פורים ללא צרבת
בין החגיגות, התחפושות, משלוחי המנות המתוקים והלגימה "עד דלא ידע" מסתתרת סכנה לצרבת. אפשר למנוע את התחושה המציקה על ידי אכילה מתונה ושתייה נבונה
חג פורים הבא עלינו לטובה מביא עימו את התחפושות ומשלוחי המנות וכן את סעודת פורים המסורתית. עבור חלק נכבד מהאוכלוסייה סעודת הפורים מסתיימת באקורד צורם מעט: הצרבת שבאה ממש אחרי. מה ממאכלי החג מעלה את הצרבת, ואיך מונעים את התחושה המציקה? הטיפים לפניכם.
משלוח מנות מלא מוקשים
שימו לב לכמות המזונות והכיבודים שאתם מכניסים למשלוח המנות. אמנם, מרשים מאוד לשלוח סלסלה גדולה ועמוסה בכל טוב, משוקולדים ועד גבינות, ריבות וממרחים, אך השאלה היא, האם מקבל משלוח המנות עלול לסבול מצרבת חזקה לאחר שיסיים לאכול את כל הסלסלה?
חלק מהאנשים נוטים לסבול מצרבות יותר מאחרים. לכן, צריך לקחת בחשבון שככל שכמות האוכל בקיבה גדולה יותר (ואין זה משנה אם מדובר באכילה של ממתקים או ארוחה גדולה אחרת), יש חשש שהאוכל יישאר יותר מדי זמן בקיבה, ילחץ על הדפנות שלה, ובעת "מצוקה" ידלוף קצת החוצה מהקיבה לכיוון הוושט.
איך נמנעים? אכילה של אותה ארוחה, אך בכמות קטנה יותר, תפתור את הבעיה. עדיף אולי לחלק את משלוח המנות לסלסלות קטנות יותר. אפשרות נוספת היא להביא מראש למשפחה גדולה כמה משלוחי מנות קטנים, שיוגשו באופן אישי לכל אחד ולא להביא מגש גדול אחד לכולם. הרי תמיד יהיה גרגרן אחד שיגזים באכילה ובסוף הפורים ירגיש רע מאוד.
מה באוזן?
אוזני ההמן כבר מזמן אינן קטנות ותמימות כמו שאנו זוכרים מתקופת הילדות עם הריבה והפרג. היום ניתן למצוא אוזני המן עם כמות גדולה של שוקולד או ריבת חלב, רחת לקום וממרחי תמרים ואגוזים. שימו לב, למרות שמדובר בעוגיות יבשות יחסית, אחוזי השומן לא בהכרח נמוכים כאשר לוקחים בחשבון את המילויים השונים. אכילת כמות גדולה של אוזני המן עלולה גם היא ליצור הרגשה לא נעימה בקיבה, ובשעות שלאחר הזלילה לתחושת בערה לא נעימה.
מה עושים? נהנים ממסורת החג ומאוזני ההמן, אך במידה. קודם כל עדיף לבחור את אלו הממולאות בריבה או ברחת-לקום, כי אחוזי השומן יהיו נמוכים יותר. דבר שני, אין להגזים בכמויות שאוכלים. הקציבו לעצמכם שתי עוגיות ביום, ולא חייבים לאכול אותן בבת אחת, אלא לחלק אותן לאורך היום, אפשר ליד שתייה חמה כדי שהאכילה תהיה איטית ורגועה.
במשלוחי המנות תוכלו למצוא מגוון סוכריות ומסטיקים מתוקים. כאשר לועסים מסטיקים בולעים אויר. לאחר הלעיסה, האוויר שבולעים עלול להתחיל לצאת החוצה מהקיבה ואל הוושט, אז גם כמות מסוימת של חומצה עלולה לעבור לוושט ולגרום תחושת צרבת.
שתייה תוססת היא שתייה מהנה המשלבת בועות קטנות ותוססות עם טעמים עשירים ומגוונים. למרות שהשתייה התוססת נראית תמימה במבט ראשון, היא עלולה לעשות הרבה בלגן בקיבה ולגרום לצרבת לא רצויה. הסיבה היא, שכאשר שותים משקאות תוססים, בולעים את בועות הגז יחד עם המשקה. בשעות שלאחר השתייה הגזים עלולים להתחיל לצאת החוצה (גרעפסים) ואז גם כמות מסוימת של חומצה עלולה לעבור לוושט ולגרום תחושת צרבת. לכן, אם אתם יודעים ששתייה תוססת אינה מיטיבה עם ההרגשה, נסו להימנע ממנה לפחות בחג הפורים, כדי שהשמחה והחגיגה יהיו שלמות.
יש הנוהגים להביא יחד עם המתוקים גם משקאות חריפים במשלוח המנות, שהרי זוהי מצווה במסגרת חגיגות הפורים להשתכר "...עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי". חשוב לדעת שגם אלכוהול עלול לעודד תחושת צרבת גדולה. ככל שאחוז האלכוהול עולה בשתייה החריפה, כך הסיכון לצרבת עולה יחד איתו. לכן, אם אתם מחליטים לצרף יין או שתייה חריפה אחרת למשלוח המנות, נסו לבחור שתייה איכותית המכילה עד 14%-12% אלכוהול, ובכל מקרה, כדאי לרכוש את השתייה בבקבוקים קטנים ולא גדולים.
זכרו כי פורים, שלא כמו חגים אחרים, הוא חג קצר, ולאחר שנגמרים ימי התחפושות והחגיגות, הקפידו שלא יישארו יותר משלוחי מנות בבית. כך לא תמשיכו לנשנש ולהרגיש רע עם צרבת לא נעימה בשאר ימי השבוע, וכמובן, לא תקלקלו את הגזרה.
חלב מרגיע צרבת, אך מעורר אותה חזק יותר לאחר מכן. חלב אמנם נחשב לאחת מתרופות הסבתא שבהן אנשים משתמשים כדי להפסיק את הצרבת. שתיית חלב בעל PH גבוה (בסיסי) סותרת את החומציות הגבוהה בקיבה ולכן מרגיעה ברגע הראשון את הצרבת. הבעיה היא שבפועל, לאחר איזון החומציות, הקיבה כתגובה תפריש יותר חומצה, ולכן הצרבת עלולה להתגבר בהמשך.
לחם הוא פיתרון טוב ופשוט לצרבת כשאין פתרון תרופתי אחר בהישג יד. הלחם סופג את החומצה בקיבה, ולכן מפחית את השפעתה על דפנות הקיבה והוושט ומרגיע את הצרבת.
יעל דרור-סרוסי היא דיאטנית קלינית, המשמשת כיועצת מקצועית לחברת "דקסל פארמה" (דקסון), יצרנית אומפרדקס-Z.
בואו לדבר על זה בפורום צרבת.