הריון: טיפול ללא טיפול
הידעתן? מעקב אחר המחזור הטבעי ושאיבה מתוזמנת של ביצית מובילים להריונות ואף ללידה אצל מי שנחשבו לעקרות
בשנה האחרונה החלו ביחידת IVF במרכז הרפואי הלל יפה להשתמש בשיטה טבעית לביצוע הפריה חוץ גופית. השיטה נקראת בפי ד"ר אדריאן אלנבוגן, מנהל יחידת ה- IVF ומומחה לליקויי פוריות, "טיפול ללא טיפול"- שיטה העושה שימוש במחזור הטבעי של האישה בביצוע הפריה חוץ גופית ועימה היריון ולידה.
"זוהי שיטה הננקטת מזה מספר שנים בארצות סקנדינביה", כך על פי ד"ר אלנבוגן, "בארץ השימוש בשיטה מצומצם ביותר מאחר שזוגות רוצים תוצאות מיידיות של הריון ולכן מעדיפים טיפול הורמוני בכדי לזרז את תהליכי ייצור הזקיקים והביציות. השימוש בשיטת ה"טיפול ללא טיפול" נוצר כצורך למניעת הריון מרובה עוברים ולאחרונה גם כאלטרנטיבה טיפולית אצל נשים שהם "poor responders", כלומר נשים שביצעו מספר רב של טיפולי הפריה ללא הצלחה כלל ושאינן מגיבות לטיפול ההורמונאלי המקובל".
הטיפול הקלאסי בהפריה חוץ גופית (IVF) כולל הריון ולידה ראשונה אחר טיפול בהפריה חוץ גופית לאחר שאיבה והפריית ביצית אחת במחזור טבעי. למרות זאת, במשך השנים טיפול זה כולל גם מתן הורמונים וגרימת גירוי של השחלות לשם התפתחות מספר גבוה של זקיקים ובתוכם ביציות. מטרת הטיפול הינה להשיג יותר מביצית אחת כך שמבחינה סטטיסטית יהיה קיים סיכוי גדול יותר להפריית הביצית והתפתחות עוברים רבים יותר וכך גם הסיכוי להשגת ההיריון. כל מחזור טיפול מצריך מתן של בין 30 ל- 50 אמפולות של הורמונים שמעודדים גדילתם של זקיקים ראויים, ביציות באיכות טובה וכן הלאה.
"מבחינה זו, נשים שהן poor responders", מסביר ד"ר אלנבוגן, "הן נשים שלמרות שבכל טיפול פריון ניתנו להן במהלך טיפול אחד מינונים גבוהים מאוד של הורמונים (לעיתים עד 10-15 אמפולות של הורמונים ליום במשך כ- 10-15 ימים), לא מגיעות להתפתחות זקיקים ראויים".
במצבים אלו, שהם רגע לפני "הרמת ידיים" סופית מציע ד"ר אלנבוגן את השיטה שהוא קורא לה "טיפול ללא טיפול".
שיטה זו מעודדת מעקב אחר התפתחות זקיק בודד המתפתח באופן טבעי אצל האישה במסגרת המחזור החודשי שלה. במילים אחרות, מעקב צמוד אחר המחזור הטבעי של האישה, ללא התערבות הורמונאלית כלשהי, ותזמון שאיבה של זקיק אחד על מנת לקבל ביצית אחת. טכניקת ההפריה לאחר השאיבה של הזקיק התקין היא בדומה לנעשה בהפריה בעזרת הורמונים, דהיינו: הפריה חוץ גופית במעבדה, החזרת הביצית המופרה לרחם, והמתנה להיריון.
שיטה זו אמנם איטית יותר משיטת הטיפול הקלאסית אך יש לה יתרונות רבים:
1. אין צורך בקבלת זריקות וביצוע טיפולים יומיומיים לתקופה ממושכת.
2. ביטול האפשרות לקבלת גירוי יתר של השחלות כתוצאה מטיפולים רבים של שאיבת ביציות.
3. מניעת הריונות מרובי עוברים היכולים להוות סכנה לאם ולעובר גם יחד.
4. בניגוד לשיטה הקלאסית אין צורך בהרדמה כללית בזמן השאיבה, אלא בהרדמה מקומית בלבד, שלאחריה האישה משתחררת מיידית לביתה.
5. ההרגשה הפיזית טובה יותר מכיוון שלא נעשה שימוש בהורמונים באופן קבוע.
6. עלותה הכלכלית נמוכה יותר.
"אמנם בשיטה זו ייתכן שיעור הריונות נמוך יותר למחזור טיפולי", מציין ד"ר אלנבוגן, "אבל ניתן לחזור על הטיפול חודש בחודשו עד להשגת הריון,זאת לאור פשטותו הרבה".
ד"ר אלנבוגן אף מדגיש את היתרונות בשאיבה מתוזמנת של הזקיקים בשיטת "הטיפול ללא טיפול", ביכולת להשיג תוצאות טובות יותר. עד כה טופלו ב"הלל יפה" 12 נשים בשיטה זו. אלו היו נשים שלא הרו אלו 3 עד 8 מחזורי טיפול IVF קודמים, ולהן הייתה תגובה ירודה ביותר, למרות מתן מינונים גבוהים של הורמונים. כל אחת מן הנשים האלו עברה בין 1 עד 3 מחזורי הפריה חוץ גופית בשיטה של "טיפול ללא טיפול", כלומר ללא מתן הורמונים. הושגו עד כה מספר הריונות מתוכם 2 נשים שכבר ילדו.
כאמור, מדובר בנשים שעברו מספר גבוה של טיפולים קודמים ומחזורי טיפול ללא תוצאות ואשר רואות בשיטה זו מוצא אחרון.
הנשים המטופלות בשיטה זו מתבקשות להגיע מידי מספר ימים לבצע בדיקת אולטרא-סאונד בדרך נרתיקית על מנת לוודא את התפתחותו של הזקיק, וכאמור, לתזמן את שאיבתו בהתאם.
"כיום אנו נוקטים בשיטה של "טיפול ללא טיפול" בנשים שהן poor responders", מסביר ד"ר אלנבוגן, "אבל אני מציע את השיטה של "טיפול ללא טיפול" כדבר שבשגרה גם בחלק גדול מהמקרים הזקוקים לטיפולי הפריה חוץ גופית. אינני רואה סיבה מדוע שלא להשתמש קודם כל בשיטה הזו, ולא בשיטה הקלאסית גם במקרים קלים יותר, בעיקר משום שהיא כרוכה בנוחות פיזית גבוהה יותר לאישה".
בואו לדבר על זה בפורום הריון ולידה ובפורום גינקולוגיה ופריון.
למידע נוסף ליחצו: הריון