מיץ חמוציות טוב ללב
למה להפסיק לשתות משקאות קלים, ולמה להתחיל לשתות מיץ, לא לילדים בלבד, להוציא את המיץ
חדשות טובות נוספות לגבי מיץ חמוציות. נמצא ששתיית שלוש כוסות של מיץ חמוציות ליום מעלה באופן משמעותי את הכולסטרול הטוב בדם, מגבירה את רמות סותרי החמצון בפלסמה, ומפחיתה את הסיכון למחלות לב.
למרות שהחוקרים שיערו מזה זמן מה, בהתבסס על נתוני מעבדה, שהמיץ העשיר בסותרי חמצון יכול להפחית את הסיכונים למחלת לב, לא נעשו מחקרים עם בני אדם שיוכלו לבסס את הקשר עד עכשיו. הממצאים, שעולים ממחקר ארוך טווח יחיד לגבי השפעת מיץ חמוציות על רמות הכולסטרול, פורסם במסגרת האגודה המדעית הגדולה בעולם.
"המחקר נותן לצרכנים סיבה נוספת לשקול שתיית מיץ חמוציות. אנשים צריכים לשקול לשתות אותו עם הארוחות, אולי במקום משקאות קלים אחרים" אומר ד"ר ג'ו וןינסון, מרצה לכימיה באוניברסיטת סקרנטון, שעמד בראש המחקר.
לצד היתרונות ללב, מחקרים קודמים מראים שחמוציות יכולות לסייע במניעת זיהומים בדרכי השתן, ולהפחית את הסיכוי למחלות חניכיים, כיבים בקיבה וסרטן.
במחקר האחרון, ווינסון מדד את רמות הכולסטרול בתשעה עשר נסיינים בעלי רמות גבוהות של כולסטרול, לאחר צום. בדיקת דם בסיסית ולאחריה בדיקות דם חודשיות. עשרה מתוך הנסיינים קיבלו מיץ חמוציות וממתיק מלאכותי, אך ללא הסירופ הממתיק המקובל, והאחרים שתו מיץ ללא תוספת סוכרים בכלל. המשקאות נבדקו וכולם מכילים 27% מיץ טהור בנפח, בדומה לסוגים הנמכרים במרכולים.
כל נסיין קיבל כוס אחת ליום בחודש הראשון, שתי כוסות ליום בחודש השני, ושלוש בחודש השלישי. הנסיינים לא בדקו יחס לפעילות גופנית, תזונה וצריכת אלכוהול, אומרים החוקרים.
בעוד שלא נראו שינויים ברמת הכולסטרול הכללית, הכולסטרול הטוב עלה בצורה משמעותית בממוצע של 10% לאחר שלוש מנות של מיץ ביום. בהתבסס על נתונים אפידמולוגיים על מחלות לב, העלייה משקפת ירידה של בערך 40% בשכיחות הסיכון למחלות לב, אומר ווינסון.
היכולת סותרת החמצון של הפלסמה, מדד המעיד על כלל סותרי החמצון הזמינים בגוף, עלה בצורה משמעותית, והגיע לרמה של 121% לאחר שתיים או שלוש מנות של מיץ ביום. בדומה לעלייה ברמת הכולסטרול הטוב, עלייה ברמת סותרי החמצון קשורה ישירות להפחתת הסיכון למחלות לב.
המנגנון באמצעותו מיץ חמוציות משנה את רמות הכולסטרול עדין אינו ברור. ווינסון חושד שההשפעה קשורה לרמות הגבוהות של פולי-פנולים בפרי, סוג של סותר חמצון חזק במיוחד. מחקרים קודמים הראו שלחמוציות יש את רמות הפנולים מבין הגבוהות ביותר מבין 20 הפירות הפופולריים ביותר.
בסופו של דבר, ווינסון מתכנן לבחון את השפעת החמוציות על נסיינים בעלי רמות כולסטרול תקינות. על מנת להינות ממירב היתרונות הבריאותיים מהמיץ, החוקרים ממליצים לשתות את הגרסאות דלות הסוכר, ואלה המכילות ממתיק מלאכותי.
אם אתם לא אוהבים מיץ חמוציות, יש חלופות בריאות. מחקר שנעשה לאחרונה על ידי חוקר אחר מראה ששתיית מיץ תפוזים ביום מעלה גם היא את רמות הכולסטרול הטוב. בניגוד למיץ חמוציות, לא נראתה עלייה ברמת סותרי החמצון לאחר שתיית מיץ תפוזים.
היות ששני סוגי המיץ בריאים, הוא ממליץ לכלול את שניהם כחלק קבוע מהתפריט היומי.
מיץ אשכוליות מעלה את רמת סותרי החמצון, אבל מוריד את רמת הכולסטרול הטוב, כך עולה ממחקר נוסף.
יש סוגים רבים של מיץ שהשפעתם על הכולסטרול אינה ידועה. חשוב גם לזכור לעסוק בפעילות גופנית. מחקרים הראו שפעילות אירובית נמרצת קשורה בצורה ישירה לרמת הכולסטרול הטוב.
המחקר הנוכחי מדגיש את המלצות הממשלה לגבי אכילת יותר פירות וירקות על מנת לשמור על תזונה בריאה ואורח חיים נכון.