עקמת עמוד השדרה Scoliosis
עקמת מוגדרת כסטייה של עמוד השדרה מקו ישר כאשר מביטים בעמוד השדרה מאחור. הכל על התופעה הנפוצה - בכתבה זו
עמוד השדרה מורכב מסדרה של חוליות זו על גבי זו. כאשר עמוד השדרה תקין, החוליות יוצרות קו ישר מהצואר ועד העכוז. עקמת מוגדרת כסטייה של עמוד השדרה מקו ישר כאשר מביטים בעמוד השדרה מאחור. כתוצאה מכך נראה עמוד השדרה כאילו הוא נוטה לאחד הצדדים.
בבואנו לדון בנושא עקמת עמוד השדרה נהוג להפריד את האוכלוסיה לפי הגיל בו מופיעה העקמת לראשונה:
1. עקמת גיל הינקות, Infantile, מופיעה עד גיל 3 שנים ולרוב קיימת כבר בעת הלידה.
2. עקמת הילדות, Juvenile, המופיעה בין גיל 3 עד 9 שנים.
3. עקמת גיל ההתבגרות, Adolescent, המופיעה בין גיל 10 ועד סיום הגדילה.
אבחנה זו חשובה בעיקר בכדי לברר את הסיבה לעקמת ואת הטיפול הנדרש.
מרבית המקרים (כ- 80 אחוז) מופיעים בגיל ההתבגרות, שכיחים יותר בבנות ולרוב לא ידועה הסיבה ואין צורך בבירור. עם זאת, בסוגים מסויימים של עקמת נדרש בירור מעמיק על ידי הרופא המטפל על מנת לשלול גורמים שונים. דבר זה נכון לגבי עקמת המופיעה לפני גיל 10 שנים.
הסיבות אז יכולות להיות בעיות במבנה החוליות, אורך רגליים שונה ואף גידולים של המוח או חוט השדרה. מעל לגיל 10 כאמור רוב המקרים הם מסיבה לא ידועה (Idiopathic), אך כאשר העקמת הינה בעלת מאפיינים מסוימים יש להמשיך ולברר את הסיבה. הבירור כולל היסטוריה רפואית, בדיקה פיזיקלית וצילומי רנטגן. אם יש צורך בבירור מעמיק יותר נעזרים לרוב ב- MRI של עמוד השדרה או המוח ועוד. עקמת שכיחה יותר במשפחות בהן כבר ישנו משהו עם עקמת, איננה קשורה לדיאטה, לנשיאת משאות כבדים או לדרך בה הילד עומד.
התשובה לשאלה זו הינה מורכבת ביותר ומביאה בחשבון גורמים רבים. ראשית, עקמת קלה לרוב איננה מהווה בעייה קוסמטית או בריאותית. כאשר העקמת מחריפה, הדבר נראה לעין ומהווה בעיה בריאותית שכן נפח בית החזה יורד בשל העקמת. כתוצאה מכך, תיפקוד הלב והריאות נפגמים, עד כדי מוות מוקדם במקרים קיצוניים. מחקרים רבים ניסו לענות על השאלה מתי ובמי לטפל. המקובל כיום הוא לעקוב בלבד אחרי עקמת עד 25 מעלות (המדידה מתבצעת על צילום רנטגן של עמוד השדרה).
אם העקמת התקדמה מעבר לכך ונמצאת בין 25 ל - 50 מעלות הרי שטיפול במחוך (brace) בניסיון לעצור את התקדמות העקמת מומלץ. עקמת מעל 50 מעלות מהווה אינדיקציה לקיבוע ניתוחי. אילו הינם קוים כלליים בלבד ובשעת ההחלטה על הטיפול יש להביא בחשבון גם את גיל הילד/ה ואת שיעור הגדילה שעדיין נותר לו או לה. הסיבה שטיפול ניתוחי מומלץ כאשר העקמת מגיעה ל - 50 מעלות הינה שמעל 50 מעלות העקמת נוטה להתקדם גם לאחר הפסקת הגדילה בעוד שמתחת לכך, העקמת נשארת לרוב יציבה ואיננה מתקדמת עם השנים. (מתחת ל- 50 מעלות, מרגע שגדילת הגוף הסתיימה התקדמות העקמת מואטת או נפסקת לחלוטין). עקרונות אלו תקפים לגבי עקמת בילדים שהינם בריאים למעט העקמת. בילדים עם שיתוק מוחין לדוגמא, העקמת נוטה להתקדם ויש צורך בניתוח מוקדם יותר.
הטיפול בעקמת חייב להיות מבוסס על אופי וגודל העקמת, גיל והתפתחות הילד וניסיון הרופא המטפל. חשוב להבין שמטרת הטיפול איננה לישר את עמוד השדרה כי אם לעצור את התקדמות העקמת מתחת ל - 50 מעלות.
1. טיפול תרופתי יעיל נגד עקמת עדיין לא קיים.
2. מחוך (Brace) - קיימים סוגים רבים אך בכולם העקרון הוא של הטיית הגוף לכיוון ההפוך בניסיון לשפר או לפחות למנוע את התקדמות העקמת. לפי המיקום המדויק של העקמת מותאם המחוך הנכון. בעיקר בגיל העשרה שיתוף הפעולה מצד החולה עלול להיות בעייתי. מכיון שיעילות הטיפול הינה פרופורציונלית למשך הזמן שהילד לובש את המחוך, חשוב מאוד שההורים והרופא יקפידו שהילד אכן מקבל את הטיפול.
3. ניתוח - על מנת לעצור את התקדמות העקמת יש צורך לעצור את גדילת החוליות ולהביא לאיחוי ביניהן במצב קרוב ביותר לישר. קיימות טכניקות ניתוח רבות המבוססות על ביטול המפרקים בין החוליות ויישור העקום על ידי השתלת מוטות מתכת המקובעים לחוליות. בטכניקות מודרניות בהן מתבצע מעקב על תיפקוד העצבים במהלך הניתוח הסיכון מועט אך בכל זאת מדובר בניתוח גדול עם סיכוני ההרדמה, אובדן דם, זיהומים וכו'.