציפיותיהם. עם תום הדיאטה, התבקשו המשתתפים למלא שוב שאלון, באשר למידת שביעות הרצון שלהם מהירידה במשקל.

מניתוח התוצאות התברר, כי המשתתפים שהחלו את הניסוי במשקל גבוה יותר - בחרו גם משקל יעד גבוה יותר - אבל אובדן המשקל שהיה דרוש בכדי להגיע לתוצאה שציפו לה היה גדול יותר בהשוואה למשתתפים הרזים יותר. במילים אחרות: המטופלים השמנים יותר נוטים לפתח ציפיות לא ריאליות מהדיאטה, והירידה המשמעותית ביותר במשקל, בעקבות הטיפולים ההתנהגותיים / או התרופתיים הטובים ביותר ; היתה גם המאכזבת ביותר.

תוצאות אלה יאפשרו למטפלים להיערך מבעוד מועד, ולסייע למטופליהם לפתח ציפיות מציאותיות יותר מטיפול ההרזיה.

להפרעות אכילה

אתר מחודש לעמותת "אביב", לטיפול באנורקסיה ובולימיה

באתר המחודש ניתן למצוא מידע על קבוצות תמיכה ברחבי הארץ, עבודה ופעילות מול הממסד הרפואי, מגוון מרכזי טיפול, פורום הרצאות, מאמרים מקצועיים, סיפורים אישיים של חולים ועוד.

את ארגון "אביב" מנהלים הורים שילדיהם לוקים בהפרעות אכילה, ופועל בסיועם הפעיל של מתנדבים שהחלימו מאנורקסיה ובולימיה. כתובת האתר:
WWW.SOLGAR.CO.IL/AVIV/INDEX.HTML.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום